5 nyomós érv amellett, hogy SOHA ne egyél a monitorod előtt

szerző: Jobline
2014 augusztus 05. Szóljon hozzá

Hétköznap abból áll az ebéded, hogy a munkahelyeden bekapsz egy szendvicset a monitorod előtt? Nagyon rosszul teszed! Csökken tőle a teljesítményed, és hosszú távon az egészségedet is tönkreteheted.

Egyes munkahelyeken szigorúan szankcionálják, ha valaki az íróasztalánál eszik, de ezt a cég érdekei miatt teszik. Hiszen a dolgozó összekenheti vagy leöntheti a klaviatúráját, és ha a tonhalas szendvics a kedvence, a markáns illat zavarhatja a többieket. Valóban ne együnk a monitor előtt, de a saját érdekünkben: ártunk vele magunknak. 5 nyomós érv is szól amellett, hogy ebédidőben kimenjünk az irodából, és máshol együnk.

1. Nem élvezzük az ételt, és hajlamosak vagyunk nassolni
Amikor a monitor előtt ebédelünk, hajlamosak vagyunk fél kézzel e-maileket küldeni vagy olyan aggasztó híreket olvasni a kedvenc portálunkon, hogy már megint zuhanórepülésben van a forint. Emiatt nem figyelünk oda, hogy mit eszünk, és arra sem, hogy mennyit. Nem élvezzük ki a táplálkozás örömeit, és nagy az esélye, hogy többet fogunk bekebelezni a kelleténél. Például a szendvics eltüntetése után még előhúzunk egy zacskó mogyorót a fiókból, és utánaküldjük. Aztán csodálkozunk, ha ijesztő számot mutat a mérleg. Ennek így semmi értelme.

2.  Kell egy kis szünet

Mindenkinek nagyon jót tesz, ha a munkaidő felénél kiszáll a mókuskerékből, és az irodát elhagyva inspirálóbb közegbe kerül. Ez lehet a munkahelyi étkezde, ahol ebéd közben értékes céges pletykákat hallhatunk a más osztályokon dolgozó kollégáktól, és még értékesebb ismeretségeket köthetünk. De ha az a szokásunk, hogy a környékbeli kifőzdéket és henteseket látogatjuk sorra, akkor is sokkal több kellemes impulzus ér, mintha majszolva a monitort bámulnánk a helyünkön. Szintén nagyon jól járunk, ha reggel összerakott szendvicsünket a közeli árnyas parkban fogyasztjuk el, és közben a verebek viselkedését tanulmányozzuk elmélyülten. Mindegy, hová megyünk ebédidőben, csak az irodában ne maradjunk!

 

3. A kellemes ebéd után jobban megy a munka
Ha akár csak húsz percre kiszakadunk az irodai közegből, hogy egy jót együnk, elégedetten és feltöltődve térhetünk vissza a munkánkhoz. Ez kicsit olyan, mintha mikroszabadságra mentünk volna, hogy utána újult erővel láthassunk neki szakmai feladatainknak. Mindez nem légből kapott feltételezés, tudományos kísérlet is igazolja. Ezúttal nem brit, hanem német tudósok mutatták ki a Humboldt Egyetemen, hogy akik a munkanapjukon kulturáltan, éttermi körülmények között ebédeltek, szellemileg és érzelmileg is sokkal jobb állapotba kerültek, mint azok a munkatársaik, akik a sivár irodában ették meg kedvetlenül a szendvicsüket.

4. Baktériumtenyészetté változik az asztalunk
A magazinok egyik kedvenc riogatós találós kérdése: melyik az a használati tárgyunk, amelyen több a baktérium, mint a vécékagylón? Igen, a telefonunk, aztán jön a munkahelyi egerünk és a klaviatúránk. Ha a helyünkön eszünk, és közben ragacsos kézzel telefonálunk, pötyögünk a klaviatúrán meg nyomkodjuk az egérgombot, valóságos baktériumtenyészetté változtatjuk ezeket a területeket. Kevés olyan munkahely van, ahol rendszeresen fertőtlenítik e munkaeszközöket, és ismerjük be, mi magunk nem szoktunk nekiállni, hogy reggelente antiszeptikus kendővel helyreállítsuk a higiéniát.  

5. Ennyivel is tovább ülünk, amibe belebetegszünk
A mozgásszegény életmód egy sor egészségügyi problémához vezet, például a sok ülés növeli a szívroham kockázatát. Ezért is fontos, hogy a munkaidő közepén otthagyjuk az asztalunkat, és legalább egy kicsit sétáljuk. Még jobb, ha ebéd után hosszabb utat teszünk meg a parkban. Persze ezt csak az teheti meg, aki olyan munkahelyen dolgozik, ahol elég hosszú az ebédidő, sőt, esetleg a fejlett céges kultúra részeként még támogatják is az alkalmazottakat abban, hogy lazítsanak egy keveset a munkanap közepén.  

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)