Hogyan írjon jó CV-t?

szerző: Jobline
2013 május 08.

Milyen is egy "jó" önéletrajz? Mit csináljon és mit ne? Erről tartott előadást a Kapunyitási Pánik Állásbörzén Bogárdi-Mészöly Andrea, a Frissdiplomás Kft. munkatársa.

A karrierépítésnek van egy nagyon fontos, úgynevezett nulladik lépcsőfoka, az önismeret - mondta a Kapunyitási Pánik Állásbörzén Bogárdi-Mészöly Andrea, a Frissdiplomás Kft. munkatársa. Vagyis feltérképezni, miben is vagyunk jók, mik az erősségeink, milyen tantárgyak mentek jól, mit tanulunk könnyen, aztán később már szakmai gyakorlatot, diákmunkát végezve melyek azok a feladatok, amelyek tetszenek, mely kompetenciákkal rendelkezik a pályázó. A jövőkép is csak azután tud körvonalazódni, ha ezeket tisztázta magában a pályakezdő. "Nagyon fontos, hogy irányvonalak kellenek, nem egy konkrét meghatározott pozíció megnevezés, szakterületi irány, távlati elképzelés" - tette hozzá Bogárdi-Mészöly Andrea. Ehhez fontos a lehetőségek kihasználása is (elmenni gyárlátogatásokra, céges karrriernapokra, iskolai karrierépítést támogató napokra, stb.), és így lehet aztán dönteni.

Forrás: Flickr.com

Legyen egy mesterönéletrajz

Az előadáson elhangzott, hogy a CV írásakor a legfontosabb lépés a "mesterönéletrajz" elkészítése. Ebben minden fontos tapasztaltot, tanulmány, plusz egyéb infókat tartalmaz rólunk, amiből aztán lehet "csemegézni" az adott álláshirdetésnek megfelelően. Bár időigényes az elkészítése, de érdemes összeállítani, hiszen a későbbiekben is, az álláskeresés során jól jöhet, és adott esetben ezt már csak elég kiegészíteni a későbbi tapasztalatokkal.

Ha munkát keres, személyre szabott ajánlatainkért iratkozzon fel Álláspostánkra!

Önéletrajz=névjegy

Pályakezdőként 1-1,5 oldal a maximum, amit érdemes írni, ebbe bele kell tudni férni (később aztán természetesen bővülhet). Fontos továbbá, hogy ne docx formátumot küldjenek a jelöltek, hiszen elképzelhető, hogy a HR-es gépén régebbi típusú Office van, amivel ezt a kiterjesztést nem lehet megnyitni. Bogárdi-Mészöly Andre szerint a legszerencsésebb talán a pdf, az biztos, hogy nem esik szét. A mérete ne haladja meg a maximum 500 kb-ot, ez a  belső levelezőrendszerek korlátossága miatt lehet fontos, nehogy a túl nagy méret miatt ne kapja meg az illető a jelentkezést.

Forrás: Túry Gergely

Ezeken kívül érdemes szem előtt tartani, hogy a CV legyen tömör, de informatív, tagolt és áttekinthető, illetve figyelemfelkeltő és meggyőző.

Sok pályakezdő bizonytalan az időrendi sorrendben is: hogyan épüljön fel az önéletrajz? Bogárdi-Mészöly Andrea elmondta, hogy ha valaki rendelkezik szakmai tapasztalattal, akkor már érdemes azt előbbre venni és későbbre a tanulmányt. Ha viszont "csak" diákmunkákat végzett a jelölt, vagy önkéntes munkát, akkor inkább a tanulmányt írjuk előre, ez főleg pályakezdőkre igaz.

Milyen legyen a motivációs levél?

A jó motivációs levélnek hivatalos levél formátuma van (címzés, keltezés, stb.), és névre szól (vagyis nem cégnevet, hanem annak a személynek a nevét illik beleírni a megszólításba, akinek szánja a pályázatát). A motivációs levelet sem praktikus túl hosszúra megírni, legyen körülbelül fél oldal, és arról szóljon, miért önt válasszák, ne pedig arról, miért lesz jó önnek, ha felveszik.

Feleslegesen ne jelentkezzen

Bogárdi-Mészöly Andrea kiemelte, hogy felesleges "ész nélkül" elküldeni az önéletrajzot minden egyes hirdetésre, a pályázat feleljen meg az elvárásoknak, és ahhoz képest szabja testre az önéletrajzát. Spórolja meg a felesleges időtöltést magának, és a HR-esnek is!

Az előadó hozzátette, egyfajta tippként, hogy érdemes excelben vagy "kockás papíron" vezetni, melyik céghez, milyen pozícióra jelentkezett már, van-e kontakt, vagy érkezett-e bármilyen visszajelzést, így könnyen rendszerezheti, honnan várhat még telefont, és biztosan nem kerül kellemetlen helyzetbe, hogy hirtelen fogalma sincs, ki hívta fel egy jelentkezés miatt.

CV  •  önéletrajz  •  motivációs levél  •  tipp
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen