Íme a legtipikusabb kérdések az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 május 09.

Aki valaha volt már állásinterjún, könnyedén tudna említeni néhány olyan kérdést, amit nagy valószínűséggel szinte mindig feltesznek, amikor a munkára jelentkező hátteréről érdeklődnek.

A kérdések egyszerűnek tűnhetnek, helyes választ adni rájuk korántsem annyira könnyű. Összeszedtük a három leggyakrabban előforduló kérdést az állásinterjún, és azt, hogy milyen válaszokat érdemes rájuk adni.

Meséljen magáról!

A kérdező ilyenkor nem arra kíváncsi, hol született, vagy mit csinál hétvégenként. Meséljen a szakmai tapasztalatairól, illetve arról, hogy milyen karriercéljai vannak. Fűzze bele a válaszába azt is, hogy mennyire szeretné, milyen hatalmas előrelépésnek tartaná, ha megnyerné a pályázott pozíciót.

 

Forrás: AFP / Pierre Verdy
Miért hagyta ott a legutóbbi munkáját?

Felmondott, leépítették, elbocsátották? Bármi is történt, legyen őszinte, és a hozzáállása végig maradjon pozitív. Nem szerencsés ugyanis, ha valaki az előző munkaadóját sározza az állásinterjún. Ha felmondtak önnek, mondja el bátran. Ne menjen bele a személyes részleteibe a dolognak, inkább tegye hozzá, hogy milyen tanulságokkal szolgált a kirúgása, mit tanult belőle. Ha leépítetés volt, kár titkolózni, ha egy vállalat csődbe megy, vagy nehéz anyagi körülményei miatt lefaragja alkalmazottai számát, ez ellen nehéz bármit is tenni.

Ha pedig felmondott, megint csak légy pozitív és őszinte. Mondja el, mi volt a problémája, illetve azt is, hogy nagyobb felelősséget és kihívást keres.

Munkát keres? Személyre szabott ajánlatainkért iratkozzon fel Álláspostánkra!

Mit tud a cégünkről?

Minden cégből alaposan fel kell készülnie a pályázónak, ahová behívták. Ebben ma már segítséget nyújtanak a céges honlapok, de rá lehet keresni a vállalattal kapcsolatos információkra a neten, vagy a gazdasági újságokban is (például a HVG-ben). Legyen tisztában a legfontosabb adatokkal, mint cégméret, forgalom, dolgozók száma, tudjon megnevezni néhányat a legfontosabb termékek, szolgáltatások közül, ismerje a főbb versenytársakat, illetve az sem árt, ha képben van a piaci trendekkel kapcsolatban.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen