Minden nő álljon ki magáért!

szerző: Jobline
2014 május 20. Szóljon hozzá

Milyen jogai vannak egy nőnek, ha gyereket vár, vagy szülés után visszatér a munkahelyére? Hogyan lehet kivédeni a munkáltató azon próbálkozásait, hogy a törvény előírásait áthágva megszabaduljon a számára problémássá vált kismamától? Számos ilyen kérdésre ad választ Repka Ágnes HR-szakértő a Jobline Női Karriernapon.

A középiskola, de legkésőbb a főiskola, egyetem befejeztével munkába áll minden évben sok-sok fiatal nő. Aláírnak egy munkaszerződést (jobb esetben, de néha munkaszerződés nélkül foglalkoztatják őket), s elkezdenek dolgozni. Az, hogy mit írtak alá, s a munkavégzés során milyen jogaik és kötelezettségeik vannak, a legritkább eseten egyértelmű számukra. Ahhoz, hogy autót vezethessünk, elméleti s gyakorlati oktatás és vizsga szükséges, hogy bizonyítsuk, megtanultuk a szabályokat, tudjuk, kinek mit kell tennie az utakon, s képesek vagyunk biztonságosan, életeket, vagyontárgyakat nem veszélyeztetve közlekedni. Vajon miért nincs ugyanilyen kötelező oktatás és vizsga arról a jogviszonyról, amiben legalább 40 évet töltünk el, ami meghatározza a mindennapjainkat életünk több mint felében, s ami a saját s később családunk anyagi biztonságát, megélhetését, gyarapodását adja – vagy veszélyezteti? Miért nem tanítanak már középiskolában munkajogot, ha 16 évesen már munkaszerződést lehet kötni, annak minden felelősségével, kötelezettségével?

Ennek a rosszul felépített „felnőtt életre való felkészítésnek” az a következménye, amit nap mint nap láthatunk: a munkáltatók jó része a helyzetből adódó hatalmi fölényét s a munkavállaló tudatlanságát kihasználva saját szájíze szerint „értelmezi” a törvényt, ráerőltetve a saját érdekeit és döntését a munkavállalóra. Megfigyelhető ez nemtől függetlenül, de mivel a várandósság és az anyaság biológiai okok miatt a nő életének része, s ezt a természetes folyamatot igen nehezen tolerálja egy munkáltató, a női munkavállalók még hátrányosabb helyzetben vannak. Gondoljunk csak a folyamatosan, de mindig csak rövid időre megújított határozott idejű munkaszerződésekre, amivel bármikor gond nélkül meg lehet szabadulni a nem kívánt várandós munkavállalótól, vagy a munkáltató által erőltetett közös megegyezésre, ami valójában nem is közös megegyezéssel jönne létre, hanem gyakran fenyegetés, megtévesztés hatására, ha kiderül a várandósság. Hasonló sors vár a gyermekgondozás után visszatérni vágyó anyukákra is: van, akinek egyszerűen csak felmondanak, holott a munkakörét éppen betöltésre váró állásként hirdetik, vagy egyszerűen csak nem vesznek tudomást róla, nem adnak neki munkát, nem válaszolnak a hívásaira, leveleire, arra várva, hogy előbb-utóbb csak felmond, hogy máshol kereshessen állást magának. Mert ugye egy-két gyermekkel a háta mögött nem tud hónapokig kereset nélkül megélni.

De a munkáltatói „eszköztár” ennél sokkal változatosabb elemeket is tartalmazhat: hogy van az, hogy amíg két kolléga csak egy párt alkot, s házastársak, addig senkit sem zavar, de amikor gyermeket szül a női munkavállaló, s vissza szeretne térni dolgozni, hirtelen „összeférhetetlennek” minősíti a HR-vezető a munkaviszonyt, s a közös megegyezés felé próbálja terelni a nem kívánt dolgozót, nemzetközi céges irányelvekre és törvényekre hivatkozva? Vagy a szülés előtt délelőtt 8-tól délután 4-ig dolgozó női munkavállaló a gyermekgondozás után háromgyermekes anyaként kizárólag reggel 6-kor kezdődő vagy este 10-kor végződő munkaidő-beosztást kap a munkáltatójától?

Vajon mi hiányzik azokban az esetekben, amikor nem állnak ki az anyukák magukért? Két dolog biztosan nincs meg: a jogtudatosság és a jogérvényesítő képesség. Mindkettő tanulható, fejleszthető. És mindkettőt tanítani, fejleszteni kellene. Alaptanterv szintjén. De amíg ez nem valósul meg – márpedig erre még sokáig kell várni –, addig minden nőnek saját magát kell képeznie ezen a téren. Ehhez ad segítséget a blogomon található sok-sok írás, az ingyenesen elérhető munkajogi hírlevél sorozat, az előadások, amikre mindig nagy örömmel megyek, s két könyvem, amit az elmúlt egy évben írtam a témáról.

Forrás: Repka ÁgnesHiszek abban, hogy egyetlen nő, aki megtanulja az alap munkajogi tudnivalókat, s kiáll magáért adott helyzetben, sok másik nő életét és sorsát is megváltoztathatja. Rövid távon a tudás átadásával, bátorítással, példamutatással, hosszú távon pedig egy új, jogtudatosabb női generáció felnevelésével.

Látogasson el Repka Ágnes HR-szakértő, okleveles munkajogi szakokleveles tanácsadó Munkajogi gyorstalpaló című előadásására a Jobline Női Karriernapon!

A Jobline Női Karriernapon a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)