Ezeket a szakmákat választanák a szülők a gyerekeiknek

szerző: Jobline
2013 május 14.

Minden ötödik magyar szülő a mérnöki pályát választaná gyermeke számára. A HP régiós felmérése szerint a magyarok a tradicionális szakmák mellett kreatív pályán és vállalkozóként is szívesen látnák utódaikat.

A HP kutatása keretében 11 országból több mint 1600 szülőt kérdeztek arról, milyen foglalkozásokat választanának a legszívesebben gyermeküknek. A közép-kelet-európai összesítésben az orvosi pálya a legvonzóbb (17 százalék) a szülők számára, amit szorosan a jogász szakma (15 százalék) követ. A közép- és kelet-európai listán harmadik helyre került a kreatív pálya (14 százalék), míg negyedik lett a saját vállalkozás (12 százalék).

A régiós átlagtól eltérően a mérnöki pálya a legnépszerűbb a magyar szülők körében (20 százalék), míg az orvoslás csupán az ötödik helyre került a hazai listán. A második legkedveltebb foglalkozás idehaza is a jogász (17 százalék), amit népszerűségben minimálisan lemaradva a kreatív szakma (15 százalék) és a saját vállalkozás (13 százalék) követ. Az orvosok után a hatodik legnépszerűbb pálya a sportolóké, míg a hetedik és a nyolcadik helyen 5 százalékkal a fogorvos és az építész áll. A legkedveltebb hivatások tízes listáját a rendőr és a tudós zárja.

Karrierválasztástól függetlenül a tanulás egyik jellegzetes módja továbbra is a nyomtatott oktatási anyagokból és jegyzetekből való ismeretszerzés.Annak érdekében, hogy a választott szakmához vezető tanulmányok a lehető legkevesebb költségekkel párosuljanak, a HP kifejlesztette az InkAdvantage nyomtatócsaládot. A korábbi eszközökhöz képest az InkAdvantage tintapatronokkal és nyomtatókkal kétszer annyi nyomat készíthetőváltozatlan kellékköltségek mellett. Ennek köszönhetően sokkal több jegyzetet lehet megjegyzéssel, kiemeléssel ellátni, amellett, hogy a monitor előtt töltött órák csökkenése kevésbé fárasztja a szemet.

A felmérés eredménye a közép- és kelet-európai országokban: orvos (17 százalék), ügyvéd (15 százalék), kreatív szakember (14 százalék), vállalkozó (12 százalék), mérnök (7 százalék), fogorvos (6 százalék), építész (6 százalék), sportoló (5 százalék), tudós (4 százalék), rendőr (3 százalék), színész (3százalék), pilóta (2 százalék), tanár (2 százalék), újságíró (2 százalék).

A felmérés eredménye Magyarországon: mérnök (20 százalék), ügyvéd (17 százalék), kreatív szakember (15 százalék), vállalkozó (13 százalék), orvos (6 százalék), sportoló (5 százalék), építész (5 százalék), fogorvos (5 százalék), rendőr (4 százalék), tudós (3 százalék), színész (3 százalék), újságíró (2 százalék), tanár (2 százalék), pilóta (0 százalék)

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

állás  •  gyerek  •  szakma  •  szülő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen