Íme, ettől lesz vonzó egy cég az álláskeresőknek

szerző: Jobline
2013 május 13.

A potenciális munkavállalók számára nem a magas fizetés a legvonzóbb, hanem az, ha egy állás hosszú távon is biztos megélhetést jelent - derült ki a Randstad globális felméréséből. A nőknek a barátságos munkahelyi légkör és a magánélettel való egyensúly megteremtése fontos még álláskereséskor, a férfiak inkább a karrierlehetőségekre koncentrálnak.

Bár a 2012-es eredményekhez képest nőtt azoknak az aránya, akiknek a versenyképes fizetés a legfontosabb, a legtöbben mégis a stabilitást tartják szem előtt álláskereséskor - derült ki a Randstad Award díjhoz kapcsolódó globális kutatásból, amely többek között azt vizsgálta, mi teszi vonzóvá a vállalatokat álláskereséskor. Az eredmények alapján a hosszú távú biztonság különösen fontos a 40 évesnél idősebbek és az alacsonyabb végzettségűek számára. „A válság kezdete óta sokan tapasztalták, hogy nehéz új munkát találni, valószínűleg ezért tartják vonzóbbnak a hosszú távon is biztos megélhetést nyújtó állásokat a magasabb fizetést ígérő, ám rövidebb távú ajánlatoknál” - magyarázta Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Biztos munkát keres? Iratkozzon fel testre szabott ajánlatainkért Álláspostánkra!

Az állásajánlatok megítélésekor az 5 legfontosabb szempont között a fizetés és a biztos munkahely mellett még a jó munkahelyi légkör szerepelt a válaszadók többségénél, ez a tényező főleg a nőknek fontos. Számukra az átlagosnál vonzóbb egy vállalat akkor is, ha rugalmas munkaidőt kínál és könnyen megközelíthető. „Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy sokszor a nőkre hárul a gyermekek gondozásának és a háztartás ellátásának oroszlánrésze” - tette hozzá Baja Sándor. A férfiakra a karrierépítési lehetőségek és a jó vállalatirányítás tesz jó benyomást egy új munkahely mérlegelése során. A fiatalokat és a magasan képzett munkavállalókat az előrelépés lehetősége - akár nemzetközi szinten is - szintén az átlagosnál jobban motiválja.


Miért szeretjük a munkánkat?

A kutatás eredményei szerint négy fő összetevő garantálja a jó munkahelyi légkört: ha a vezetőség fel- és elismeri a jó munkát, ha egy csapat tagjának érzik magukat a kollégák, ha a munkatársak tisztelik egymást és nyílt, őszinte kommunikáció zajlik a vállalaton belül. „Ugyanakkor egy generációs szakadék is kimutatható: az idősebbek a munkájuk elismerésére, feladatmegosztásra és csapatmunkára vágynak, míg a fiatalok akkor érzik jól magukat, ha barátokat találnak a munkahelyen” - ismertette a részletes eredményeket a Randstad ügyvezető igazgatója.

A válaszok alapján a többség akkor gondolja érdekesnek a munkáját, ha jól tudja kamatoztatni a képességeit, de a független munkavégzés is fontos a válaszadók harmadának. Egy esetleges munkahelyváltástól leginkább az tartja vissza a megkérdezetteket, ha a jelenlegi munkáltatójuk stabil állást biztosít számukra, és ezzel összhangban a többség (55 százalék) távozik, ha a juttatásait nem vagy csak részben kapja meg.

felmérés  •  fizetés  •  munkahely  •  stabilitás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen