Ezért tervezd meg mindig a hetedet!

szerző: Jobline
2019 november 29.

Rengeteg stressztől szabadulsz meg, ha egy picit előre gondolkozol. Ha nincs világos képünk arról, mi lesz a következő elvégeznivalónk, akkor rengeteg bizonytalanságot okozunk magunknak, és annak a veszélye is fennáll, hogy az utolsó pillanatban, kutyafuttában kell valamit elvégeznünk. Bár tartózkodhatsz attól, hogy előre megtervezd a hetedet, mivel nem tudhatod, jól fogod e végigkalauzolnod magadat ezen a folyamaton, felesleges aggódnod.

A cikkben lépésről lépésre végigvezetünk azon, hogyan csináld. Természetesen van, amikor kénytelen leszel utólag módosítani a körülmények, más prioritások miatt, de jó kezdet, ha követed az alábbi pontokat.

Első lépés: Légy tisztában azzal, mivel nézel szembe

Kezdd azzal, hogy áttekinted a múlt heti feladatokat – mind a munka, mind a személyes életed területén. Kérdezd meg magadtól, mi maradt ki, vagy mi az, amit esetleg nem tudtál megtenni. Ha az adott dolog elvégzése kevesebb, mint hét percbe telik, akkor csináld meg akkor és ott. Ha hosszabb időt vesz igénybe, állítsd be a naptáradba egy időpontot. Ezután vedd sorra az összes heti feladatot, határidőt, e-mailt, találkozót, és ütemezd a naptárba a feladatokat. A sok teendő mellett ne feledkezzünk meg azokról a tevékenységekről sem, melyek szimplán csak örömöt okoznak: például egy könyv elolvasása, egy étterem megnézése, séta, túra, stb.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

Második lépés: Találd ki a játéktervedet, hogy biztosítsd a dolgok megvalósítását

Most, hogy minden megvan egy jó kezdethez, nézd át a következő két hetedet is, és gondolkozz el a következő kérdéseken: Van valami, amit ezek közül átruházhatok, delegálhatok, elhalaszthatok? Felosztottam a feladatokat apróbb határidőkre? Kész vagyok az összes találkozóra, vagy a felkészülést is be kell ütemeznem? Tudok valamit tenni, hogy kevesebb legyen a munkaterhelés, az életem simábbá váljon? Érdemes ezeket a kérdéseket péntek délután feltenni, mert ilyenkor már készen áll az agyad egy kis kreatív szellemi játékhoz.


Miért is fontos mindez?


Ha ezt pénteken mind megteszed, a hétvégét anélkül töltheted, hogy a jövő heti dolgokon kelljen agyalnod. Sokkal kevesebb lesz a stressz, ha rendelkezel egy ilyen játéktervvel. Másrészt ilyenkor rálátsz a lehetséges konfliktusokra, még mielőtt azok bekövetkeznének, ezért kivédheted azokat. Megspórolod magadnak a last minute helyzeteket és kényelmetlenségeket. Harmadszor a tervezés lehetővé teszi, hogy előre lásd azt is, mennyi szabadidővel rendelkezel. Dönthetsz úgy, hogy olyan tevékenységeket szervezel erre az időszakra, amelyek energetizálnak vagy valamilyen módon továbbmozdítanak a célok felé. Sokszor ugyanis kihívást jelent, hogy időt találjunk ezekre a dolgokra a nagy rohanásban.

A hét megtervezéséhez kb. 1,5 órára lesz szükséged. Bár ez hosszú időráfordításnak tűnik, próbáld ki, mennyivel leszel hatékonyabb. Adj magadnak egy hat hetes próbaidőt!

A Fast Company cikke nyomán

Kövess minket a
Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen