Így alakítsd a hálát életmódoddá

szerző: Jobline
2019 december 11.

A hála gyakorlása nem könnyű, de sokat nyerhetünk azzal, ha életünk mindennapjainknak részévé tesszük. Kutatások azt mutatják, hogy a hálás emberek egészségesebbek és boldogabbak. Alacsonyabb fokú stresszt élnek át, kevésbé depressziósak, könnyebben megküzdenek a kihívásokkal és jobban alszanak. Általában elégedettebbek az élettel. Amikor jobban összpontosítunk azokra a jó dolgokra, melyekben részünk van, akkor hajlamosabbak vagyunk jobban vigyázni magunkra és másokra.

Kutatók arra kérték az embereket, hogy gondolják át az elmúlt hetüket, és írják le azokat a dolgokat, amelyek irritálták őket, vagy amelyek iránt hálát éreztek. Akik inkább a jó dolgokra emlékeztek, optimistábbak voltak és kevesebbet mentek orvoshoz. Egy másik kísérletben köszönőlevelet kellett írniuk, ami boldogságszintjük jelentős növekedésével járt.
 
A hála filozófiai gyökerei

Arisztotelész görög filozófus azt állította, azzá leszünk, amit csinálunk. Ha megváltoztatjuk szokásainkat, hálás emberré válhatunk. Ha a napjainkat azzal töltjük, hogy arra koncentrálunk, ami rosszul megy, akkor rengeteg gyötrelmet fogunk átélni. Ez persze nem azt jelenti, hogy folyamatosan azt mantrázzuk, „ez a világok lehető legjobbika”, hiszen igenis rengeteg az igazságtalanság, a trauma – ezek figyelmen kívül hagyása az erkölcsi felelősség megszűnését jelentené. Viszont hogyan lehetnénk könyörületesek és nagylelkűek, ha csak a hiányra figyelünk? Ezért is nevezte Cicero a hálát az erény legnagyobbjaként.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

Vallási gyökerek

A hála sok vallási hagyományban mélyen gyökerezik. A judaizmusban a reggeli ima első szavai úgy fordíthatóak: „köszönöm neked”. Egy mondásuk szerint azok gazdagok, akik örülnek annak, amijük van. A kereszténységben Jézus az utolsó vacsorán köszönetet mond. A keresztény élet elengedhetetlen része a hála. Az érzés alapvető szerepet játszik az iszlámban is, a Korán 55. fejezete azokat a dolgokat sorolja fel, amikért az embereknek hálásnak kellene lenniük, például a napért, a holdért, a felhőkért, az esőért – vagyis a teremtett világ megannyi kincséért. De más hagyományok is hangsúlyozzák a hálaadás fontosságát. A hindu vallási fesztiválokon köszönetet mondanak és ünnepelnek, a buddhizmusban a hála a türelmet fejleszti és a kapzsiság ellenszere.

Forrás: Jobline


A hála gyakorlása

Az egyik csapda az lehet, ha azt vesszük figyelembe, mink van, ami a többieknek nincs. Ez a fajta gondolkodás irigységet és féltékenységet gerjeszt. Kultúránk nagy része arra épül, hogy felhívja a figyelmünket a hiányra – a legtöbb reklám üzenete az, hogy a boldogsághoz az adott dolog birtoklására van szükségünk. Pedig az élet legjobb dolgai – a természet szépsége, egy beszélgetés, a szeretet maga – ingyenesen a rendelkezésünkre áll. Számos módja van annak, hogy átalakítsuk a hála kifejezését, például minden nap elején mondjunk köszönetet azért, amink van. Jó hálagyakorlat lehet az ima, a meditáció, a köszönőlevelek írása, a hálanapló vezetése, a tudatos fókusz egy-egy helyzet ajándékára.
 
A hála az életmódunkká, szemléletmódunkká válhat, ha minden nap egy picit gyakoroljuk.
 
A Fast Company cikke alapján

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

munka  •  hála
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen