Valóban szükség van ma Magyarországon nyelvtudásra?

szerző: Jobline
2014 szeptember 22.

Továbbra is lehangoló eredményt mutatnak a nyelvtudást felmérő hazai és nemzetközi statisztikák a magyarokra vonatkozóan. Miközben a számtalan multinacionális vállalat megjelenésével Európa heterogén nemzeti jellege egyre inkább érezteti hatását itthon is, az Eurobarometer felmérése szerint a magyaroknak csupán 35 százaléka vallja önmagáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy, és csak 13 százalék azt, hogy legalább két idegen nyelvet beszél. Vajon mennyire találkoznak a magyarok nyelvismeretére vonatkozó gyenge statisztikák a HVG Állásbörzén kiállító közel 130 állást kínáló cég elvárásaival?

Az egész lakosság körében az angol és a német nyelv ismerete a legelterjedtebb, melynek tükrében még inkább lehangoló a két nyelvet társalgási szinten beszélők (20 % angol, 18 % német) aránya. Ugyanakkor bíztató elmozdulások, pozitív változások, ha lassan is, de érzékelhetőek. A hazai lakosság körében végzett KSH felmérés szerint az elmúlt két évtizedben dinamikusan erősödött elsősorban a fiatalabb és iskolázottabb korosztály nyelvtudása Magyarországon. Míg 1990-ben a lakosság 2,2 százaléka, 2011-re már 13,6 százaléka tudott angolul kommunikálni.

Az Európai Uniós adatok több tényezőt figyelembe véve az mutatják, hogy noha a magyarok tudatában vannak a nyelvtanulás kényszerének, hasznosságát kevésbé ismerik fel. A magyar munkavállalók alig több mint 50 százaléka gondolja azt, hogy nyelvismeretével jobb pozíciókat is meg tudna pályázni.

A 2014 őszi HVG Állásbörzén megjelenő munkaadók leendő munkatársaikkal szemben támasztott elvárásai ellentmondanak ezeknek a munkavállalói elképzeléseknek. A karrier rendezvény 126 állásajánló kiállítójának nyitott pozícióit megvizsgálva ugyanis kiderül, hogy a cégeknek kevesebb, mint 8 százalékát teszik ki azok, akik nem várnak el semmilyen nyelvtudást a hozzájuk jelentkezőktől.

Az angol nyelv legalább társalgási szintű ismerete már szinte alapkövetelménynek számít a felsőfokú végzettségű szakemberek estében, például az állásvásáron megjelenő hazai vállalatok közel 90 százalékánál ez a tudás már pályázati feltételként jelenik meg. A beszélt nyelvek közül szorosan a második helyen a német áll (a kiállítók 57 százalékánál elvárás a meghirdetett pozíciók jelentős részében), ami elsősorban a jelentős számú német érdekeltségű vagy erre a nyelvterületre szolgáltató, illetve exportáló cégnek köszönhető. Beszédes adat az is, hogy kiállítók még orosz nyelvtudást (18%) is nagyobb százalékban várnak el egyes pozíciók betöltéséhez, mint amennyihez egyetlen idegen nyelv ismerete sem követelmény. A rendezvényen egyre jelentősebb számban képviselteti magát az SSC szektor is, ahol igazán jól érvényesülni a jellemzően elvárt angol vagy német nyelvismeret mellett elsősorban további idegen nyelvtudással (francia, spanyol, olasz vagy valamely skandináv, illetve közép-európai nyelv ismeretével) lehet.

Bár a magyar munkavállalók közel fele úgy gondolja, hogy jobb nyelvtudással nem tudna sikeresen jobb pozíciót megpályázni, a munkaadók elvárásaiból egyértelműen látszik, hogy ma Magyarországon egy jó állás elnyeréséhez igenis szükség van nyelvtudásra!

A HVG Állásbörze célja, hogy a munkaerő-piaci szereplőket és azok elvárásait közelebb hozza egymáshoz, ezért egyre nagyobb teret ad a nyelvtudást támogató, erősítő intézményeknek, szervezeteknek is. A Mobility Fair elnevezésű helyszín erre egy jó példa, ahol nem csak diákoknak, hanem már végezett szakembereknek szóló külföldi ösztöndíj-, tanulmányi és munkalehetőségek iránt is érdeklődhetnek a látogatók. Emellett az idei karriervásár egy különleges Európai Uniós kezdeményezésnek is helyt ad. A rendezvény vendége a ‘Mozgásban az ifjúság’ program, ahol szintén külföldi tapasztalatszerzést támogató lehetőségek kerülnek bemutatásra. Itt változatos programokkal és korábbi résztvevők élménybeszámolóival várják a nemzetközi perspektívákat kereső fiatalokat.

A HVG Állásbörzéről:
Magyarország legjelentősebb karrier rendezvénye 15. jubileumát ünnepli 2014. szeptember 24-25-én a SYMA Rendezvényközpontban. A HVG Állásbörzén minden ősszel és tavasszal több mint 100 kiállító és 10-11 000 látogató fordul meg. A 2014 őszi rendezvényen 120-nál is több állásajánló és 20 feletti képzést kínáló kiállító várja a diákokat, pályakezdő és a tapasztalt szakembereket, valamint a képzések iránt érdeklődőket egyaránt.

www.hvgallasborze.hu | www.facebook.com/HVG.Allasborze

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen