Ezért jó, ha képzik a dolgozót

szerző: Jobline
2013 május 10.

Európa munkavállalói egyre inkább átveszik az irányítást saját szakmai képzésük és ismereteik bővítése, készségeik fejlesztése felett, hogy hatékonyabban menedzselhessék karrierjük alakulását és megőrizzék versenyképességüket a kihívásokkal teli munkaerőpiacon - erről tanúskodnak a Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérés legfrissebb eredményei.

A felmérésből az is kiderül, hogy a dolgozóik képzésébe fektető munkaadók nem csupán a produktivitás növekedéséből profitálnak, de a képzett munkaerő megtartására is nagyobb esélyük van.

A KGWI felmérés első publikációja a karrierfejlesztés és tudásbővítés témakörét veszi górcső alá, miként változik a képzés és készségfejlesztés helye, megítélése napjainkban, amikor a munkavállalók egyre proaktívabban és önállóbban igyekeznek saját karrierjüket alakítani.  A felmérésben 31 ország, több mint 122.000 dolgozója vett részt, köztük 4700 magyar válaszadó.

A felmérésben résztvevő európai válaszadók több mint fele (59 százalék) aktívan keresi, de legalábbis fontolgatja valamilyen kiegészítő oktatás vagy továbbképzés lehetőségét, a magyar válaszadók esetében ez az arány 74%.
A megkérdezettek csaknem fele (49%) leginkább azért venne részt valamilyen (tovább)képzésben, hogy nagyobb esélye legyen egy előléptetésre jelenlegi munkahelyén, és csak kisebb hányadukat motiválja a munkahelyváltás vagy a saját vállalkozás indítása.

Egyes sztereotípiákra rácáfolva az Y generációhoz tartozó munkavállalók körében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy hűségesek maradnak munkáltatójukhoz: 60 százalékukat motiválja a vágy, hogy jelenlegi pozíciójukban jussanak előre, miközben az X generáció tagjai körében ez az arány 45 százalék, az ún. "baby boomer" generáció esetében pedig csak 30 százalék.

"A munkavállalók egyre tudatosabban igyekeznek ismereteik bővítését, készségeik fejlesztését irányítani annak érdekében, hogy biztosítsák jövőjüket és napjaink gyorsan változó üzleti környezetében is naprakészek maradjanak" - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó, a Kelly Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

"A munkáltatók számára jó hír, hogy a tudásuk, ismereteik bővítésére törekvők többsége azért tesz így, hogy jelenlegi munkahelyén előrébb jusson."

A tervezett tudásbővítés terén Oroszország jár az élen, ahol a megkérdezettek 92 százaléka kíván valamilyen képzésben részt venni; az élbolyba tartozik még Belgium (75 százalék), Magyarország (74 százalék) valamint Írország (71 százalék).

A felmérés magyar eredményei emellett az alábbiakra világítanak rá:
• A válaszadók kétharmada úgy véli, az ismeretek bővítésének leghatékonyabb módja a munkavégzés közben történő tapasztalatszerzés, és csak ezt követi a továbbképzés, a különböző szemináriumok, valamilyen szakmai minősítés vagy oklevél megszerzése illetve a mentorálás.
• A munkáltató által a munkahelyen biztosított képzés jelentős elfogadottságnak örvend: a válaszadók 60 százaléka szerint ez a tudásbővítés és készségfejlesztés hatékony módja.
• Az eredményes munkavégzéshez leginkább elengedhetetlennek tartott képességek, készségek az együttműködés/csapatmunka (77%), az értő figyelem (74%), a szervezettség/odafigyelés a részletekre (70%), valamint a szóbeli kommunikáció (68%).
• Németország és Dánia munkavállalói körében a legmagasabb azok aránya, akik szívesen kipróbálnák magukat egy új területen.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Európai viszonylatban a válaszadók több mint fele (52 százalék) úgy véli, két nyelv anyanyelvi szintű ismerete az eredményes munkavégzés előfeltétele, a leginkább preferált nyelvek pedig az angol, a francia és a német. Magyarországon a válaszadók mindössze 38% gondolja úgy, hogy szükséges 2 nyelv anyanyelvi szintű ismerete az eredményes munkavégzéshez; preferált nyelvnek pedig az angol és a német számít, a kérdőív kitöltői szerint.

Jónás Anikó véleménye szerint a megállapítások jól mutatják, hogy a készségfejlesztés és tudásbővítés többé már nem kizárólag a munkaadó felelőssége. "A munkavállalók egyre inkább átveszik az irányítást, és aktív éveik során folyamatosan igyekeznek ismereteiket fejleszteni, aktualizálni. A képzéssel és szakmai fejlődéssel kapcsolatos döntések ma már a foglalkoztatás szerves részének tekinthetők, és jelentősen befolyásolják a munkavállalói morált és teljesítményt csakúgy, mint a munkaerő-megtartást."

képzés  •  munkahely  •  dolgozó  •  szakma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen