Nem lesznek már céges mobilok?

szerző: Jobline
2013 május 14.

Egy friss felmérés szerint a vállalatok közel kétötöde kíván felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy céges infokommunikációs eszközökkel látja el alkalmazottait - számolt be a piacesprofit.hu.

A Gartner piackutató cég szerint a jövő útja, hogy a dolgozó saját magának veszi meg okostelefonját, tabletjét, és a cég csupán a használati (előfizetési) költségekbe száll be kisebb-nagyobb mértékben. A jelenségnek külön neve is van már, angolul Bring Your Own Device (BYOD). Az okostelefonok tömeges elterjedésével, illetve a tarifák fokozatos csökkenésével ugyanakkor arra is számítani lehet, hogy a céges hozzájárulások mértéke is mérséklődni fog - számolt be a kutatásról a piacesprofit.hu.

A Gartner szakértőinek egyik fő érve a változás mellett, hogy a dolgozók nagyon sokszor használják privát célra vállalati kommunikációs eszközeiket. Ráadásul ennek a fordítottja is gyakran előfordul: hiába a céges telefon, laptop, sokszor a mellette párhuzamosan használt privát eszközön is végeznek munkát. Ez az összevisszaság nagyon komoly fenyegetést jelenthet adatbiztonsági szempontból.

 

Forrás: hvg.hu

Ez a megközelítés alapvetően megy szembe az eddigi szigorú, teljes informatikai infrastruktúrát központilag ellátó gondolkodásmóddal, ezért újfajta biztonsági intézkedéseket is igényel. Ha a dolgozók ugyanazt a gépet használják a munkában, amin este közösségi oldalakra csatlakoznak, online játékokat játszanak vagy éppen torrent oldalakat használnak, az számos új veszélyt, eddig nem létező támadási felületet jelent a céges adatok ellen is. A professzionálisan védett, biztonságos vállalati környezetből kikerülve az adatok sokkal könnyebb prédává válnak

A gyakran hordozott eszközöket útközben ellophatják, tulajdonosaik elveszíthetik azokat, így a céges adatok illetéktelenek kezébe kerülhetnek, illetve könnyen vírusok és egyéb kártevők áldozataivá válhatnak, amelyek aztán pillanatok alatt megfertőzhetik a vállalat hálózatát és gépeit is. Ráadásul a megosztó oldalakhoz például szinte minden biztonsági kaput ki kell kapcsolni, ami viszont az ugyanazon az eszközön lévő érzékeny adatokhoz való hozzáférést is megkönnyíti.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra

munkahely  •  mobil  •  cég  •  BYOD  •  laptop
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen