7 stratégia az újévi fogadalmak sikerességéhez

szerző: Jobline
2020 január 06.

Az emberek 45 százalékának kudarcba fulladnak a fogadalmai februárra, és csak 19 százalékuk tud két évig kitartani, mégis vannak módszerek, melyekkel növelhetjük az akaraterőnket. Találjuk ki, hogy értékeink hogyan befolyásolják a célt, és mindig legyünk kedvesek magunkhoz. Emellett fontos az is, hogy változtassuk meg környezetünket, és hozzunk alternatívákat a kísértések esetén. Ami pedig talán a legfontosabb, kezdjük kis lépésekben.

Sok év kudarca után talán már te is feltetted magadnak a kérdést, hogyan tudnád növelni az akaraterődet ahhoz, hogy az idei év fogadalmai végre tényleg teljesüljenek? Ez a hét stratégia a viselkedéstudományi kutatásokon alapszik, és emberek százainak segített már teljesíteni a hosszú távú célokat.

Forrás: Jobline


#1. Tisztázzuk és tiszteljük értékeinket

Kérdezzük meg magunktól, miért fontos a cél a számunkra. Azért szeretnénk lefogyni, mert értékeljük az általa elért külcsínt, vagy csak azért akarunk edzeni, mert elvárja tőlünk a társadalom? Azok az emberek, akiket autentikus értékek vezérelnek, jobban teljesítik céljaikat, és akaraterejük sem fogyatkozik meg, mert korlátlan erőforrásnak tekintik őket. Gondoljuk át a motivációinkat, és saját belső értékeinkkel összhangban lévő célokat tűzzünk ki magunk elé.

#2. Keretezzük céljainkat és értékeinket pozitívvá

Arra összpontosítsunk, amit el akarunk érni. A gondolatok elnyomására tett erőfeszítéseink sok energiát igényelnek, és bosszút állva újra és újra visszajönnek az elménkbe. Sokat segít, ha végignézzük életünk azon aspektusait, amelyekkel már elégedettek vagyunk. Ne tartsunk attól, hogy ez önelégültséghez és tétlenséghez vezet, hiszen tanulmányok is azt mutatják, hogy a hála és más pozitív érzelmek hosszú távon jobb önellenőrzést eredményeznek.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


#3. Változtassuk meg környezetünket, hogy megkönnyítsük a helyzetünket

Kutatások szerint a nagy akaratú emberek rendkívül jól szervezik környezetüket, hogy elkerüljék a kísértéseket. Ha a pénzmegtakarítás a célunk, vegyük ki a hitelkártyánkat a pénztárcánkból, és ne tartsunk egy doboz bonbont az étkezőasztalon, ha egészségesen szeretnénk élni. Ha a munkatársaink rendszeresen édességgel kínálnak, kérjük meg őket, hogy segítsenek céljaink megvalósításában, és lehet, hogy a végén még csatlakoznak is hozzánk. Ha csatlakozunk egy olyan csoporthoz, amelynek tagjai olyan viselkedést gyakorolnak, amely követendő, az javítja az önkontroll képességét.

#4. Készüljünk „ha, akkor” stratégiákra

Még a legjobb fogadalom is kudarcba fullad, ha túl elfoglaltak vagy kimerültek vagyunk. Fogalmazzunk meg, milyen akadályok állhatják az utunkat. Ezek a „ha-akkor” tervek javítják az önellenőrzést és a célok elérését. Minden alkalommal, amikor éjszaka közepén felriadunk édességet kívánva, tervezzük meg, hogy milyen más egészséges választással ütjük ki a késztetésünket, például megeszünk egy almát, fellátogatunk egy online támogató közösségbe.

#5. Használjunk fokozatos megközelítést

Amikor új célt tűzünk ki, kezdjük kicsivel, és korábbi sikereinkre támaszkodjunk. Például használjunk kevesebb kanál cukrot a kávéba. Ha túl keménynek bizonyul ellenállni a muffinnak, várjunk 10 percet, hátha elmúlik az égető vágy. Meglepődhetünk, hogy az élet egyik területén bekövetkező változás más területekre is átterjed: például ha leszokunk a cigiről, jobban fogjuk bírni a biciklizést.

#6. Képzeljük el a jutalmunkat, és fürdőzzünk az élményben

Képzeljük el, hogyan szabadulnak fel az endorfinjaink az esti futás után, vagy milyen érzés a napsütés a bőrünkön, amikor a hegy csúcsára érünk. Vegyük figyelembe az összes érzékünket: a szaglásunkat, látásunkat, hallásunkat, tapintásunkat, ízlelésünket. A jutalmak szemléltetése javítja az esélyét annak, hogy tényleg elérjünk idáig.

#7. Légy kedves magaddal, még a kudarcok idején is

A legtöbb ember úgy véli, akaraterejét azzal növelheti, ha szigorú magával, mert ellenkező esetben elkényeztetjük magunkat. Pedig éppen az ellenkezője igaz: azok, akik folyton hibáztatják magukat, hosszú távon rosszabb eredményeket érnek el. Próbálkozzunk inkább az önegyüttérzéssel. Engedélyezzünk magunknak némi lazítást, és emlékeztessük magunkat arra, hogy embernek lenni egyet jelent a tökéletlenséggel. Egy-egy becsúszott hiba miatt nem kell az egész tervünket szabotálnunk, inkább tanuljunk az esetből, másnap pedig csináljuk jobban.

A Business Insider cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen