Ha sikerül lehasadnod a Facebookról, megannyi csoda történik veled. Fontold meg!

szerző: Jobline
2014 szeptember 26. Szóljon hozzá

A közösségi háló nagyszerű találmány, mindaddig, amíg nem válik kényszeres cselekedetek kiváltójává. Ha folytonosan lájkokat vadászol, azt lesed, mit csinálnak a többiek, részt veszel minden idióta játékban és ész nélkül posztolgatsz hülye mémeket, rámehet a fél életed. Gondold át, mennyivel jobban jársz, ha lehasadsz a fácséról!

Számtalan előnnyel jár, ha csak napjában egyszer-kétszer jelentkezel be a Facebookra, és akkor is csupán a legszükségesebb műveleteket végzed el. A LinkedInen Michael Blanchette hamarjában összeszedett néhány dolgot azzal kapcsolatban, mennyi előnnyel jár, ha hanyagolod a közösségi hálót. 

Nem leszel zombi (vagy kevésbé, mint eddig)
Ha folyton a Facebookon lógsz, megnő a valószínűsége, hogy elmosódik számodra a külvilág. Nem törődsz a szeretteiddel – vagy csak a fácsés lájkokon keresztül foglalkozol velük –, elfelejted levinni a kutyát sétálni, nem cseréled a macskaalmot és azt sem tudod, odakint esik-e vagy fúj. Húzd ki a fejed a kék bódulatból, és fedezd fel, milyen színes körülötted a világ!

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Hatékonyan tudsz dolgozni
Ha folyton csekkolod, jött-e új üzenet vagy lájk, semmilyen feladatot nem tudsz rendesen elvégezni. Mert biztosan találsz olyan ajánlott cikket, amit muszáj elolvasni, és a haverok posztjait is kommentelni kell, így amikor felmész az oldalra, hiába tervezted, hogy csak két percig körülnézel, garantáltan félórás ámokfutás lesz belőle, és addig áll a munka. Ha ezt napjában többször megcsinálod – aminek nagy a valószínűsége –, az ébren töltött időd fele ilyen pótcselekvésre megy el. Ettől nem csak tovább hülyülsz, de a pénzed is bánja, mert nem készülsz el időben a munkáiddal.

Másra is jut időd
A Facebokon kívüli világ határtalan és végtelen számú lehetőséget kínál. Elmélyítheted a kapcsolataidat azokkal az emberekkel, akiket fontosnak tartasz, esetleg megtalálhatod azt a személyt, akivel szívesen leélnéd a hátralévő életedet. Futhatsz egy nagyot a friss levegőn, hogy újra átéld, milyen érzés, amikor pezseg a véred, közben fogyni is tudsz és feszesebbek lesznek az izmaid. Felfedezhetsz olyan könyveket, amiket tényleg érdemes elolvasni, és rádöbbenhetsz, hogy színházi vagy filmes élmények új perspektívákat tárnak eléd, netán arra ösztönöznek, hogy változtass az életeden. (A régi görögök ezt katarzisnak hívták.)

Forrás: Jobline


Rájössz, kik az igazi barátaid

A Faceboookon könnyű barátkozni, elég egy like meg pár elismerő komment, és a felületes ismerős máris frendó lesz. De komolyan azt hiszed, hogy ha 2500 ember szerepel a listádon, mindegyikükre számíthatsz a bajban, és valamennyiükkel meg tudod beszélni a problémáidat? Hagyd a fenébe a hadosztálynyi fácsés ismerőst, és foglalkozz azzal a néhány igazi baráttal, akikkel szívesen elmész sörözni vagy egy koncertre. Minőségi kapcsolatokat építs, a többiekre ne pazarolj energiát, nem éri meg.

Arra is rájössz, hogy a lájkolásnak semmi értelme
A lájkolást eredetileg arra találták ki, hogy a felhasználó egyetértését fejezhesse ki az adott témával kapcsolatban. Mára azonban az eredeti jelentés elkopott, a lájk csupán azt jelenti, hogy észleltük a posztot és elismerjük a létezését. Tehát csak akkor nyomjál lájkot, ha tényleg érted, miről van szó, és fontos számodra a dolog. De a legjobb, ha teljesen hanyagolod ezt a gombot.

Összeszedettebb leszel
A Facebook azt az érzést kelti az emberben, hogy soha nem juthat a dolgok végére, mert mindig van mit csinálni. Folyton új dobozok ugrálnak fel, kvízek csábítanak, játékok jelennek meg, hirdetések árasztanak el, válaszolnod kell a felületes ismerősök fölösleges kérdéseire, és kényszeresen lájkolod, hogy milyen menő vega reggelit evett valaki a Nagymező utcában. A rengeteg impulzus teljesen leszívja az agyadat, és közben frusztrált vagy, mert nincs semmilyen kézzelfogható eredmény. Tudod mit? Zárd el a gépet, és csinálj rendet a szekrényedben, annak van értelme.

Javul az önértékelésed
Kutatások bizonyítják, hogy a Facebook komoly frusztrációk forrása. Ha posztolsz valamit, és nem lájkolják elegen, kínosan érzed magad, ami újabb posztolásra kényszerít. Közben látod, hogy bezzeg mások mennyi lájkot zsebelnek be esetleg sokkal bénábbnak tűnő fotókkal, mint a tieid, és ekkor már nemcsak csalódott leszel, hanem dühös is. Szállj ki ebből a játékból, különben soha nem leszel elégedett az életeddel. Mindig lesznek sikeresebb esküvői szelfik, cukimacskás és kajafotók, mint amiket te tudsz produkálni, ezért nem érdemes folytatni ezt a reménytelen küzdelmet.

A fő tanulság
A szomorú igazság az, hogy a Facebook-felhasználó valójában egy adat Marc Zuckerberg gigantikus adatbázisában, amelyet folyamatosan kiértékelnek. A facebookozó dolga az, hogy hirdetéseket nézzen, pénzt költsön különféle teljesen fölösleges dolgokra, és ezzel milliárdokat termeljen az oldal tulajdonosai számára. Ez egy olyan mérgező párkapcsolat, amelyben a másik fél kiszipolyoz és elveszi a fél életedet, cserében pedig kevés örömet okoz.

Ennek a cikknek természesen nem az a célja, hogy elvegye a kedvedet a közösségi hálótól. De próbáld ésszel használni, ne hagyd, hogy rád telepedjen, és átvegye a hatalmat az életed felett.    

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)