Így dolgozhat legálisan, adómentesen

szerző: Jobline
2013 június 03.

Nem kell sem jövedelemadót, sem járulékot fizetni a háztartási munkáért kifizetett pénz után. Csupán regisztrációs díjat kell fizetni, ami havonta ezer forint - írja a teol.hu.

A jogszabályok utolérték a valós helyzetet, azaz legálissá tették a házimunkáért kifizetett jövedelmet. Az új szabályozás értelmében a foglalkoztatónak nem kell adót és járulékot fizetnie, ha háztartási munkára magánszemélyt alkalmaz, és bevallási kötelezettség sem terheli sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat. Az úgynevezett adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó törvény szerint a háztartási alkalmazottak után havonta regisztrációs díjat kell fizetni, tehát azért nem teljes az adómentesség. A regisztrációs díj mértéke állandó, független attól, hogy csak néhány napig, vagy folyamatosan foglalkoztatja-e a bejárónőt a család - írja a teol.hu.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az adómentesség nemcsak a házimunkára, azaz a takarításra, főzésre, mosásra, vasalásra, egyéb ház körüli munkára vonatkozik. Hatálya alá esik a gyermekfelügyelet, a házi oktatás, az otthoni gondozás/ápolás, és a kertgondozás is. A fenti munkákat végző háztartási alkalmazottaknak akkor sem kell – utólag – személyi jövedelemadót és járulékot fizetni, ha kiderül, hogy az alkalmazójuk nem fizette, illetve nem fizeti utánuk a regisztrációs díjat.

Új munkahelyen dolgozna? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ha 800 forintos óradíjjal, 8 órás munkaidővel, és havi 22 munkanappal számolunk, akkor egy hónap alatt 140 800 forintot kereshet adómentesen egy háztartási alkalmazott. Ha munkaviszonyban foglalkoztatnák, a fizetésének több mint 200 000 forintnak kellene lennie, hogy ennyit hazavihessen tisztán. A munkáltató bérköltsége pedig meghaladná a 300 000 forintot.

Forrás: Fazekas István

munka  •  adó  •  háztartás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen