Hogyan szerezheti meg az első munkahelyét?

szerző: Jobline
2013 június 12.

Állást találni mindig nehéz, különösen akkor, ha életünk első munkahelyéről van szó. A WikiHow.com alapján szedett össze tanácsokat a themostwanted.blog.hu.

Mielőtt nekikezdene a munkahelyvadászatnak, bizonyosodjon meg róla, hogy valóban itt az ideje annak, hogy munkába álljon. A munka felelősség!

Készítsen önéletrajzot! Egyelőre rövidke lesz, de segít abban, hogy bemutatkozzon a leendő munkaadójának.  Tapasztalatot nem csupán a korábbi munkahelyeken lehet szerezni.  Írt az iskolai újságba? Szórakozásból weboldalt tervezett? Ezek fontos információk lehetnek!

Szegényes az önéletrajz? Próbálja ki az önkéntes munkát! Ha egy jótékonysági szervezetnél ingyen dolgozik egy ideig, az munkatapasztalatnak számít, és növeli az esélyeit arra, hogy fizetett munkát találjon.

Kérje meg a tapasztaltabb barátait arra, hogy olvassák át az önéletrajzát. A legnehezebb dolog, hogy saját magunkkal szemben objektívek maradjunk. Egy külső szem könnyebben észreveszi az esetleges helyesírási hibákat, meg tudja mondani szerinte mely információkat kell jobban hangsúlyozni, illetve melyek azok, amelyek jobb, ha kimaradnak.

Pályakezdőként munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Jelentkezzen álláshirdetésekre! Mindig győződjön meg arról, hogy a képességei, végzettsége megfelelnek az elvárásoknak. Figyeljen arra, hogy hol van az állás, mennyire gyorsan tudna eljutni  a leendő munahelyre!

Mielőtt interjúra megy, nézzen utána a cégnek! Ha pontosan tudja, mivel foglalkoznak, kik ők, hogy megy az üzlet, jobban tud alkalmazkodni az elvárásaikhoz.

Ha kecsegtetőnek is tűnik egy ajánlat, mindig tartson több vasat a tűzben. Igaz, hogy egyszerre csak egy helyen tud dolgozni, de egyáltalán nem biztos, hogy felveszik. Az állásinterjú soha nem elpazarolt idő.

Ne hazudjon! Ha vannak bizonyos időpontok, amikor nem tud dolgozni, közölje előre! Soha ne túlozza el a képességeit, tapasztalatait.

Készüljön néhány releváns kérdéssel! Jó belépő lehet, ha például a későbbi képzési lehetőségek iránt érdeklődik. Ez azt mutatja, hogy hosszú távon gondolkozik.

Ha interjúra megy, öltözzön fel megfelelően! Ha azt is mondják, hogy nem kell különösebben kiöltözni, az első benyomás mindig sokat nyom a latban.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen