Kiderült, mennyit vihet haza egy gyorséttermi dolgozó

szerző: Jobline
2013 június 07.

Négyszer annyit költenek a gyorsétterem-láncok egy-egy szellemi alkalmazottjukra, mint a fizikai dolgozókra - írja a Napi Gazdaság.

Átlagosan több száz millió forint forgalmat produkálnak évente a hazai piac legnagyobb, külföldi hátterű gyorsétterem-láncainak üzletei. A prímet a legnagyobb hálózatot üzemeltető McDonald's viszi, több mint 430 millió forintos 2012-es értékkel, míg a Burger King, illetve a KFC és Pizza Hut éttermek átlaga negyedmilliárd forint alatt maradt.

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. 2012-ben az inflációtól elmaradó mértékben, közel 2 százalékkal 22 milliárd forintra növelte nettó árbevételét. Az átlagos létszám másfélezer fő volt, de ezt a teljes lánc vonatkozásában - azaz a franchise éttermeket is beleértve - a diákmunkaerő és a kölcsönzött dolgozók ötezer körülire tornásszák fel. A másfélezres gárdából közel 1,2 ezer volt a fizikai állomány, a rájuk jutó bérköltség meghaladta az 1,7 milliárd forintot, míg a 321 fős szellemi állományra 1,6 milliárdot fordított a társaság.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A 30 hazai Burger King éttermet üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. által közzétett adatokból viszont nem derül ki többek közt az sem, hogy hány főt foglalkoztattak tavaly.

Forrás: MTI / Manek Attila

A hazai KFC és Pizza Hut egységeket üzemeltető AmRest Kft. közleményéből kiderül, hogy 2012-ben 4 új KFC-éttermet nyitottak és egyet sem kellett bezárni, így a lánc immár 25 tagot számlál, a Pizza Hut pedig két étteremmel van jelen a budapesti piacon.

Az éttermi dolgozók száma - az új egységek megnyitásával párhuzamosan - 17 százalékkal 321-re nőtt, míg a szellemiek száma 3 fővel 118-ra csökkent. A fizikai állományra 421,9, a szellemire 554,1 milliós bérköltséget számoltak el. A kölcsönzött munkaerőre további 138,2 millió forintot költöttek.

További adatokat a Napi Gazdaság cikkében olvashat.

bér  •  fizetés  •  gyorsétterem
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen