Így rontanak a pályakezdők az állásszerzési esélyeiken

szerző: Jobline
2013 április 29.

Meglepő dolgokat tárt fel egy friss kutatás, amely azt állítja, a fiatalok képtelen a megfelelő kommunikációra, amivel kizárják magukat a munkaerőpiacról - számolt be a metro.co.uk.

Egy nemrég készített felmérésben arról panaszkodtak a munkaadók, hogy a pályakezdőknek sokszor teljesen irreális elképzeléseik vannak a munkaerőpiacról, és néhányan úgy képzelik el az állásszerzést, hogy "csak besétálnak és övék is álmaik állása" - fogalmaz a brit Metro újság.

Forrás: Túry Gergely

A kutatásból az derül ki, hogy a fiatalok, legfőképp a pályakezdők sokszor teljesen más dimenzióba helyezik az álláskeresést, mint a munkaadói oldal. A jelentés szerint a fiatalok nincsenek is igazán tisztában azzal, mit várnak el tőlük.

További probléma ezen kívül a kommunikáció mikéntje a kiválasztási folyamat során. A pályakezdők állítólag figyelmetlenek a munkaköri leírás során, és előfordul, hogy egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen munkára, feladatra jelentkeznek. Írásban pedig "borzalmasan" kommunikálnak, nem tudnak hivatalosan fogalmazni, sokszor használnak rövidítéseket, ami egy baráttal való csetelés során elmegy, de a HR-esek már kevésbé díjazzák azokat.

A munkaadói oldal viszont ott követi el a hibát, hogy nem adnak semmilyen visszajelzést arról, miért utasítottak el egy jelentkezőt, akik így elveszítik a munkáltatókba vetett bizalmukat és demotiváltak lesznek. Pedig, bár fájó lehet, de sokat tanulhatnának a kritikákból a pályakezdők.

A kutatás hozzáteszi, hogy jelenleg a 16-24 éves korosztályból minden ötödik fiatal munkanélküli Nagy-Britanniában.

Friss, diplomás állásajánlatainkról e-mailben ide kattintva kaphat értesítést.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen