Mennyire fontos a nyelvtudás, amikor munkát keresünk?

szerző: Jobline
2014 április 17. Szóljon hozzá

Ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy – hangzott a bölcsesség nagyanyáink idejében. Napjaink álláskeresése során az derül ki, hogy minél több nyelven tudunk, annál nagyobb eséllyel találhatunk jó munkát az álláspiacon. De milyen nyelvek a favoritok, hányat érdemes ismernünk, és melyik a nyerő kombináció? Ez is kiderült a Jobline nemrég készített felméréséből.

Az internetes kérdőívet március közepén 2303 Jobline-látogató töltötte ki. A válaszadók igen nagy, 91 százaléka számolt be valamilyen szintű idegennyelv-tudásról. Az idegennyelv-ismeret szintjére legkevésbé a középső, társalgási szint (27%) volt a jellemző – a felhalmozott nyelvtudás nagyobb hányada tárgyalási szintű (37%), illetve alapszintű (36%) volt.

Új trendek.
A felmérés egyik érdekessége az volt, hogy jól kirajzolódnak belőle az utóbbi egy-két év legfontosabb trendjei a munkavállalási esélyek és a nyelvismeret összefüggéseivel kapcsolatban. A válaszadók körülbelül 40%-a tapasztalt új jelenségeket, például egyes nyelvekre nagyobb igény van, bizonyos pozíciók betöltésénél pedig előnyt jelent, ha a pályázó több idegen nyelvet ismer.

Forrás: Jobline

Friss tapasztalat, hogy az angol annyira megkerülhetetlenné vált, hogy néha már rá sem kérdeznek. Az IT-szektorban pedig ismerete fontosabb, mint a szakmai tudás. Előretört az orosz, erősen tartja magát a német, és felértékelődtek a környező volt szocialista országok nyelvei (cseh, szlovák, román, horvát, ukrán). Nő az igény a közel- és távol-keleti, illetve skandináv nyelvek iránt, és a „kis” nyelvek iránt is nagyobb lett a kereslet.
A munkáltatók elvárásai is nőttek. Egyre gyakoribb követelmény az angol-német párosítás, illetve az angol és valamilyen helyi nyelv ismerete. Pénzügyi-számviteli területen az angol-német mellé még egy harmadik nyelvet is illik ismerni. Ugyanakkor az is előfordul, hogy bár felvételkor követelmény volt az idegen nyelvismerete, a munka során nem vagy alig van rá szükség. Van, aki azt tapasztalja, hogy a nyelvtudás fontosabb a szakmai tudásnál, illetve a szóbeli képességeket többre becsülik, mint az íráskészséget idegen nyelven.      

Lássuk, a válaszadók hogyan akarnak megfelelni a legújabb munkáltatói elvárásoknak!
A jobline.hu-látogatók közül legtöbben (44%) azt tűzték ki célul maguk elé, hogy az angolon kívül a további öt, szintén élcsoportbeli idegen nyelv (német, orosz, francia, olasz, spanyol) legalább egyikét is elsajátítják.
Átlagosan minden harmadik-negyedik jobline-os egyedül az angol mellett tette le voksát – úgy gondolják, hogy ennyivel már elboldogulnak a munkaerő-piacon.
Legmagasabbra az a 12% tette a mércét, akik ideálisnak és önmaguk számára elérendőnek a következő nyelvismeret-struktúrát tartották: angol + legalább egy a német, orosz, francia, olasz, spanyol közül + egy „kis” nyelv.

Csak rajtad áll, kihasználod-e a nyeltudás előnyeit! Nézd meg, milyen ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket gyűjtött össze az Eduline!

Jelentkezz a Facebookon nyelvi játékunkra, hogy a nyeremény birtokában fejleszthesd nyelvtudásodat!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Forrás: Jobline

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)