Kreatív toborzás: bámulatos innovatív ötletek az ideális jelölt megtalálására

szerző: Jobline
2014 augusztus 26. Szóljon hozzá

Egyre kevésbé hatékony az a hagyományos módszer, hogy álláshirdetést adunk fel, aztán várjuk, hogy horogra akadjon a tökéletes jelölt. E metódus egyik hátránya, hogy rengeteg rosszul megírt önéletrajzon kell átrágnunk magunkat, és ez még csak a gyötrelmes kiválasztási folyamat eleje. A másik pedig, hogy így nemigen fogunk az ideális jelöltre bukkanni, aki nem is sejti, hogy már rég nálunk kellene dolgoznia. A cégek emiatt egyre kreatívabb ötletekkel próbálkoznak.

Különösen a felsőbb szintű vagy különleges képzettséget igénylő pozíciókra kell nagyon gondosan kiválasztani a leendő munkatársat, ezért egyre szofisztikáltabb toborzási megoldások születnek. A HR Morning összegyűjtött néhány remek példát.

1. Játszani is engedd
Egyre több nagy nyugati cég vet be videójátékokat a kiválasztás során. A jelöltnek olyan játékban kell részt vennie, ahol azokat a helyzeteket szimulálják, amelyekkel a munka során találkozhat. (Tehát voltaképppen virtuális assessment centerről beszélhetünk, csak sokkal kisebb a stressz és a céges költség.)

My Marriott Hotel
A globális szállodalánc föltette az internetre a My Marriott Hotel nevű videójátékot, hogy vonzóvá tegye magát az Y generáció számára, illetve potenciális jelölteket vonzzon be a világ különböző országaiból. A játékos egy virtuális szálloda éttermének konyháját üzemelteti, alapanyagot szerez be adott költségvetésből és irányítja az alkalmazottakat.

Forrás: Jobline


Jelenleg 120 ország versenyzői üzemeltetik a neten maguk Marriott-konyháját, és egyharmaduk rákattint a képernyő sarkában található gombra (Próbáld ki a valóságban is!), ami a cég karrieroldalára vezeti őket. A Marriott ezzel a módszerrel növelte a márkatudatosságot a játékosok körében, és értékes munkatársakra tett szert.  

2. Titkos felderítőmunka
Természetesen minden álláskereső úgy jellemzi magát, hogy keményen dolgozik, lelkes és remek csapatjátékos. Ám csak akkor derül ki, hogy milyen munkaerő valójában, amikor már elfoglalta pozícióját a cégnél. Nem árt, ha jóval előbb kiderül az igazság, nehogy megbánjuk választásunkat!

A First Merit Bank álcázott vásárlói
A cégek általában állásbörzékre, egyetemekre, networkingesemények küldik a toborzóikat, a First Merit Bank (FMB) azonban mást eszelt ki. Toborzói sokat járnak áruházakba, és megfigyelik, mely dolgozók bánnak legügyesebben a vásárlókkal. Gyakran vásárolnak is, hogy teszteljék, hogyan viselkedik az eladó, sőt visszaviszik az árut, hogy a dolgozókat újabb próbatétel elé állítsák. A kiskereskedelemben általában rosszul fizetik és túlóráztatják az alkalmazottakat, ezért az FMB sok embert tud felvenni ebből a szektorból. Hogy mi köze a kiskereskedelemnek a pénzügyekhez? A bank számára a korrekt ügyfélszolgálati attitűd a fontos, ha ez megvan, a pénzügyi ismereteket megtanítják a dolgozóknak.

A Volkswagen rejtett hirdetése
Amikor a Volkswagennek kiváló autószerelőkre volt szüksége, a cég toborzói elromlott autókkal állítottak be számos műhelybe Németország-szerte. Minden kocsi alvázán egy álláshirdetés volt. A különleges módszer erősítette a Volkswagen márkát, mert hangsúlyozta a cég innovatív voltát, meg is nőtt a cégnél jelentkező magasan képzett szakemberek száma.  

3. Győzd le a konkurenciát
A kisebb cégek és start-upok hátrányban vannak a nagyokkal szemben, mert utóbbiak könnyen elhalásszák az orruk elől a legkiválóbb jelölteket. Két példával illusztráljuk, hogy azért kis halnak is lehet nagy dobása.

A Red5 iPod-kezdeményezése
A Red5 online videójáték-fejlesztő cég kis mérete miatt nehezen bírta a versenyt a nagyokkal. Amikor ezt megelégelték, 20 fős csapatot állítottak fel, amelynek tagjai listát készítettek a 250 legnagyobb konkurensükről, és négy hónapon át arra törekedtek, hogy mindent megtudjanak róluk. Kipróbálták az általuk fejlesztett játékokat, követték a blogbejegyzéseiket és kémkedtek utánuk a közösségi médiában. Mindennek köszönhetően talent poolt állítottak össze, amelyben azok a szakemberek szerepeltek, akikre leginkább szükségük volt. A végül kiválasztott 100 „álomjelöltnek” személyre szabott iPodot küldtek (gravírozott név, művészi kivitel). Az iPodon rajta volt a Red5 elnökének üzenete is, amelyben arról próbálta meggyőzni a címzettet, hogy érdemes átjönni hozzájuk. A száz címzettből több mint kilencven válaszolt is, és végül hárman igazoltak át a Red5-hoz. A bónuszt az jelentette a cég számára, hogy a sajtó felkapta az esetet, és ismertté tette a nevüket.

A Gyro ebédakciója
A Gyro International egy londoni székhelyű reklámcég. 2010-ben elhatározták, hogy ötven százalékkal növelik a kreatív részleg létszámát. Hogy a legjobb szakembereket csábíthassák magukhoz, feltérképezték a környéken a legerősebb versenytársakat, valamint azt, hogy ezek alkalmazottai hol ebédelnek. A Gyro meggyőzte az adott éttermek vezetőit, hogy 100 ezer hagyományos szendvicseszacskót a Gyro zacskóira cseréljenek. Ezeken kérdések szerepeltek: Menjek? Maradjak? Tart valamerre a karrierem?

Forrás: Jobline


A 100 ezer gyrós zacskó egy hónap alatt elfogyott, ezalatt 20 százalékkal nőtt a cég netes forgalma, és három kiváló szakembert vettek fel a konkurenciától, köztük egy vezető kreatív menedzsert.


4. Fogadd el a kihívást
Amikor különleges képességű munkatársakra van szükség, csődöt mondanak a szokványos módszerek. Ha el karjuk kerülni, hogy rengeteg alkalmatlan jelölt unalmas önéletrajzával kelljen bajlódnunk, szokatlan megoldásokhoz kell folyamodnunk. A Google-nak például volt erre ötlete.

Rejtvény az óriásplakáton
2004-ben egy óriásplakát bukkant fel a Szilícium-völgy egyik forgalmas pontján. A hétköznapi halandó számára talányos lehetett a szövege, ami nem csoda, mert matematikában járatos embereknek szólt az üzenet: {az első tízjegyű prímszám az Euler-féle szám jegyeinek sorrendjében}.com. Aki több mint jó matekos, az rájön, hogy ez a megfejtés: www. 7427466391 .com.

2004-ben a helyes megfejtők egy weboldalra jutottak, ahol ez a szöveg köszöntötte őket: „Szép munka. Jól csináltad. Mazel tov. Eljutottál a Google Labsbe, és örülünk, hogy itt vagy. A Google fejlesztésekor arra a tanulságra jutottunk, hogy könnyebb megtalálni, akire szükségünk van, ha ő keres meg minket. Most a világ legjobb mérnökeire van szükségünk. És te ránk találtál.”

Forrás: Jobline


A szokatlan toborzási módszer több okból is hatékonynak bizonyult. Az egyik ok: az óriásplakát rendkívül élénk reakciót generált matematikusok és mérnökök által látogatott blogokban és fórumokban, még jóval azelőtt, hogy kiderült volna, a Google áll az akció mögött. A másik: a rejtvény kiváló szűrőnek bizonyult. Csak azok jutottak el a weboldalra, akik meg tudták fejteni a feladványt, ahol újabb rejtvény várta őket. Ennek megoldása után az a szerencse érte a tehetséges jelöltet, hogy behívták interjúra. A különleges kiválasztási folyamatnak köszönhetően a Google elérte, hogy csak a legkiválóbb potenciális munkatársakkal kellett foglalkoznia.

5. Versenyek
A rejtvényekhez hasonlóan a versenyek is hatékony szűrők: a legjobbak jutnak tovább, mert csak a leginkább ambíciózus és legkitartóbb jelöltek fogadják el a kihívást.

A védelmi minisztérium robotversenye
2003-ban az amerikai védelmi minisztérium fejleszteni akarta a harctéren bevetett járműveket. Akkoriban a robotjárműveket távirányítással vezérelték, de a minisztérium önjáró gépekről álmodott, amelyek nem igényelnek emberi beavatkozást.
A legkitűnőbb mérnökök megtalálása érdekében a minisztérium meghirdette a Nagy Kihívás nevű versenyt. A csapatoknak olyan teljesen önjáró robotjárművet kellett építeniük, amely magától elnavigál a megadott térkép alapján. A verseny napján a robotok 250 mérföldes nehéz terepen küzdöttek meg egymással.
Több tucatnyi cég, egyetem és komputerzseni szállt be a versenybe. A minisztérium toborzói nem csak velük kötöttek közelebbi ismeretséget, hanem a verseny nézőközönségének tagjaival is, akik szintén ezer szállal kötődtek a robotikához.

A HVG HR Center októberi online toborzási konferenciájáról itt tájékozódhat, s ugyanitt jelentkezhet is a rendezvényre.

Kövessen minket a
Facebookon!

Ha szeretne a válogatott hazai és nemzetközi friss HR szakmai hírekből összeállított hírlevelünkre feliratkozni, kérjük, hogy írjon e-mailt „HR szakmai hírlevél” tárggyal a [email protected] e-mail címre.
       

hr  •  toborzás  •  Google  •  innováció  •  talent pool
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)