Miért hiányszakma a sofőr vagy a szakmunkás?

szerző: Jobline
2013 június 03.

A napokban publikálta a Manpower a friss felmérését, amiben többek között megvizsgálták, mi most a tíz hiányszakma Magyarországon. A cég szakértője, Fülöp Zsuzsa mondta el, mi az oka, hogy az egyes munkakörökhöz miért nehéz itthon tehetséges, képzett szakembert találni.

A Manpower felmérésből kiderült, hogy a szakmunkások, a mérnökök és az értékesítők mellett Magyarországon a tíz legnehezebben betölthető munkakör között van az adminisztratív, irodai asszisztensi, a könyvelői, a műszerészi, a vendéglátó-ipari, az orvosi és a gépkezelői pozíció, de sofőröket is nehéz találni.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A szakmunkásoknál többnyire az okozza a problémát, hogy a külföldről Magyarországra érkező cég abból indul ki, hogy az anyaországban milyen képzést kapnak a dolgozók, és ez sokszor nem fedi azt a tudást, amit nálunk oktatnak - magyarázta Fülöp Zsuzsa, a Manpower Professional Team Leadere. Ez sokszor problémát okoz, nem véletlen, hogy bizonyos vállalatok különböző együttműködéseket kötöttek magyar iskolákkal, akik már kifejezetten a munkaerőpiaci igényekhez igazítják a képzést. További oka lehet a szakemberhiánynak, hogy a bérek nálunk érzékelhetően alacsonyabbak az Európai Unió többi országához képest, ezért aki tényleg tehetséges, inkább külföldön keres egy jobban fizető állást. Utóbbi az oka annak is, hogy az igazán jó mérnökök nem maradnak itthon, illetve hasonló okokból találnak nehezen a cégek képzett műszerészeket, gépkezelőket - tette hozzá Fülöp Zsuzsa.

A fizetés nem csupán ezekben a szakmákban okoz problémát, a hazai vendéglátóipar helyzete sem vonzó a magyaroknak, akik inkább nyugatra mennek dolgozni, de az orvosok is hasonló problémákkal küzdenek.

Az értékesítőknél viszont már az elvárások és a teljesítmények azok, amik sokszor nem egyeznek. Ugyanis ők pont azt a részét képezik a vállalatnak, akiket leépítettek, kevesen maradtak, az elvárások viszont nem csökkentek ezzel arányosan, sőt, még nőttek is. Ez a túl magas elvárás, az irreális célkitűzés feszültséget és stresszt okoz, ami nagyon megnöveli a fluktuációt.

A hiányszakmák között a sofőrt is megtalálni, aminek nagyon egyszerű a magyarázata a Manpower szakértője szerint. Sofőrnek lenni ugyanis nehéz fizikai megterhelést jelent, sokszor vannak a dolgozók távol a családjuktól, és a munka-magánlet egyensúlya teljesen felborul, amit hosszabb ideig nagyon nehéz elviselni.

Érdekesség, hogy a könyvelők nagy része nem rendelkezik megfelelő szintű nyelvismerettel, így aki ilyen végzettséggel legalább egy, de inkább több nyelven, magas szinten beszél, szinte biztos, hogy jó álláshoz jut - tette hozzá Fülöp Zsuzsa.

felmérés  •  sofőr  •  hiányszakma  •  szakmunkás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen