Merjen harcolni az ingyenes munkavégzés ellen

szerző: Jobline
2013 június 19.

A diákok nagy része nyáron próbálja meg elvégezni a kötelező szakmai gyakorlatát. Képzéstől függően, ez néhány hét, de akár néhány hónap is lehet. Egy viszont közös mindben: az, hogy a legtöbb gyakornoki hely egy forintot nem fizet - írja a Telegraph.

Egy tanulmány szerint mindenképp érdemes a fiataloknak még korán szakmai tapasztalatot szerezni, akik ugyanis valahol gyakornokoskodta, háromszor nagyobb valószínűséggel találnak állást, mint a tapasztalat nélküli társaik - írja a Telegraph. Az ingyenes munkavégzés viszont egy ördögi körnek tűnik: valóban teljesen esélytelen, hogy legalább minimálbért fizessenek a diákoknak? A lap írása szerint kezd megfordulni a trend. Igaz, egyelőre csak bizonyos ágazatokban.

A lapnak nyilatkozott egy friss diplomás fiú, aki elmondása szerint tavaly nyáron tanulta meg, hogy érdemes harcolni a bérért. A története szerint egy mobilfejlesztő cégnél kapott gyakornoki munkát, és, bár a hirdetésben nem volt szó a fizetésről, az állásinterjún merészen nyilatkozott, és felajánlott egy olyan konstrukciót, miszerint az első két hétben térítsék meg az utazási költségeit, utána pedig, ha a munkájával valamit hozzá tud adni a cég sikereihez, akkor kapjon fizetést.

A két hét elteltével újabb megbeszélés következett az anyagiakról, ahol a fiatal fiú ki tudott harcolni egy, a minimálbérnél kicsit magasabb összeget juttatásként. Elmondása szerint ez sokkal jobban motiválta arra, hogy minél jobban dolgozzon, ugyanis a teljesítménye alapján még bónuszt is kilátásba helyeztek a cégnél. Így egyértelmű volt számára, hogy a maximális tudását ki kell hoznia magából.

A Telegraph szerint nem kirívó ez az eset, ugyanakkor egyelőre még csak az IT területen jöttek rá, hogy nem feltételnül az a legjobb, ha nulla forintért kizsigerelik a gyakornokokat. Hiszen ha valaki jól és lelkiismeretesen elvégzi a feladatát, megérdemli az anyagi juttatást, még akkor is, ha az szerényebb összeg, mint a főállású munkatársaké. Ha pedig bevált a gyakornok, és ki tudják saját maguknak képezni, a fiatalok sokkal szívesebben maradnak utána annál a cégnél, ahol már a gyakornoki idejük alatt is megbecsülték őket.

Pályakezdő és munkát keres? Iratkozzon fel Álláspostánkra!

munka  •  gyakornok  •  ingyenes
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen