Ezért rontod el az álláskeresést, és mit tegyél, hogy legközelebb sikert arass

szerző: Jobline
2019 december 31.

Ne beszéld be magadnak, hogy született vesztes vagy, mert önbeteljesítő jóslatként fog működni.

Negatív attitűd esetén majdnem biztos, hogy semmi nem fog sikerül. Nemhogy munkát nem találsz, de még a reggeli pirítóst is hajlamos leszel odaégetni. Ahelyett, hogy azon lamentálsz, mennyire kibabrált veled a sors, szedd össze magad, és szemléld a dolgokat pozitívan, megfogadva a CareerBuilder tanácsait.

A hozzáállásod azért annyira fontos a munkakeresés során, mert azon kevés dolgok egyike, amelyeket alakítani tudsz. Arra nem leszel semmilyen hatással, hogy a HR-es milyen hangulatban ül le veled beszélgetni, a saját gondolkodásodra azonban igen. Van 5 gonosz mantra, amiket most felejts el!

Forrás: Jobline


1. Úgyse fog sikerülni

Ez a mantra önbeteljesítő jóslatként fog működni, mert ha folyton ismételgeted, minden tettedből és gesztusodból árad majd a letargia, és tényleg semmi nem sikerül. Az álláskeresés során legyél kitartó, ha pedig már ott ülsz az interjún, lelkesedj, hiszen az első akadályon már túl vagy: tetszést aratott az önéletrajzod.

2. Kész csődtömeg vagyok

Az önsajnálat olyan lefelé tartó spirál, amely feneketlen szakadékba vezet, és nem tudsz belőle kikecmeregni. Csődtömegeket egyetlen cég sem akar szerződtetni. Arra gondolj, milyen eredményeket értél el az élet különböző területein, hányan szeretnek és tisztelnek. Hogyan is lehetnél csődtömeg?

3. Beérem bármivel

A negatív attitűd hatására hajlamos lehetsz úgy gondolkozni, hogy el kell fogadni azt a keveset, amit az élet kínál, mert úgysem vagy érdemes többre. Ez katasztrofális eredménnyel járhat: olyan munkánál köthetsz ki, amit rosszul fizetnek, és megőrülsz a körülményektől. A minőségre kell koncentrálnod, hogy olyan munkát találj, amiben örömödet leled, és nem is kopik fel az állad. Ez viszont csak úgy fog menni, ha megerősíted az önbecsülésed.

4. Nem vagyok elég jó

Akiből süt a bizonytalanság, azt a HR-es azonnal a vesztesek közé sorolja, és nem fogja szerződtetni. Hiszen az ilyen munkatárs hogyan fog beilleszkedni a kollégák közé, és miként oldja meg önállóan a feladatokat? Itt megint csak gondolj arra, hogy ha már behívtak interjúra, biztosan látnak benned valamit, amitől alkalmas lehetsz a posztra. Ne ábrándítsd ki őket.

5. Ami jár, az jár!

Eddig a negatív attitűd különböző káros megnyilvánulásairól esett szó, de az is baj, ha valaki átesik a ló túlsó oldalára. Egy arrogáns, pöffeszkedő munkavállaló ugyanúgy elriasztja a HR-est, mint akin azonnal látszik, hogy nyomorultnak tartja magát. A túl nagy egó és az önreflexió hiánya azt sugallja, hogy a jelölt nem lesz jó csapatjátékos, és hajlamos megkérdőjelezni a munkadója tekintélyét.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

A pozitív hozzáállás a siker kulcsa. Íme öt pillér, amikre támaszkodni tudsz.

1. Meg tudom csinálni

Értelemszerűen a fenti 1. pont ellenkezőjére kell koncentrálnod, ha boldogulni akarsz. A következő nagy feladatot is meg tudod oldani, ahogyan eddig is vetted a különböző akadályokat.

2. Én vagyok felelős saját magamért

Tilos előre másokat és a körülményeket okolni a feltételezett kudarcért. Ha jól felkészültél szellemileg és lelkileg, biztosan számíthasz magadra, és sikert aratsz.

3. A pohár félig tele van

Minden helyzetnek meg lehet látni a fonákját, csakhogy semmi értelme, mert ez a gondolkodás nem visz előre. A pozitív dolgokat vedd figyelembe, és így hozd ki magadból meg a szituációból a maximumot.

4. Hibázni jó, mert tanulok belőle

A negatív attitűddel megvert ember legszívesebben világgá menne, miután hibázott, a pozitív személyiség viszont örül, mert tudja, legközelebb milyen csapdát kell elkerülnie. Ha valami nem sikerült – például nem vettek fel egy jónak tűnő állásba –, elemezd, hogy miért, aminek első állomása, hogy az interjú után e-mailben vagy telefonon megkérdezed a HR-estől.

5. Nevess sokat

Tudományosan igazolt tény, hogy a nevetés és az élet dolgainak humorral történő szemlélése egészségesebbé és boldogabbá tesz bennünket. (Ha nem vagy eléggé feldobva, iratkozz be hahotajógára, mert a humor is fejleszthető.) A sok nevetés és a jó humor járulékos haszna, hogy a könnyebben vesszük az akadályokat, és a többi ember szívesebben elfogad bennünket, mert kellemes személyiségnek tart. Márpedig mi másra lenne szükség álláskeresés közben?

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen