Amikor ezt gondolod az álláskeresésről, biztosan nem találsz munkát, és gyorsan felkopik az állad

szerző: Jobline
2014 szeptember 29. Szóljon hozzá

Nagy reményekkel vágsz neki az álláskeresésnek, aztán előfordulhat, hogy falakba ütközöl. Ha minden próbálkozás ellenére így van, valamit biztosan rosszul csinálsz. Szerencsére nem is olyan nehéz a végére járni, mi a baj a hozzáállásoddal.

Hogyha hosszú időn át csupa kudarc ér álláskeresés közben, át kell gondolnod a stratégiát, mert nagyon valószínű, hogy benned van a hiba. Hannah Morgan, a US News & World Report karriertanácsadója összegyűjtötte, mik a legalapvetőbb félreértések.

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Az internet majd mindent megold
A netkorszakban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha széjjelküldjük a szélrózsa minden irányában az önéletrajzunkat, aztán nem győzünk majd válogatni a jobbnál jobb ajánlatok közül. Mekkora tévedés! Az összes felmérés azt mutatja, hogy az állások csupán 15-20 százaléka talál gazdára a világháló révén, a cégek inkább személyes ajánlások, közvetítések (fejvadászok), illetve belső kiválasztás révén toborozzák a munkaerőt. Persze továbbra is bőszen küldözgesd a CV-det minden szimpatikus állásajánlatra, de közben használd ki a többi csatornát is. Látogass el céges toborzónapokra, állásbörzékre, kamatoztasd a networking nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: Jobline


Első hallásra ijesztőnek és embert próbálónak tűnhet, de az a módszer is beválik, ha egyszerűen beállítasz a kiszemelt céghez, és proletár őszinteséggel közlöd: jó napot kívánok, én önöknél szeretnék dolgozni! Erre ezer és egy okom van, tessék legalább a bevezetőt meghallgatni! Lehet, hogy ötször fejcsóválva ajtót mutatnak, de a hatodik helyen aztán örömmel alkalmaznak. Ez is egy esély, érdemes kipróbálni, veszíteni nem lehet vele.

Gyorsan válaszolnak
Minden jólnevelt ember úgy gondolja, hogy miután bekopogtatott valahová, azonnal valamilyen választ kap. Lehet, hogy a Máltai Szeretetszolgálatnál tényleg így is van, az álláskeresés világában azonban másként alakulnak a dolgok. A HR-esek, toborzók maguk is erősen leterhelt, stresszelt munkavállalók, általában nem jut idejük arra, hogy napi tíz-tizenkét órában udvariassági köröket fussanak. Nem szabad arra számítani, hogy automatikusan reagálnak a jelentkezésedre. Derítsd ki, ki az, aki a cégnél megkaphatta a CV-det, és érdeklődj utána, célba ért-e a küldemény. Lehetőleg még aznap, hogy elküldted, mert ezzel jelzed, égsz a vágytól, hogy megkapd az állást.

A célegyenesbe kerültél, miután jelentkeztél a meghirdetett állásra
A helyzet az, hogy mire meghirdetnek egy komolyabb állást, a lehetőség már valószínűleg ott kering egy ideje a rendszerben, és nagyjából ki is alakult, ki fogja betölteni a posztot. Tehát akkor kerülhetsz nyeregbe, ha kinyomozod, milyen állásokra FOGNAK munkaerőt keresni egy cégnél. Nézd ki magadnak azt a vállalatot, ahol szívesen dolgoznál, környékezd meg az ott dolgozó megfelelő szakembereket, és győzd meg őket arról, hogy rád van szükségük. Erre különféle rendezvényeken van lehetőséged, de ha van vér a pucádban, akár hirtelen rájuk is törheted az ajtót, mint fentebb már említettük.    

Sokra mész a sztenderd önéletrajzzal
Kismillió tökéletesnek tűnő önéletrajz-minta kering a neten, és könnyű abba a hitbe ringatnod magadat, hogy az egyik sablon felhasználásával meg tudod majd hatni a kiszemelt cég HR-esét. Pedig az illető biztosan halálosan unja már a rengeteg egyforma magakellető szöveget, miközben felüdül, ha egyéni és eredeti bemutatkozást olvashat. Strapáld magad most az egyszer, fektess energiát a CV testreszabásába, villantsd fel egyéniséged izgalmas oldalát, a megfáradt toborzási szakember értékelni fogja, hogy megpróbálják felvidítani vagy kizökkenteni a komfortzónájából.

Sokat nyomnak a latban a referenciáid
Nagyszerű dolog, ha csupa kiváló ajánlásod van, de ezeket általában nem ellenőrzik a kiválasztás első körében, mert túl idő- és energiaigényes munka lenne. Ilyesmire leginkább akkor kerül sor, ha már bekerültél az ígéretes jelöltek közé, és alaposabban utánad néznek. Az viszont könnyen lehetséges, hogy a HR-es rádguglizik, milyen nyomot hagytál az interneten, ezért cirkalmas referenciák helyett inkább azzal törődj, miket lehet megtudni rólad a közösségi hálók és egyéb honlapok szolgáltatta információk segítségével. Talán nem kell hangsúlyozni, hogy minden gázos képet és kommentet távolíts el a netről, ami kedvezőtlen színben tüntetne fel. A haverok oldalait is ellenőrizd, ahol esetleg tageltek!      

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
  

hr  •  CV  •  álláskeresés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)