Miként fogalmazd meg a fizetési igényedet?

2021 december 20.

“Mennyit is kérjek?” Állásra pályázók gyakori vívódása a bérigény megfogalmazása. Azért is fontos a legtöbbet kihozni ebből, mert számos munkaadó sokkal nehezebben emel évről évre. Nézzük, milyen szempontokat vegyél figyelembe, és hogyan kommunikáld, mennyiért vállalnád el a munkát.

A bérigény a kiválasztási folyamat több pontján is felbukkanhat. Ugye mindenki látott már olyan álláshirdetést, amelyben ez a formula szerepel: “Önéletrajzát fizetési igény megjelölésével a … email címre várjuk”. Előfordul az is, hogy a bérigényre a pályázat elküldése után a telefonos előszűrésen kérdeznek rá. A harmadik lehetőség evidens: az állásinterjú vége felé jön elő. Nem jellemző, ám vezetői munkakörök egy részében a bértárgyalás lehet külön interjúkör is.  

Persze vannak olyan munkaadók is - szerencsére egyre többen, de még kisebbségben -, amelyek publikussá tették a náluk kereshető összegeket. Ilyen például néhány kiskereskedelmi multi (Aldi, Lidl, Tesco) és betanított, szakmunkásokat alkalmazó vállalkozások. E cégeknél nem lehet a fizetésen alkudozni, a javadalmazási rendszer fix. Szellemi munkakörökben még nem jelent meg ez a nyíltság.

Ha van lehetőség a bérigény alakítására, akkor a következőket mérlegeld.

Számold össze havi kiadásaidat. Először tisztázd azt, hogy mennyi pénz kell a havi megélhetéshez. Nem érdemes olyan bérigénnyel előrukkolni, amivel csökken a megtakarításod. Sőt, csak olyan bérigényt adj le, amiből megtakarítani is tudsz. Azt is számold bele, hogy mekkora plusz költséggel járna, ha elvállalnád a kinézett munkát. Például mennyibe kerül a napi ingázás vagy a szállás az adott városban. Ezt azért is hasznos összesíteni, mert ekkor látod meg a “fájdalomküszöbödet”.Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK
KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK
ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK
PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK
IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK
ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK
HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK
SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

Kérdezz-kérdezz-kérdezz. A legközelebb akkor jutsz el a reális bérigényhez, ha ugyanabban az iparágban, ugyanabban a régióban működő cégek hasonló pozícióban dolgozó munkatársait kérdezed meg. Itt mozgasd meg az ismerősi körödet, kérdezd meg, van-e ismerősük, aki ilyen cégnél dolgozik. A statisztikák és a különféle bérinformációs portálok adatai csalókák lehetnek, mert sokszor átlagokat közölnek, míg iparág, cégnagyság és földrajzi hely szerint is nagyok lehetnek a különbségek.  

Kérdezd a fejvadászt / HR tanácsadót. Ha közvetítő cégen hirdették meg az állást, akkor meg lehet kérdezni a kapcsolattartót, hogy mennyit lehet kérni. Ő a munkaadótól független HR tanácsadó, aki a két fél közötti kapocs. Egyrészt érdeke, hogy betöltsék az állást, másrészt az is, hogy elégedett legyen a munkaadó és a munkavállaló egymással, máskülönben új embert kell javasolnia a munkára (és ezért már nem kap közvetítői díjat, ez a garancia része).

Várd meg, amíg a munkaadó szóba hozza. Ha az állásinterjúig nem kerül szóba a fizetés, akkor várd meg, míg a beszélgetés alatt a munkaadó szóba hozza. Ha te jössz vele elő, annak az az üzenete, hogy téged csak a pénz érdekel.

Így mondd ki / írd le. Ha viszont terítékre kerül, akkor légy határozott, nézz az interjúztató szemébe és közöld: „Ezt a pozíciót havi nettó … forintért tudom elvállalni.” Utána tarthatsz egy kis hatásszünetet, idő kell a másik oldalnak az információ befogadására. Ne tévesszen meg, ha a másik fél felszisszen, csóválja a fejét, ez része a tárgyalási eszköztárnak. Ha te ennyire tartod a munkád értékét, ne rettenj meg. Érdemes a nettó összeget a vágyott bérnél 10 százalékkal magasabbra belőni, hogy tudj alkudni.

Ha az álláspályázatban kell megjelölni, akkor is érdemes nettó összeget írni. Nem érdemes sávot írni, mert akkor az alját veszi alapul a másik fél. Javasolt a számadat után zárójelben megjegyezni, hogy az összeg a munkakör és a javadalmazási lehetőségek megismerése után változhat. A munkaadók ugyan bruttó bérben számolnak, ám ennek nettósítása és az egyéb juttatások számítása nehézkes. A saját szempontodból írd le, mekkora bevételért mennél oda. Sokszor az előzetes fizetési igény felmérésének a célja, hogy szűrje a kilógó jelölteket - például aki extrém sokat kér, vele nem érdemes folytatni a kiválasztást. A munkaadónak fontosabb szempont, hogy a munkára legjobb jelöltet válassza, ezért számos esetben nem a “legolcsóbb jelölt” lesz a befutó.

Gondolkodj csomagban. Ha a munkaadó kevesebbet ajánl, akkor kérj mást. Ez lehet tanulmányok finanszírozása, céges autó, albérleti támogatás, kedvezményes termékvásárlás, cafeteria, heti egy-két nap home office, edzőtermi belépő, hozzáférés a magánegészségügyhöz családtagoknak is. Próbáld számszerűsíteni/forintosítani, hogy az egyes elemekkel mennyi nettó bérről tudnál lemondani.

A munkakörben rejlő potenciált is nézd meg. Mérlegeld azt is, hogy mennyi ebben a munkában a fejlődési potenciál. Sokan hajlandóak fizetésben visszalépni, ha kihívást jelent a munka, nagy a munkaadó presztízse és megalapozza ez a referencia a későbbi karrierugrást: más cégnél több pénzt vagy a tudás megszerzését saját vállalkozás elindítására.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen