Így találj állást három hónap alatt

szerző: Jobline
2023 április 08.

Ugyan valószínűleg idén népszavazás lesz az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra emeléséről, ám most három hónapig jár maximálisan ez a juttatás. Bármi is történik, az álláskeresők is tehetnek azért, hogy rövidítsék az álláskeresési időt. Két részes sorozatunkban az álláspályázás felgyorsításához adunk tanácsot.

Már a felmondási idő alatt kezdd el
Ha váratlanul ért és nem te kezdeményezted a munkaviszony megszüntetését, akkor minél előbb állj neki az új állás megtervezésének. Kellenek persze napok, ameddig túlleszel a sokkon, de ne várj a felmondási idő végéig (ahogyan azt sokan teszik). Ha gyorsan reagálsz, akkor a felmondási idő alatt lesz egy plusz fizetett hónapod (illetve amennyi a felmondási idő) az álláskeresésre.

Bármilyen tanácsadást vegyél igénybe, amit felajánlanak
Nagyobb munkaadók már úgynevezett outplacement programokat fizetnek, azaz az elbocsátott munkavállalók ingyenes elhelyezkedési tanácsadást vehetnek igénybe. Ezek általában néhány hetes foglalkozások, amikor profi álláskeresési tanácsadó segít az elindulásban. Használd ki az ebben rejlő lehetőséget. Ha nincs ilyen program, érdemes egy alkalmat saját zsebből fizetni egy jó referenciákkal és sok éves tapasztalattal rendelkező szakembernél. Hosszú távon behozza a szolgáltatás a költségét.

Mérd fel az összes szóba jöhető állást
Gyakori hiba álláskeresőknél, hogy pozíciónevekhez ragaszkodnak. Még iparágakba sem érdemes beleragadni. Ehelyett két kérdést tegyél fel: “Mi érdekel? Melyek az erősségeim?” Nézd meg azt is, hogy a szakterületeden melyek a hirdetésekben megfogalmazott elvárások, mely pozíciónevek bukkannak fel. Ha ezzel a technikával kezded el a keresést, akkor sokkal több lesz a potenciális munkalehetőség. Például aki eddig fordítóként dolgozott, neki minden olyan munkakör szóba jöhet, ami idegen nyelvi ügyfélszolgálat, adminisztráció, kapcsolattartás nemzetközi hátterű cégnél. Minél szélesebb a “tölcsér” - azaz a szóba jöhető állások köre - annál nagyobb eséllyel kapsz meghívást állásinterjúra és nyersz el egy állást.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:
Nézd meg, melyek a leghatékonyabb csatornák
Minden szakmában megvan az az út, ahogyan a legtöbb állás gazdára talál. Például újságírásban ritka, hogy álláshirdetésre várnak pályázatokat, itt a személyes kapcsolatok és a szerkesztőségek direkt megkeresése célravezetőbb. Felsővezetőket fejvadászok érnek el, versenyszférás szakértői (pénzügy, logisztika, HR, marketing, értékesítés) és adminisztrációs szinteken az állásportálok (így például a Jobline.hu) erős csatornának számítanak, Míg szak- és betanított munkásokat kölcsönzőcégek keresnek nagyobb számban. Persze ne csak egyetlen csatornára koncentrálj, de legyél tisztában azzal, mely módszer a leginkább bevált.

Légy látható
Már nem elég az, ha az önéletrajzodban megadod az elérhetőségedet. Előnyös, ha van publikus Facebook profilod, diplomás álláskeresőként pedig érdemes a LinkedIn szakmai közösségi oldalon is jelen lenni. Így könnyebben és többen el tudnak érni. Emellett a munkaadók szeretik “lecsekkolni” a jelöltet a közösségi médiában, egy második benyomást szerezni, mielőtt a jelöltet behívják állásinterjúra.

Beszélj ismerőseidnek az álláskerésedről
Ne szégyelld megosztani ismerőseiddel, hogy állást keresel. Minél többen tudnak róla, annál nagyobb eséllyel kapsz használható segítséget. Akár felhívhatod ismerőseidet, akár a közösségi médiában is megoszthatod álláskeresésedet. Fontos, hogy néhány mondattal összefoglald, milyen típusú lehetőséget keresel és miben vagy jó. Sok cégnél működik munkavállalói ajánlóprogram, azaz az új munkaerőt ajánló kolléga jutalmat kap a sikeres ajánlásért munkaadójától. Így elképzelhető, hogy ismerőseid anyagilag is motiváltak is abban, hogy neked segítsenek. (A tapasztalatok szerint nem a közvetlen ismerősöd, hanem az ő ismerőse segít a legtöbb esetben. De ehhez is az kell, hogy ismerősöd tudjon az álláskeresésedről, csak így tud networkjében beszélni róla.)

Tekints főállásként az álláskeresésre
A célok megfogalmazása, a saját erősségek felmérése, az állások feltérképezése, a cégre és pozícióra szóló CV és ajánlólevél összeállítása, a folyamat dokumentálása, az interjúra készülés nagy erőbefektetést igényel. Ne spórolj az időn, legyen ez egy egész napos tevékenység. Ha így teszel, akkor kevéssé érzed magad “munkanélkülinek”, “haszontalannak” a két szakmai állomáshely közötti időszakban.

Ne állj le a “tökéletes állásra” elküldött pályázat után
Kezdő álláskeresők gyakori hibája, hogy találnak egy-két, tökéletesen a profilba illő állásajánlatot, elküldik a pályázatukat, majd várnak és várnak a válaszra akár két hétig. Amikor pedig telefonon rákérdeznek a hirdetés kiírójánál, akkor kiderül, hogy nem kerültek a következő körbe. Készülj arra, hogy a munkaadók jelentős része nem jelez vissza, ha nem jutsz tovább (ez persze nem szép dolog sajnos). A lényeg: legyen folyamatos a keresés-pályázás-interjúra készülés, ne állj le egy pályázat elküldése után, mert sok időt veszíthetsz.

Kérj segítséget, ha folyamatos kudarcok érnek
Ha elküldtél 20 pályázatot és nem hívtak be egyetlen interjúra sem, vagy ha sorozatosan jársz interjúkra és nincs ajánlat, akkor érdemes szakértői segítséget kérni, mert valamin változtatnod kell. Lelkileg is fontos ennek a kezelése. Egy idő után ugyanis önbizalmat veszítesz, kedvetlen leszel és ez motivációdra és állásinterjús szereplésedre is kihat.
Folytatjuk.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen