Álláskeresők, figyelem: ez a LinkedIn nagy hibája

szerző: Jobline
2013 június 19.

A szexuális zaklatás, családon belüli erőszak áldozatai, ha a közösségi médiát használják, könnyen kitehetik magukat a további zaklatásnak, a LinkedIn ugyanis egyáltalán nem nyújt védelmet - írja a buzzfeed.com.

A buzzfeed.com egy 24 éves lány, Anna történetét meséli el, akit a főiskolát követő első munkahelyén szexuálisan zaklatta a főnöke. A lány később felmondott, de úgy nyilatkozott, nagyon kiborította az eset, otthagyta a mumkahelyét, gondolni sem akart a történtekre. De a főnöke nem hagyta békén a lányt: e-mailekkel bombázta, üzeneteket hagyott a hangpostáján. A levelekről nem vett tudomást, az üzeneteket meghallgatás nélkül törölte. Ezen felül letiltotta Facebookon, és a Twitteren is titkosította magát. Az egyetlen hely a LinkedIn volt, amivel nem tudott mit kezdeni: napi szinten kapta az értesítőket, hogy a volt főnöke nézegette a profilját. Utóbbi platform volt az, amin keresztül a férfi folyamatosan nyomon követte, éppen mit csinál, milyen szakmai körökhöz csatlakozik, ami különösen kiborította Annát, úgy érezte, mintha valami vad lenne, akinek minden egyes lépését figyelik.

Míg a Facebookon és a Twitteren meg lehet olodani, hogy valakit blokkoljunk, a LinkedIn-nél nincs ilyen lehetőség. Pontosabban csak annyira, hogy korlátozni lehet a profil nyilvánosságát a kapcsolati hálón belül, illetve le lehet tiltani azt, hogyha idegen ránk keres, akkor megtaláljon. De aki álláskeresésre használja a LinkedIn-t, annak pont az az érdekes, hogy megtalálhassák - teszi hozzá a lap. Tehát ha valaki meg akarja magát védeni valakitől, az vagy törli magát, vagy pedig senkinek sem adja meg a hozzáférést a profiljához, de ez megnehezítheti azt, hogy új munkát találjon.

Anna írt az üzemeltetőknek, van-e arra mód, hogy bizonyos esetekben le lehet-e tiltani csak egy felhasználót, mire azt a választ kapta, hogy a bíróságtól kell bemutatnia egy jogsértést megállapító végzést. A lány ilyennel persze nem rendelkezett, ezért egy online petíciót indított (amit már több mint 15 ezren aláírtak), hogy a LinkedIn fejlessze tovább a biztonsági beállításait.

Az aláírók közül egyébként többen is felbátorodtak, és elmondták a saját történeteiket. Egy nő például azt írta, hogy nem meri használni a közösségi oldalt, mert akkor az exe megtudná, hol dolgozik, és úgy érzi, így a saját és a gyermeke biztonsága is veszélyben lenne.

Volt azonban olyan is, aki szintén egy zaklató miatt törölte az összes online profilját, de mivel most állást keres, szívesen használná megint a LinkedIn-t, de nem mer az igazi nevén regisztrálni.

A Buzzfeed megkereste a céget is, akik azt nyilatkozták, ha valóban olyan széles rétegben igény lesz a speciális biztonsági beállításokra, akkor valószínűleg lépni fognak az ügy érdekében.

Munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen