Ha ezt az egyetlen dolgot mindennap megteszed, sikeres leszel!

szerző: Jobline
2014 október 14. Szóljon hozzá

Egyszerű apróságok hozhatják el a megoldást az ember nagy problémáira. Például ha változtatsz a szokásaidon, könnyebben fogsz boldogulni a munkában, de általában az életben is. A mai lecke roppant tanulságos.

Bernard Marr vállalati stratéga és teljesítménymenedzser, a LinkedIn állandó szakértője mindenki által ismert helyzettel indítja legújabb cikkét. Az ember reggel bemegy a munkahelyére, ahol egy nemszeretem feladat várja. Teljesen mindegy, hogy ez micsoda: el kell intézni egy ügyet, fel kell hívni valakit, megírásra vár egy beszámoló. Ahelyett, hogy belefognál ebbe a nemszeretem dologba, megnézed, milyen e-mailjeid jöttek, a fontosabbakra rögtön válaszolsz is. Aztán még mindig nem látsz neki a valódi munkának, hanem rendezgeted a postaládádat, és közben egy csomó érdekes linket találsz, amikre muszáj rákattintani. Mire észbekapsz, már ebédidő van, és aznap még nem csináltál semmi érdemlegeset.

NE HALOGASD! Állíts be Álláspostát a friss pozíciókról, most még egy Sony Xperia Z2-t is nyerhetsz!

Az emberi természet már csak ilyen: nem szívesen foglalkozunk nemszeretem dolgokkal. Igyekszünk elkerülni a tisztázó beszélgetést az utálatos kollégával, tologatjuk az adóbevallás kitöltését, és meggyőzzük magunkat, hogy még nem is kell fogorvoshoz menni, majd csak akkor, ha már tényleg nagyon fáj.

Halogatni könnyű, mert mindig találunk valami érdekesebb dolgot, amiben örömünket lelhetjük. Van, aki egész művészetté fejleszti az elkerülő taktikát, a helyzet azonban az, hogy ezzel árt magának. Sokkal sikeresebbek azok az emberek, akik nekifutnak a problémáknak, lendületből megoldják őket, aztán haladnak tovább.

Forrás: Jobline

 

Miért szeretjük halogatni a dolgokat?
Marr pszichológusokra hivatkozik, akik szerint a halogatás jó érzéssel tölt el, ezért is szeretjük annyira. A kellemetlen dolgokat azért próbáljuk a halogatással elkerülni, mert kockázattal járnak és védtelenné tesznek, sokkal szívesebben foglalkozunk hát olyasmivel, amit jól ismerünk, az agyunk pedig megjutalmaz e választásunkért.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a halogatás a time-management tárgykörébe tartozó probléma, Marr siet megvilágítani a helyzetet. Igazából jellemhibáról, az önfegyelem hiányáról van szó. A szakértő szerint ez a nyugati civilizáció sajátosságainak köszönhető: az életünk kisgyerekkorunktól kezdve annyira kontrollált kívülről, hogy nem fejlődik ki bennünk kellőképpen az a képesség, hogy ura legyünk az akaratunknak.

Nyeld le azt a békát!
Mark Twain írja egy helyütt: „Reggel nyelj le egy békát, és aznap annál rosszabb már nem történhet veled.”
A mondás értelme, hogy először mindig azt a feladatot kell elvégezni, amit a legkevésbé szeretnénk, és utána megkönnyebbülten nézhetünk a nap elébe. Tehát legyünk túl az utálatos problémán, és megszabadulunk a gyötrő bűntudattól, hogy már megint pont azzal nem foglalkozunk, amivel a leginkább kellene.

Erre a technikára úgy a legkönnyebb rászokni Marr szerint, ha megjutalmazzuk magunkat az utálatos dolog elvégzését követően. Például kitűzhető olyan cél, hogy addig nem isszuk meg az első kapucsínónkat, amíg túl nem estünk a nehéz feladaton. Ezt már előző este el lehet tervezni, így reggel nem kell azon törni a fejünket, mihez is fogjunk aznap először.

Ha sikerül ezt a szokást kialakítanunk, Marr szerint sokkal produktívabbak, ezáltal sikeresebbek leszünk, mint azok, akik mindig az utolsó pillanatra hagyják a kellemetlen feladatokat, aztán kapkodva, hibákat vétve igyekeznek elvégezni a munkájukat.  

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)