4 alapvető dolog, amit a Holt Költők Társasága egy vezetőnek megtanít

szerző: Jobline
2014 augusztus 29. Szóljon hozzá

Robin Williams tragikus halála újra a filmjeire irányította a figyelmet. Az egyik legjobb közülük a Holt Költők Társasága, amit egy HR-szakember a művész emlékére újranézett, és rájött, hogy nemcsak kiváló mozi, hanem szakmai szempontból felér egy tanfolyammal.

A film arról szól, hogy új irodalomtanár érkezik egy konzervatív magániskolába. Keating tanár úr (Williams) arra tanítja a rábízott fiúkat, hogy legyenek önállóak, merjenek gondolkodni és valósítsák meg önmagukat. A fiúk szellemi fejlődése olyan irányt vesz emiatt, ami ütközik az iskola merev felfogásával. Keatinget elbocsátják, de osztálya hősként tiszteli, és a fiúkból valószínűleg érett emberek lesznek, akik teljes és boldog életet élhetnek.

Amikor Dan Oswald HR-szakember és kiadó újranézte a filmet, amit utoljára fiatal korában látott, elámult azon, hogy egyetlen ember milyen óriási hatást tud gyakorolni mások életére. Keating biztatására a fiúk kockázatokat vállalnak, kitalálják, milyen célokat akarnak elérni az életben és ráébrednek az önálló gondolkodás fontosságára. A tanár úr olyan dolgok teljesítésére inspirálta a fiúkat, amikről korábban álmodni sem mertek.
Oswald szerint ha elszakadunk a film fiktív világától, és más környezetbe transzponáljuk a helyzetet, előttünk áll egy menedzser, aki igyekszik a legtöbbet és a legjobbat kihozni a csapatából. A jó menedzser olyan úton indítja el a munkatársait, amelyen felfedezik valódi tehetségüket. A rátermett vezető olyan magasságok elérésére biztatja a kollégáit, amelyek meghódításáról addig nem is mertek álmodni. Keating tanár úr a következő négy jó tanáccsal szolgál:

Forrás: Jobline

 

  1. Az határoz meg téged, amit teszel, és nem az, aminek születtél vagy amit mások gondolnak rólad. Keating azért tanítja ezt a fiúknak, mert nem akarja, hogy prekoncepciók rabságában éljenek. Az embereket az általuk elért eredmények alapján kell megítélni. A tanár úr arra bíztatja a fiúkat, hogy cselekedjenek, valósítsák meg álmaikat. Hát nem ez az, amit egy jó menedzser is elvár a csapatától?
  2. Cselekedj úgy, mint akinek nincs vesztenivalója. Keating tanítványai fiatal srácok, még előttük az egész élet, mégis azt mondja nekik, hogy vállaljanak kockázatot. Arra sarkallja a diákjait, hogy mozduljanak ki a komfortzónájukból. Folyamatosan demonstrálja nekik, hogy még a legrosszabb dolog, ami kockázatvállalás esetén történhet, sem lehet különösebben tragikus. És bátorítása nyomán a fiúk megtapasztalják, hogy sokkal többre képesek, mint gondolták volna. Egy jó menedzser is akkor gondolkodik helyesen, ha úgy véli, az emberei jobb eredményeket is el tudnak érni, mint amilyeneket eddig felmutattak. Vállaljanak kockázatot, és a cég szárnyalni fog.
  3. Változtass a nézőponton. Keating azt tanítja a diákjainak, hogy ha valamiről azt hiszik, már mindent tudnak róla, nézzék meg más szemszögből. Önálló gondolkodásra bátorít. Azt akarja, hogy a diákjai ne legyenek konformisták. Mindannyian különböző szervezetek tagjaként dolgozunk, amelyeknek megvan a maguk kultúrája és kialakultak a bevált munkamódszerek – és valószínűleg jól kitapintható egyfajta megrögzült gondolkodásmód is. Ha ezen a helyzeten egy vezető változtatni akar, arra kell bíztatnia a munkatársakat, hogy innovatív módon gondolkodjanak. Új perspektívából kell nézniük a dolgokat. Való igaz, a filmben ez a tanítás Keatingnek végül az állásába került, viszont örökre megváltoztatta a fiúk életét. Áldozatot hozott, de micsoda eredményt ért el!
  4. Carpe diem! Azaz minden órádnak leszakaszd virágát, hogy a latin mondást Berzsenyi Dániel örökbecsű fordításában idézzük. Keating azt tanítja a fiúknak, hogy ragadják meg a lehetőségeket. Jó dolog ábrándozni, de csakis a tett számít. A jó vezetőnek is cselekvésre kell ösztönöznie a csapatát. A rengeteg tervezés meg stratégiagyártás sehová sem vezet, ha mindezeket nem követi a megvalósítás. A munkatársak cselekedjenek, és az sem baj, ha közben hibáznak, csak történjenek meg a dolgok. Mert amit ma nem teszünk meg, arra holnap már veszteségként emlékezhetünk.

Kövessen minket a Facebookon!

Regisztráljon a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekli a HR világa? Olvassa rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!

hr  •  menedzser  •  team  •  Holt Költők Társasága
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)