HR-esek figyelmébe: a hatásos motiváció titka

szerző: Jobline
2014 szeptember 08. Szóljon hozzá

Mi késztet arra valakit, hogy lelkesen és eredményesen végezze a munkáját? Amerikai kutatók különleges közegben, leendő katonatisztek között vizsgálták a kérdést.

A kutatók – Amy Wrzeszniewski és Barry Schwartz, akik a The New York Times Sunday Review-ban publikálták tanulmányuk összefoglalóját –, arra az eredményre jutottak, hogy kétfajta moiváció létezik: a belső és a tárgyi. A belső motiváció, mint a nevéből is különösebb fáradság nélkül következtetni lehet rá, belülről fakad. Az ilyen embereket az ösztönzi, hogy örömet találnak abban a munkában, amit végeznek, ezért nagy elánnal teszik a dolgukat. Reggelente azért jelennek meg a munkahelyükön, mert alig várják, hogy hozzáláthassanak feladataik elvégzéséséhez, és minél jobban teljesíthessenek.

A tárgyi motivációnak viszont az az alapja, hogy az adott személy valamilyen jelentős külső jutalmat vár el az adott feladat elvégzéséért. Ez lehet nagy fizetés komoly bónuszokkal és/vagy a betöltött poszt révén nyert belépőjegy különlegesen fontosnak vélt emberek exkluzív klubjába (vezető üzletemberek, politikusok, celebek).

Forrás: United States Military Academy at West Point


A kutatók a West Point Katonai Akadémia (a világ egyik legkiválóbb katonai oktatási intézménye) több mint 11 ezer kadétját interjúvolták meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy a diákok miért jelentkeztek az akadémiára. Azért-e, hogy jó vezetők legyen, és minden képességükkel a hazájukat szolgálják, vagy azért, mert a diploma megszerzése után fényes karrierre nyílik lehetőségük? Magyarán: belső vagy külső motivációk vezették-e őket, esetleg a kettő keveréke? A kutatás végigkövette, hogy az egyes kadétok milyen karrier elé néztek annak megfelelően, hogy milyen típusú motiváció hajtotta őket.

Azt gondolhatnánk józan paraszti ésszel, hogy a belsőleg és külsőleg egyaránt motivált tisztjelöltek járnak élen minden téren, ám a vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az erős belső késztetéssel bíró kadétok sokkal jobban teljesítenek, mint azok, akik a belső indíttatás mellett jelentős külső megerősítésre is vágynak (magas fizetés, gyors előléptetés, társadalmi presztizs). A belsőleg motivált tisztjelöltek eltökéltetebbek az iránt, hogy megfeleljenek az akadémia embert próbáló követelményeinek, és a tiszti rendfokozat megszerzése után becsülettel letöltsék az ötéves kötelező szolgálati idejüket, sőt azután is a hadsereg kötelékében maradjanak. Akiket külső ösztönzők is motiváltak, teljesítményükben jelentősen elmaradtak lelkesült társaik mögött. Sok volt közöttük a lemorzsolódó - azaz aki nem bírta az ötéves tanulmányi időtartamot -, és a kötelező szolgálati idő letöltése után közülük számosan kiléptek a hadsereg kötelékéből.

Az elit akadémia kadétjainak attitűdje a tanulmány szerzői szerint jól értelmezhető a munka világában is. „Arra kell törekedni, hogy ne a tárgyi motiváció legyen a munkavégzés motorja – foglalják össze a szerzők. – Ha segítünk az embereknek, hogy a munkájuk értelmére és jelentőségére koncentráljanak, ahelyett, hogy az anyagi javadalmazást tartanák szem előtt, nem csupán a munkájuk minősége javul, hanem - hangozzék bármilyen paradox módon is -, hosszú távon az anyagiak terén is jobb eredményekre számíthatnak."

Hasonló következtetéssel találkozhatunk Daniel Pink Drive (Motiváció) című munkájában. A szerző szerint a munkatársakat rendesen meg kell fizetni ahhoz, hogy biztosíthassák saját és családjuk megélhetését, de a fizetésen kívül számos egyéb faktor dönt arról, mennyire lelkesen végzik a munkájukat. Pink is azt állítja, hogy a motivációnak belülről kell fakadnia, és nem jutalmazással, illetve a büntetéssel való fenyegetéssel kell hatékonyabb feladatvégzésre sarkallni a dolgozót.

Már csak az a kérdés, hogyan lehet megtalálni azokat az embereket, akiket erős belső motivációval áldott meg az anyatermészet. Ez a legfontosabb feladvány minden HR-es számára, és azért izgalmas ez a hivatás, mert a kérdésre nincsen egyenes és megnyugtató válasz.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekel a HR világa? Olvasd rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!
      

hr  •  motiváció  •  West Point
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)