Az informatikusok se válogathatnak

szerző: Jobline
2013 május 14.

A Morgan Stanley magyarországi IT szakemberek körében végzett kutatása, Morgan Stanley IT Expert Survey többek között arra kereste a választ, hogy miként látják munkaerő-piaci helyzetüket, társadalmi megbecsültségüket a hazai informatikusok. A nyilvánosságban elterjedt vélemény, hogy informatikus végzettséggel a zsebben különleges helyzetben vannak az IT szakemberek a munkaerő-piacon, és válogathatnak az állásajánlatok között. Vajon tényleg így van a valóságban is, vagy az IT szakemberek másképp látják saját helyzetüket? Elégedettek pályaválasztásukkal, büszkék hivatásukra?

A Morgan Stanley IT Expert Survey rámutat arra, hogy a informatikusok szerint szoros verseny jellemző munkaerő-piaci helyzetükre. Szinte minden megkérdezett egyetértett azzal, hogy folyamatosan fejleszteniük kell a tudásukat, ha versenyképesek akarnak maradni. Ugyancsak sokan vannak, akik beletörődtek, hogy informatikusként a munkaidejük gyakran a szabadidejük rovására hosszabb: 86%-nyian értettek egyet ezzel az állítással, közülük 49%-nyian határozottan. A 40 évesnél idősebb informatikusok a kutatás szerint jobban le vannak terhelve, hiszen ők nagyobb arányban számoltak be szabadidejük rovására végzett munkáról.

A Morgan Stanley IT Expert Survey-ben megkérdezett IT szakember 85 százaléka szerint a jó informatikus problémamegoldó, így a monoton munka helyett a folyamatos kihívásokat keresi.

Nagyon kevesen voltak azonban, akik úgy gondolják, hogy informatikusként válogatósabbak lehetnek a munkaerő piacon, mint más diplomás munkakeresők. Mindössze az IT szakemberek egyharmada értett egyet az állítással, és csupán 5 százalékuk érezte határozottan így.

Az IT szakemberek a nehézségek ellenére elégedettnek tűnnek pályaválasztásukkal. Erre utal, hogy a megkérdezettek kétharmada ajánlaná egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak, hogy informatikus legyen. Mindössze minden tizedik informatikus beszélné le erről a pályáról az érdeklődőket. A pálya iránti lelkesedés a 40 évesnél idősebbek körében magasabb, mint a fiatalabb korcsoportokban.

Az informatikusok egynegyede úgy érzi foglalkozásának megítélése inkább pozitív. Legtöbben (a megkérdezettek fele) azok vannak, akik szerint az, hogy ők informatikusok, nem befolyásolja a megítélésüket egy társaságban. Mindössze 7%-nyian érzékelnek negatív megítélést, és a válaszadók valamivel kevesebb, mint egyötöde tapasztalt vagy tart elképzelhetőnek negatív és pozitív hozzáállást egyaránt.

Érdekes, hogy a Morgan Stanley IT Expert Survey szerint az informatikus hölgynek lenni különleges státusz. A megkérdezett nők fele ugyanis kifejezetten pozitív hozzáállást tapasztal, amikor foglalkozása szóba kerül.

Épp munkát keres? Iratkozzon fel ajánlatainkért Álláspostánkra

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen