Árvíz: távmunkával, önkéntességgel segítenek a cégek

szerző: Bakos Dalma
2013 június 07.

Az árvízveszély problémájával nem csak a homokzsákot rakodóknak, hanem a munkáltatóknak is szembesülniük kell. Megnéztük, dolgozói szempontból ennek mi a jogi háttere, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hol, hogyan készülnek fel az esetleges akadályokra, illetve milyen formában támogatják a munkaadók az önkéntes munkát.

Ahogy arról már beszámoltunk, a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint szinte bárkit behívhatnak védekezni, aki aktív korú, és egészséges - akár a munkahelyéről is. Ilyenkor a munkáltatónak mindenképp el kell engednie a dolgozóját, és csupán néhány munkakör kivétel a törvény alól, ezek  az országgyűlési - , valamint az EP-képviselők, a rendőrök, a katonák, a lelkészek, rabbik és adóellenőrők.

Ha nem tud bemenni dolgozni

A Munka törvénykönyvében (Mt.) található egy olyan kitétel, ami szerint ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a dolgozó a munkahelyén megjelenni, akkor igazolt a távolléte, mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. Ide tartozhat a természeti katasztrófa, illet a most súlyos gondokat okozó árvíz is. Ilyenkor az Mt. azt mondja, hogy az otthon töltött időre se szabadságot nem kell kivenni, se pedig lecsúsztatni a kimaradt órákat.

Forrás: Túry Gergely

A távmunka lehet a megoldás?

A Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) közleménye szerint is az árvízveszély problémájával nem csak a homokzsákot rakodóknak, hanem a munkáltatóknak is szembesülniük kell. A tömegközlekedés korlátozása, az egyes irodaházak, telephelyek bezárása komoly kihívás elé állítják a vállalatokat. Fel kell készülniük a folytonos üzletmenet és az ügyfélkiszolgálás nehézségeire, szerződésteljesítés hiányában akár kötbér fizetésére is.

Szerintük megoldást jelent az árvízveszélyt elkerülő munkavállalók otthonában történő távmunka-végzés, ezen kívül kiutat nyújthat a távmunka-házakban vagy közösségi irodákban átmenetileg kibérelt munkaterek, munkaállomások is.

Forrás: MTI / Krizsán Csaba

Vannak vállalatok, ahol már megvan a "vészforgatókönyv". Az  IT Services Hungary kommunikációs vezetője, Sümegi Zsuzsanna elmondta a Jobline.hu-nak, hogy a budapesti Infopark területén lévő központjuknál 1700 dolgozót érinthet az árvízi helyzet. Mivel a cég egyébként is támogatja a távmunkát, ezért, aki jelzi a közvetlen felettesének, hogy gondot okozna bejutni a munkahelyére, annak természetesen engedik, hogy távolról dolgozzon.

Hozzátette, hogy jelenleg 35 dolgozójuk dolgozik a mentésen a gátakon, akik ezt CSR csapatépítő tevékenység keretében csinálják. Sümegi Zsuzsanna elmondta, hogy a védelmi munkálatokkal töltött idő nem megy a szabadságuk rovására, illetve a későbbiekben sem kell ledolgozniuk.

Önként segítenek

Az Arkon Zrt. a Facebookon tette közzé felhívását, ők szintén az árvízvédelmi munkálatokra toboroznak. Megkerestük a céget, és a tuladjonos, Mészáros Dávid elmondta, azon felül, hogy az általuk gondozott Köpönyeg.hu 180 ezres rajongótáborát mozgósítják, ők maguk is  szervezik egymás között a lejutást az egyes helyszínekre. A cégen belüli szervezés keretében húsz fő körüli létszámmal számolnak és vasárnap indulnak segíteni. "Hogy hova? Ahol épp szükség lesz ránk, mivel előre kiszámíthatlan, hol lesz akkor gond" - fogalmazott. Hozzátette, hogy remélik, hétfőn és kedden már nem lesz rájuk szükség, az ugyanis azt jelentené, tényleg nagy a baj. "Amennyiben mégis, úgy akkor döntünk a további 'belső mozgósításról' ".

Mészáros Dávid elmondta, hogy a cégnek egyébként folyamatos a CSR tevékenysége: pénzzel, iroda és irodai eszközök (telefon, számítógép) biztosításával évek óta támogatják a Három királyfi három királylány mozgalmat, melynek célja, hogy minden pár szülhessen meg annyi gyereket, amennyit kíván. A vörösiszap katasztrófánál pedig a cég karácsonyi ügyfélajándékra szánt pénzét kicsit kipótolva három millió forinttal támogatak egy családot, akinek odaveszett a háza, hogy vehessenek maguknak egy másikat.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. péntek délelőtti közleménye szerint az árvíz miatt kialakult helyzetben lehetőséget biztosított munkavállalóinak, hogy csatlakozzanak a Baptista Szeretetszolgálat árvízvédelmi önkéntes csapatához. A társaság dolgozói vállalták, hogy több órás, váltott időbeosztásban, két napon keresztül lapátolják a homokot, és pakolják a zsákokat.

Forrás: MTI / Kallos Bea

„Kötelességünknek érezzük, hogy ilyen nehéz helyzetben mindannyian összefogjunk, és közös erőkkel segítsünk a bajba jutott embereken. Az MNV Zrt. ezért lehetőséget biztosít a munkavállalóinak, hogy munkaidő keretein belül is el tudjanak menni segítséget nyújtani.” – mondta Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója, aki maga is részt vesz az árvíz elleni védekezésben. Rajtuk kívül a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája is azt közölte, hogy azok az alkalmazottak, akik önkéntesként részt vesznek az árvízi védekezésben, a hivatali munkavégzés alól felmentést kapnak.

Továbbá a felsőoktatási intézmények is segítenek, ahogy tudnak. A Debreceni Egyetem például csütörtökön közölte a Facebookon, hogy azok a hallgatók, akik önkéntesként segítenek az árvízvédelemi munkálatokban, és emiatt nem mennek vizsgázni, azt igazolt hiányzásként könyveli el az intézmény.

Önnek okozott gondot az árvíz a munkahelyén? Írja meg történetét a [email protected] - ra, vagy ossza meg velünk élményeit üzenetben a Facebookon!

távmunka  •  Budapest  •  CSR  •  árvíz  •  Duna  •  árvíz 2013  •  önkéntesség
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen