Tart az álláskereséstől? Tippek a félelmek leküzdéséhez

szerző: Jobline
2013 május 13.

Retteg az álláskereséssel járó akadályoktól, és nem bízik önmagában, hogy ezeket le tudja küzdeni? A Glassdoor.com összegyűjtötte azokat a kritikus pontokat, amitől a legjobban tartanak a frissdiplomás álláskeresők.

Kapcsolatépítés

A pályakezdőket sokszor kirázza a hideg attól, ha arra gondolnak, hogy el kell adniuk magukat, hogy idegen embereknek kell bizonygatniuk az alkalmasságukat. Pedig az álláskeresésnek ez is kihagyhatatlan velejárója: minél több szakemberrel érdemes megismerkedni, és kapcsolatot építeni. Fontos, hogy tanuljon meg röviden és összeszedetten beszélni magáról. Van olyan, hogy akár fél-1 perc áll csak a rendelkezésére. Legyen határozott és magabiztos, beszéljen arról, amihez a legjobban ért.

Felkészülés

Szánjon arra elég időt, hogy összeállítsa a tökéletes önéletrajzot, hogy megírja a legjobb kísérő- illetve motivációs levelet. Érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatos tanácsokat - a Jobline Magazinban is rendszeresen közlünk ezzel kapcsolatos cikkeket, amikben összegyűjtjük a leghasznosabb tanácsokat. Ha elkészül ezekkel, érdemes megmutatnia egy tapasztaltabb ismerősének, aki véleményezi a pályázati anyagát.

Forrás: Túry Gergely
Állásinterjú

Ne gondoljon rettegéssel az állásinterjúra, álljon hozzá úgy, mint egy remek lehetőséghez, ahol megmutathatja, mennyi mindent tud. Legyen szenvedélyes, amikor a munkájáról, vagy a vállalatról beszél, bizonyítsa be, hogy ön a legmegfelelőbb ember az adott pozícióra.

Változások

Riasztó lehet egy változás, például ha az áthelyezéssel járna. Mielőtt azonban pánikba esne, nézze meg a dolog pozitív oldalát, miben nyújthat önnek újat a változás lehetősége. Lehet, hogy remek, új ismerősöket szerezhet, vagy bővítheti a tudását, tapasztalatát. Érdemes nyitottnak lenni a változásokra ahelyett, hogy mindenhez rossz arcot vágna.

Életkor

Fél attól, hogy túl fiatal, és ezért fogják elutasítani? Meglepően sok mindenben fel tudja venni a versenyt a tapasztaltabb kollégákkal, csak bízzon magában. Ha pedig a felsőoktatási tanulmányok alatt munkatapasztalatra is szert tett, nem fog gondot okozni az, hogy ön pályakezdő.

Pályakezdő? Iratkozzon fel ajánlatainkért Álláspostánkra

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen