Ez a teendő, miután valaki megnézte a LinkedIn-profilodat

szerző: Jobline
2019 december 31.

Először te is gyorsan nézd meg az övét, aztán…

A LinkedIn több szempontból is valóságos kincsesbánya, például hálózatépítésre és álláskereséshez is ideális. Ezt (majdnem) mindenki tudja, ám jóval kevesebben vannak azok, akik azzal is tisztában vannak, mi a teendő akkor, ha valaki megnézte a profilodat, amit a derék program azonnal készségesen jelez. Két rossz azonnali megoldás van: ha nem csinálsz semmit, vagy ha hebrencs módon rögtönözve válaszolsz valamit. Aggodalomra nincs ok, Kat Boogard karrierszakértő eligazít a teendőket illetően.

Ha valaki megnézte a profilodat, valószínűleg akart valamit (most tekintsünk el azoktól a felhasználóktól, akik merő szórakozásból kattintgatnak összevissza különböző platformokon). Talán egy recruiter kíváncsiskodik, vagy egy HR-es, netán hálózatépítő szakmabeli, esetleg valaki a múltadból? Megannyi izgalmas kérdés, ám amikor kiderül, hogy valaki ránézett a profilra, a legtöbben semmit nem csinálnak, vagy küldenek egy üzenetet, hogy „Honnan ismerjük egymást?” vagy „Hát te ki vagy?”. Leggyakrabban ennyiben ki is merül a kommunikáció. Pedig a LinkedIn megnézésjelző rendszere az egyik legnagyobb ingyenes ajándék, amit a közösségi média eddig kitermelt magából. Csak tudni kell, hogyan aknázható ki.

Forrás: Jobline

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


HA ÁLLÁST KERESEL


Érdemes abból a feltevésből kiindulni, hogy aki ránézett a profilodra, talán a hiányzó láncszem ahhoz, hogy megtaláld az állást, amit keresel. Persze lehet, hogy távolról sem erről van szó, de álláskereséskor kötelező a pozitív hozzáállás és proaktív megközelítés, különben hoppon maradsz.

Amikor a HR-es (vagy az osztályvezető) nézett meg

Elküldted az önéletrajzodat egy álláshirdetés nyomán, és másnap azt veszed észre, hogy a cég HR-ese megnézte a LinkedIn-profilodat? Ez kétségtelenül jó jel, mert azt mutatja, hogy az önéletrajzod felkeltette az érdeklődését, ezért további információkra volt kíváncsi veled kapcsolatban. Tapsikolsz örömödben, és rögtön írni akarsz valamit válaszul, de csak nyugi! Ilyenkor a türelem a legjobb barátod.

Ne üzenj semmit és ne akarj azonnal kapcsolatot létrehozni. A HR-es könnyen zaklatásnak veheti, ha ajtóstul rontasz a házba, amikor ő csak diszkréten puhatolózott. A kiválasztási folyamat hetekig tarthat, és az a tény, hogy megnézte a profilodat, csak egy kis lépés a sok teendő között. Szerényen és elégedetten raktározd el magadban, hogy legalább érdeklődtek irántad, és várd meg, amíg határozott megkeresés érkezik.

Ha egy klassz cégtől nézett meg valaki

Örömmel tölthet el, ha rádnézett egy fontos ember olyan cégtől, ahol szívesen dolgoznál. Amennyiben szívesen váltanál, nyomozd le, ki az illető és keresd fel a klassz cég karrieroldalát, van-e álláshirdetés. Akkor se keseredj el, ha nincs, nyilván nem véletlenül nézték meg a profilodat. Sok állást nem hirdetnek meg, hanem fű alatt keresnek megfelelő embereket. Ha kedvezőnek tűnnek a kilátások, küldd el hivatalosan az önéletrajzodat és a motivációs leveledet a cégnek, a megfelelő embernek vagy osztálynak címezve. De közben írj üzenetet a LinkedInen annak a személynek, aki megnézte a profilodat. Nem kell túlbonyolítani a dolgot, az üzenetben az legyen benne, hogy épp az imént jelentkeztél a cégnél, és reméled, a kiválasztási folyamatban a befutók között fogsz végezni.
 
Ha maszek melót keresel

Tegyük fel, hogy van egy rendes főállásod, de mellékmunkát is szeretnél, mert fejleszteni akarod bizonyos képességeidet és nem árt egy kis többletjövedelem. Esetleg sok kis munkából szeretnél egzisztenciát építeni, hogy közben valamilyen fontos saját projekten dolgozhass (gyerek, regény, nonprofit magánvállalkozás).
Ilyenkor jól teszed, ha rövid és egyszerű üzenetet küldesz a LinkedInen annak az embernek, aki megnézte a profilodat, és döntéshelyzetben van az adott munkát illetően.

Például ilyet:

Kedves Éva!
Adrienn vagyok, ez és ez a szakmám. Régóta figyelemmel kísérem a cégetek munkáját, és mivel nagyra becsülöm, amivel foglalkoztok, szívesen csatlakoznék külsősként a csapathoz. Számlaképes és nagyon rugalmas vagyok. Szeretném, ha felvennéd velem a kapcsolatot.
Üdvözlettel
Adrienn

Ha hálózatot szeretnél építeni

Van elég munkád, talán még több is, mint kellene, de úgy érzed, a szakmai fejlődésedhez szükséged van a networköd továbbépítésére. A LinkedIn pont erre való, és valóságos áldás, ha maguktól benéznek a profilodra azok az emberek, akik a hálózatod tagjai lehetnek. Ez a legegyszerűbb kapcsolatfelvétel, mert semmi többet nem vársz, mint hogy az adott személy kapcsolatnak jelöljön. Írj neki egy üzenetet, hogy szívesen tartanád vele a kapcsolatot, mert azonos az érdeklődési körötök, ugyanoda jártatok egyetemre, korábban ugyanannál a cégnél dolgoztatok és így tovább.

Az ilyen könnyen és gyorsan szerzett ismeretségeknek később számtalan előnye lehet. Lehet, hogy ezen kapcsolatok révén találsz majd új állást, szerzel óvodai férőhelyet a gyereknek vagy szerződtetsz olyan hidegburkolót, aki minőségi munkát végez és fel is söpör maga után.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen