Ami jobban motivál a fizetésnél

szerző: Jobline
2013 június 10.

Egy friss kutatás eredményei szerint a pénz nem is annyira motivál, mint gondolnánk.

Egy, a diákok körében végzett kutatásban anyagi juttatásokat ígértek a tanulmányi teljesítmény ellenértékeként, de még a magas összegek sem tudtak versenyezni az olyan figyelemelterelő tényezőkkel, mint a különböző okostelefon alkalmazások, az ösztöndíj pedig megfosztotta őket a belső motivációtól. A dolgozók esetében egy közepes mértékű anyagi jutalom nem befolyásolta a rutinfeladatok elvégzésének hatékonyságát, sőt, a nagyobb összegek kilátásba helyezése még fokozta is azt a nyomást, ami a dolgozókra nehezedett, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, már-már megfulladtak a feszültségtől.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

A cégek azt tapasztalták, hogy ha pénz helyett több időt bocsátanak az alkalmazottak rendelkezésére, az egy olyan alternatíva, amely nemcsak a hatékonyságot fokozza, de a dolgozók még boldogabbak és elégedettebbek is lesznek munkájukkal. A változó beosztású munkarend bevett szokássá vált az olyan vállalatoknál, mint például a Yahoo és az Intel, sőt, az alkalmazottak még alkotói szabadságra is mehetnek, amely korábban csak akadémiai keretek között volt szokás.

Máshol úgynevezett “proszociális ” előnyökkel kísérleteznek. Példának okáért a Google dolgozói 150 dolláros bónuszt adhatnak egy-egy munkatársuknak, amennyiben legalább egy mondatban kifejtik mivel érdemelte ki kollégájuk az elismerést.

felmérés  •  bér  •  fizetés  •  motiváció
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen