Ettől lesz valaki ideális dolgozó

szerző: Jobline
2013 május 30.

A toborzás, az interjúztatás, az új alkalmazott szerződtetése, betanítása, tréningezése mind idővel, költséggel jár. És akkor még nem is beszéltünk a fizetésről, adóterhekről. A Grow America nevű tanácsadó szervezet alapítója, Alan Hall szerint hét alapvető kérdést mindenképpen vizsgálni kell ahhoz, hogy ne fogjunk mellé, amikor munkavállalót keresünk. A themostwanted.blog.hu összeállítása.

Kompetencia. Igen, még mindig ez az első szűrő. Vajon a jelölt megfelelő képzettséggel, képességekkel, gyakorlattal rendelkezik? Megvan minden tudása és adottsága ahhoz, hogy megfelelő színvonalon elvégezze a munkát?

Alkalmasság. Az alapvető feladatokon kívül képes-e a jelölt olyanokat is megoldani, amelyek több erőfeszítést, kreativitást kívánnak? Az alkalmasság több, mint a kompetencia. Azt jelenti, hogy a potenciális munkavállaló fejlődőképes, idővel olyan munkát is elláthat, amely nagyobb felelősséggel jár.

Új munkát keres? Iratkozzon fel friss ajánlatainkért Álláspostánkra!

Összeférhetőség. Hogyan illeszthető be az új munkatárs a szervezetbe? Jól kijönne a kollégákkal? És ami még fontosabb: az ügyfelekkel, partnerekkel?

Elkötelezettség. A jelentkező komolyan gondolja, hogy hosszú időn át a cégnél szeretne dolgozni? Vagy átjáróháznak tekinti a munkahelyet, és csak a jobb lehetőségre vár? A korábbi munkahelyeken eltöltött idő segíthet a válaszadásban.

Karakter. A jelölt olyan személyiség, akinek az értékei összhangban vannak azokkal, amelyeket a főnök, a cég fontosnak talál? Becsületes? Megbízható? Megtartja az ígéreteit? Magányos farkas vagy csapatjátékos?

Kultúra. Minden cégnek megvan a saját kultúrája – a módja annak, ahogy az emberek egymással beszélnek, kommunikálnak. A céges kultúra közös értékrenden és elvárásokon alapul, amelyek befolyásolják a vezetők és az alkalmazottak viselkedését. Azok a munkatársak, akik nem alkalmazkodnak a céges kultúrához előbb vagy utóbb problémákat okoznak a rendszerben.

Kompenzáció. Munkaadóként meg kell bizonyosodni arról, hogy a munkavállaló elégedett az ajánlott fizetéssel, juttatásokkal. Ha ez nincs így, hiába lenne vonzó a munka, alul teljesít, és olyan állás után néz, ahol jobban megfizetik. Vagyis lehet, hogy kifogta az aranyhalat, de az leugrik a horogról.
toborzás  •  dolgozó  •  alkalmazott
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen