Miért és miről muszáj hazudni egy állásinterjún?

szerző: Dóczi Ildikó
2014 október 21. 10 hozzászólás

Az esetek többségében a HR-esek olyan álláskeresőket hívnak be interjúra, akik teljes ellentétei a menedzsment által elvártaknak. Amíg a HR-esek arra koncentrálnak, hogy az új alkalmazottak "jól viselkedjenek a homokozóban", azaz beilleszkedjenek a vállalatba, és ne legyen velük probléma, addig napjaink vállalkozó menedzsmentje gyakran épp úgy véli, hogy olyan emberre van szüksége, aki még csak a homokozó közelébe sem megy. Így alakul ki a paradoxon: ahhoz, hogy az utóbbihoz közel kerülhessünk, hazudni kell az előbbinek.

Nézzük ezt a gyakorlatban: amikor a HR-es megkérdezi: "Hogyan dolgozol csapatban?". Nos, a Föld legtöbb okos és innovatív embere sehogy - vélekedik Mark Stevens marketingszakember. Nem azért, mert problémás emberek lennének, csak szimplán azért, mert jobban dolgoznak egyedül: összeállítani egy szoftvert, egy matematikai formulát, egy kreatívot, és még sorolhatnánk. Azonban ha azt válaszolnánk: "Sehogy. Nem szeretek másokkal együtt dolgozni. Szerintem akkor vagyok a legjobb, ha magamban dolgozhatok. Az egyetemi professzorom is "magányoskának" hívott.", a HR-es univerzum erre az őszinte válaszra azt felelné: a KÖVETKEZŐT! Einstein és Newton valószínűleg fennakadna a rostán.

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Számos cégnél felmerülhet így a probléma: miért van az, hogy a menedzsment elé, a felvételi interjúk második körében sorozatosan olyan emberek kerülnek elő, akik nem kompetensek az adott munkára. A megoldást a HR osztályon kell keresni, hiszen ők azok - akik bár a legnagyobb jó szándékkal, de - kisorozzák azokat az embereket, akik a feladatra tökéletesen megfelelnének (a geek-ek és a magányoskák). A vállalatok gyakran ezért korlátozzák a HR feladatkörét a bérek és fizetések, a munkavállalói juttatások területére.

Nézzünk még egy tipikus kérdést: "Miért szeretnél a cégnél dolgozni?" A legtöbbször az őszinte válasz a következő lenne: "Szerintem ez a legjobb hely, hogy megcsináljam a szerencsémet, még mielőtt 35 leszek. Szuper lenne részesedni a részvényekben." A válasz hallatán biztosan a vészkijáraton távolítanák el a jelentkezőt. Ahhoz, hogy a következő szintre, azaz a menedzsment elé kerüljünk, hazudnunk kell: egy fantasztikusan csillogó versikét kell költenünk a cég innovatív kultúrájáról, vagy a zseniális alapítókról.

A jó öreg közmondás, miszerint "csak légy önmagad" a vesztesek mondata, és egyáltalán nem állja meg a helyét a felvételi procedúrában. Ehelyett annak kell lenni, akit a HR akar. Az esetek többségében pedig hazudni kell, hogy az elé az ember elé kerüljünk, aki igazán számít. És akinek 180°-kal másabb a véleménye és a gondolkodása, mint a HR-nek, legyen az az élet, a cég vagy a siker témája.

Nem szabad azonban azt gondolni, hogy a hazugság egy helyes döntés és minden szituációban alkalmazható. Mindenki szemében többet ér az őszinte ember, de ha valaki egyszer bekerül ebbe a rendszerbe, akkor meg kell tanulnia táncolni benne.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

hr  •  állásinterjú  •  hazugság
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:
Sandor... 2015. február 06., 17:58

A cikk olvasasa elveszett idö Volt szamomra. Köszönöm...

Conchita2 2015. február 04., 18:52

Nekem tetszik a cikk, végre kimondja az igazságot. Csak a naivak hihetik azt, hogy a HR-esek meg tudják itélni a jelentkező szakmai képességeit. Ha megfelelő pszichológiai ismereteik vannak, akkor a személyiségét nagy vonalakban megitélhetik, de szerintem ehhez is kevés az idő. Szerintem, persze azért hazudni nem kell, de azért célszerű nem hergelni a HR-eseket olyan dolgokkal, amit köztudottan nem szeretnek, pl. túl lezser öltözködés ill. viselkedés stb.

logica 2015. január 29., 1:47

ja es elnezest a hozzaszolasomert es velemenyemert de cikk valami vicc.... vagy ez egy kozvelemenykutatas celjabol irodott???? Ha mindenhol ilyen HR-ek vannak akkor en inkabb menekulok az orszagbol mert 10 eve vagyok a HR-ben de ilyent meg nem hallottam bar sokmindent megeltem pont az ilyen gondolkodas miatt...nincs benne logica pedig kellene...nem??vagy lehet a cikk iroja csak rosszul fogalmazott???

logica 2015. január 29., 1:39

Hat ez a Hr es cikk felhaborito...pedig a Hr a ceg lelke kellene hogy legyen es a megfelelo poziciora a megfelelo szemelyt kell rakni kulonben a gazdasag osszeomlik. A hozza nem erto HR-ek pedig pluszt koltseget csinalnak a cegnek a nemtudasukkal, es sokkal tobb idot es energiat olnek bele egy kvazi nem tudo emberbe es veszitik el a tehetsegeseket Pont hogy a hazugsag nem vezet sehova...szerintem. Es hol van a megbecsules???? Egyet ertek az elozo hozzaszolasokhoz.... Nagyon jo emberismeronek kell lennie egy HR-nek es talalkoznia kellene a ceg es a palyazo kriteriumainak. Nem pedig agymosott rabszolgakat kinevelni..

várpalota 2015. január 22., 5:26

És mi lenne ,ha csak egyszerűen emberek lennénk?Ez már teljesen kiment a divatból?A sok bába között elveszik a gyerek és még sorolhatnám.A reális gondolkodásra kellene újra rászokni.Túl bonyolítani túl lihegni mindent,most ez a divat.Ennek az eredője pedig az,hogy rengeteg felesleges embert alkalmaznak,akik csak hátra mozdítják a kereket.Meg is látszik az eredményen.Aki csak teheti menekül az országból a jobb normális élet reményében.Minimál bérért jópofizzak egy senkinek?Soha.

További 5 hozzászólás megtekintése