Piacképes tudást az álláskereső fiataloknak!

szerző: Jobline
2014 szeptember 16. Szóljon hozzá

Budapestre érkezik a Mozgásban az ifjúság tájékoztató kampány, amely 2010 óta már több mint 80 európai városba látogatott el. Az Európai Bizottság szeptember 24-én és 25-én a HVG Állásbörzén látványos standon várja az érdeklődőket. A rendezvényen megismerhetik a kampányban részt vevő szervezetek európai továbbképzési, oktatási és álláslehetőségeit, prezentációk, beszélgetések, viták hangzanak el a fiatalok foglalkoztatásáról és oktatásáról.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője bemutatta a Mozgásban az ifjúság kezdeményezés hátterét, eddigi eredményeit, és áttekintést adott az Európa 2020 céljairól és terveiről. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár ismertették Magyarország célkitűzéseit az ifjúsági munkanélküliség leküzdésére és hazánk részvételét az Ifjúsági Garancia Programban.

Európának a versenyképes gazdaság biztosítása és a 2020-as európai stratégiában meghatározott célok elérése érdekében jól képzett, tanult és innovatív fiatalokra van szüksége. A Mozgásban az ifjúság kezdeményezés célja, hogy elősegítse a fiatalok külföldi mobilitását, hogy további készségekre és képesítésekre tegyenek szert, és így nagyobb esélyük legyen munkát találni.


Magyarországon a 2014. július 31-ei munkaügyi statisztikák szerint 414 200 álláskeresőből 68 200 volt a 25 éven aluliak száma.

„Az utóbbi években az aurózóna országaiban és régióiban drámai módon emelkedett a fiatalok munkanélkülisége – mondta el dr. Szűcs Tamás. – Az EU leginkább úgy támogathatja a fiatalokat, hogy segíti őket a piacképes tudás megszerzésében. A Mozgásban az ifjúság oktatási és képzési lehetőségei megnövelik a fiatalok esélyeit a munkaerőpiacon, ezért arra bátorítom a fiatalokat, hogy használják ki az EU támogatásait, és tanuljanak vagy szerezzenek szakmai képesítést más országokban is.”

Európában az Erasmus a legnépszerűbb mobilitási program, amelynek keretében 2012-13-ban 4400 magyar diák ment külföldre tanulni vagy dolgozni. A legnépszerűbb úticélok Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Olaszország voltak. Az Erasmus mobilitás legújabb magyarországi adatai szerint körülbelül 45 000 diák töltött el hosszabb-rövidebb időt külföldön azóta, hogy a program 1997-ben elindult hazánkban. Az Erasmus+ program a következő hét év során (2014-2020) 4 millió fiatalnak biztosít ösztöndíjat, beleértve 2 millió felsőoktatásban tanuló diákot és 300 ezer felsőoktatási munkatársat. A program 135 000 diák-és tanárcserét is finanszíroz majd Európában és más Európán kívüli országok között.   

Ne feledje: hamarosan HVG Állásbörze!

Kövessen minket a Facebookon!

Regisztráljon a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhessen a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekli a HR világa? Olvassa rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!
  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)