7 súlyos tévhit a kísérőlevéllel és az álláskereséssel kapcsolatban

szerző: Jobline
2014 augusztus 21. 1 hozzászólás

Kell-e kísérőlevél? Pályafutásunk minden állomását feltüntessük-e az önéletrajzban? A közösségi média tényleg a networking ideális terepe? Kérdések, amelyekkel lehet és kell is vitatkozni.

A Glassdoor összegyűjtött hét közkeletű tévhitet az álláskereséssel kapcsolatban, ám nem kötelező minden állítással egyetérteni, mert némelyik nem biztos, hogy nálunk is megállja a helyét.

1. A jó önéletrajzzal nyert ügyünk van
Az életrajz arra való, hogy felkeltsük magunk iránt a figyelmet, de igazából az állásinterjún nyújtott teljesítményünk dönti el, alkalmasnak találnak-e a feladatra. Tehát egy profi önéletrajz birtokában nem dőlhetünk hátra nyugodtan, bár kétségtelenül jó jel, hogyha annak olvastán behívnak interjúra.

2. Még mindig fontos a motivációs levél
A Glassdoor által megkérdezett szakértő, David Boggs szerint 40 felett szinte mindenki azt gondolja, hogy fontos a motivációs levél, ám ez ma már nem így van. Boggs úgy véli, az e-mail számít mostanra a kísérőlevélnek, amelyben az önéletrajzunkat elküldjük. „Nem csak hogy szükségtelen a motivációs levél, a túl sok dokumentum mindössze arra jó, hogy összezavarja a HR-est” – mondja Boggs. Szerinte inkább arra kell figyelmet fordítani, hogy az elküldött e-mail kellőképpen testreszabott legyen a cég igényeinek megfelelően, mert a sablonos levél nem emel ki minket a tömegből.

Forrás: Jobline


Boggs álláspontja az amerikai trendet tükrözi, hiszen két éve a Fortune Magazine is
arról írt, hogy a HR-eseket egyre kevésbé érdekli a motivációs levél. Nálunk azonban más a helyzet, ugyanis jelen sorok írója néhány hónapja éppen az ügyesen megírt motivációs levelének köszönhette, hogy első számú potenciális jelöltként kezelték, és az interjú után meg is kapta a munkát. A motivációs levél önálló dokumentumként vélhetően többet nyomott a latban, mintha csupán az e-mailben szerepelt volna néhány figyelemkeltő bemutatkozó mondat. 

3. Mindenhová jó lesz ugyanaz az önéletrajz
Van olyan álláskereső, aki egy nap tucatnyi egyforma önéletrajzot is szétküld különböző cégeknek, ami nagy hiba. Minden meghirdetett állás esetében pontosan olyan önéletrajzot kell küldeni, amelyben az adott követelményeknek megfelelően kapnak hangsúlyt a jelölt képességei és tapasztalatai. Tizenkét cég esetében tehát tizenkétfajta önéletrajzra van szükség. Ezt a munkát nem szabad megspórolni, különben csodálkozhatunk, hogy egyik jelentkezésünkre sem kaptunk választ.

4. Nem lehetnek hiányzó időszakok az önéletrajzban
Bárkivel előfordulhat, hogy egy ideig nem volt munkája, és mondjuk másfél éves szünet tátong az önéletrajzában. Ezt a hiányt nem kell írásban megmagyarázni, arra ott az állásinterjú, ahol felvilágosíthatjuk a HR-est, ha egyáltalán kíváncsi rá.

5. Minél több helyre el kell küldeni az önéletrajzot, aztán valahová csak fölvesznek
Csak azoknál a cégeknél jelentkezzünk, ahol tényleg dolgozni szeretnénk, és teljesen azonosulni tudunk a leendő feladatkörrel. Ha a fél álláspiacot megszórjuk az önéletrajzunkkal, lehet, hogy tényleg fölvesznek egy munkára, amiről aztán kiderül, hogy nem is nekünk való, és újra nekiállhatunk az álláskeresésnek. Csak azoknál a cégeknél érdemes kopogtatnunk, amelyeknél tényleg el tudjuk képzelni a jövőnket.

6. Az önéletrajzba minden korábbi állást és munkát bele kell írni
A HR-esek nem szeretnek hosszú és túl részletes önéletrajzokat olvasni, mert kevés az idejük és csak a lényeg érdekli őket. A kevesebb tehát ebben az esetben is több. Csak a releváns információkat kell beírni, amelyek a meghirdetett állással feltétlenül összefüggésbe hozhatók.

7. A közösségi média ideális a networking szempontjából
A Facebook és a LinkedIn segítségével szó szerint az egész világgal kapcsolatba kerülhetünk, mégsem ez a legtökéletesebb terep a networkingre. A személyes kapcsolatfelvételnél nincs hatékonyabb módszer arra, hogy állást találjunk. Látogassunk el szakmai rendezvényekre, állásbörzékre, ahol szemtől szemben találkozhatunk a HR-esekkel és a toborzókkal, céges vezetőkkel. Mindez nem jelenti azt, hogy nem kell tökéletes profilt létesíteni és karbantartani a LinkedInen és más közösségi platformokon: ennek akkor lesz óriási jelentősége, ha a személyes találkozás után a toborzó utánanéz, kivel is ejtette meg azt a kellemes beszélgetést a konferencián.    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (1)
BGG 2014. augusztus 25., 10:46

Ez igaz volt 2009 előtt, a válság előtt. Ma már 50-en jelentkeznek 1 állásra és a munkaadók válogatnak. Ha az álláskereső csak minden 10. alkalmas munkára jeléentkezik, évekig nem fog kapni. 10 féle önéletrajzot készíteni minden nap és utánanézni kb 100 cégnek és munkának napi 16 órás munka lenne. HÁnyan csinálják ezt?