4 trükk, amivel könnyen tőrbecsalhatnak az állásinterjún

szerző: Jobline
2020 január 06.

Szoktál hibázni? A részleteknek is figyelmet szentelsz? A munkatársaiddal is törődsz? Nem is gondolnád, de ezekre a kérdésekre a HR-esek mind megkapják a választ az első kézfogás után. Anélkül, hogy konkrétan rákérdeznének…

Ideges vagy a nagy állásinterjú előtt? Nem vagy egyedül. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 92 százaléka szorong az állásinterjún várható kérdésektől. A fő okok egyike között az a félelem szerepel, mi van, ha túl idegesek lesznek ahhoz, hogy választ adjanak bizonyos kérdésekre.

Mindannyian ismerünk trükkös interjúkérdéseket, de van ennél rosszabb is: olyan tesztelési módszer, amire egyáltalán nem tudunk felkészülni, mert nem nyílt és egyenes kérdésről van szó, hanem egy jól kidolgozott csapdáról. Hívjuk akár piszkos játszmának, akár értő kiválasztásnak, ezt a négy trükköt gyakran bevetik a HR-menedzserek, hogy felbecsüljék a gyanútlan jelentkezők értéket. Ne légy paranoiás, de határozottan vedd számításba ezeket, mielőtt újabb interjúra mennél, int a Business Insider

Forrás: Jobline


A nagy átverés

A Bait-and-Switch (kb. csali és csere) olyan – általában illegális – értékesítési forma, mikor a partnert szép és kedvező ígéretekkel becsábítják a megállapodásba, majd a feltételek váratlanul és előnytelenül megváltoznak. Ezt a taktikát sok vezető is használja, hogy olvasson a jelentkezők gondolataiban. Walt Bettinger, a megtakarításokkal és kölcsönökkel foglalkozó cég, a Charles Schwab igazgatója a jelentkezőket általában elviszi reggelizni. Szép gesztusnak tűnik ez, ám ő valójában már előbb elmegy az étterembe, és megkéri a kiszolgálót, hogy szándékosan keverje össze a rendelést. Azt mondja, a reakció rengeteget elárul a jelentkezőről, például azt, hogy viselkedik egy szokatlan, kínos szituációban. Rengeteget beszél, vagy épp semmit nem mond? – ez megmutatja, hogyan fog viselkedni egy egyszerű irodai helyzetben. A nagy átverő persze sose bukik le, mert a jelentkező azt hiszi, csupán rossz élménye volt a kiszolgálással.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Az elterelő hadművelet

Az elterelő hadművelet célja az, hogy a közönséget megtévessze és helytelen következtetések felé terelje. Az online ruházati bolt, a Zappos jelöltjei esetében ez a módszer az interjú szerves részét képezi: ha például egy vidéki jelentkező jön interjúzni a céghez, akkor egy bőbeszédű, szimpla sofőrnek tűnő alkalmazottat küldenek érte, aki „csak úgy mellékesen” különféle, ártatlannak tűnő kérdéseket fog feltenni neki az állással kapcsolatban, majd később, amikor visszaviszi a jelentkezőt, megkérdezi tőle, hogy ment a felvételi. Így nemcsak az alanyt lehet rajtakapni ellentmondásos információkon, de az oldottabb helyzetben való őszinte viselkedésére is fény derül. Márpedig a cég nem vesz fel olyan jelentkezőt, aki goromba volt a sofőrrel.

A kínos csönd

Egyike azoknak a trükköknek, melyek erősíthetik a paranoiádat, de jó tudni, mit lehet tenni akkor, ha az interjúztató egyszerűen nem reagál arra, amit mondasz. Egy állásinterjú- szakértő, Alison Green szerint néhány HR-es direkt csöndben marad, mikor befejezted a mondandódat, arra várva, hogy kiderüljön, megtöröd-e a csendet. Sok embernek ez rendkívül kellemetlen helyzet, ezért úgy érzi, ki kell töltenie valamivel a csendet, és ezt meg is teszi, viszont így gyakran olyan információkat oszt meg, melyek túlságosan őszinték, esetleg károsak rá nézve.

A pohárteszt

Ezzel a praktikával a jelentkező személyiségtípusáról tudnak információkat szerezni. Egy szoftvergyártó cég, a HubSpot igazgatója, David Cancel mindig egy pohár vizet hoz magával az interjúkra. A végén a műanyag poharat otthagyja az asztalon, és kíváncsi arra, hogy a jelentkező vajon mit tesz a szeméttel. Ha felkapja és kidobja, az mindig annak a jele, hogy a jelentkező alkalmas az állásra.
Ahogy azt a példák is mutatják, a HR-esek és cégvezetők nemcsak azt szeretnék látni, hogy a papírforma szerint mennyire vagyunk tanultak, hány év tapasztalatunk van, de azt is tudni akarják, mennyire vagyunk erős személyiségek ahhoz, hogy a hétköznapokban is megfeleljünk a kihívásoknak, ne csak a feszített interjúk során, ahol nyilván a legjobb formánkat próbáljuk nyújtani.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen