Így válaszoljon a kellemetlen kérdésekre az állásinterjún

szerző: Jobline
2013 június 13.

Vannak olyan diszkriminatív, vagy egyéb, kellemetlen kérdések az állásinterjún, amire a munkáltató nem térhetne ki, mégis megteszi. Ön mit reagálna egy ilyen helyzetben?

Bár vannak olyan témakörök, amiket tilos lenne megkérdezni az állásinterjún, akadnak munkáltatók, akik szemrebbenés nélkül ki akarják deríteni a jelölttől, mikor tervez gyereket, vagy mi a vallása. Ilyenkor a pályázó vagy válaszol, vagy pedig feláll és otthagyja az interjút - talán az utóbbiakból vannak kevesen. Mégis, hogy lehet kitérni ügyesen az ilyen kérdések elől? Erre keresi a választ cikkében a Business Insider.

Ha olyan téma kerülne szóba az állásinterjún, ami ön szerint jogsértő, vagy az egyenlő bánásmód tilalmába ütközik (például mikorra tervezi a családalapítást, mi a nemi identitása, mi a vallása, melyik pártot preferálja), és ha ezt szóvá teszi, nagy eséllyel elbukja a munkát, hiába van önnek igaza.

A lap alternatív megoldásokkal próbál segíteni az álláskeresőknek. Például válaszolhatja ezt: "érdekes kérdés, ilyennel még nem is találkoztam állásinterjún. Meg tudja mondani, miért kérdezte meg, miért tartja ezt fontosnak?". Vagy esetleg: "örömmel válaszolok, de árulja el, ez hogyan kapcsolódik a munkához?".

Forrás: FreeDigitalPhotos/Ambro
Sok munkaadónál kulcsfontosságú kérdés, van-e a jelöltnek gyereke. Ha ezt akarják kideríteni, így is háríthat: "nincs semmi olyan a magánéletemben, ami akadályozna a feladataim elvégzésében".

A legjobb dolog, ha ön veszi át a beszélgetés irányítását, és válaszaiban visszakanyarodik az adott munkakörhöz, a képességeihez, és ahhoz, hogy képes az elvárásoknak megfelelni.

Ugyanakkor érdemes átgondolni, akar-e egy olyan munkahelyen heti 40 órát eltölteni, ahol már az elején ilyen szinten másznak bele a magánéletébe? Mit várhat egy ilyen munkáltatótól a későbbiekben?

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen