Ezt kell tenned, ha pályaváltásra készülsz

szerző: Jobline
2015 október 29.

Előbb-utóbb bárkiben megérlelődhet a gondolat, hogy szeretne pályát módosítani. Mert unja már, amit csinál. Mert valami más egy ideje jobban érdekli. Mert nem akar többé harminc másik emberrel egy hodályban dolgozni. Mert azt akarja, hogy anyagilag és erkölcsileg is jobban megbecsüljék, és ehhez másik szektorba kell átmenni. Az ok ezer és egy lehet, de a váltást mindenképpen alaposan meg kell tervezni.

István egy multi egyik IT-vezetője volt, nem panaszkodhatott sem a fizetésére, sem a munkakörülményekre, és a perspektívák is ígéretesek voltak. Mégis nyugtalanság fogta el negyvenes évei elején. Biztosan ezt akarom én csinálni? Miért érzem egyre gyakrabban úgy reggelente, hogy nincs kedvem bemenni dolgozni? Ilyen kérdések kezdték foglalkoztatni. Másfél évnyi tépelődés úgy érezte, megtalálta a választ, amire a barátok és a kollégák azt mondták, hogy őrültség. Otthagyta a high-tech irodát, és megtakarított pénzéből meg kölcsönből cukrászdát nyitott Budán. Egyelőre csak menedzseli a helyet, az árut profi cukrász készíti, de István már beiratkozott a megfelelő képzésre, hogy idővel ő gyúrhassa a nagymama receptje alapján készített piskótatésztát.

István nagy ugrást hajtott végre, de az ő esetében tudni kell, hogy a cukrászkodás nála már gyerekkori ábránd volt. De mit tegyen az, akiben kezdetben csak bizonytalan vágy él arról, hogy váltani szeretne? Fogadjon meg 7 jó tanácsot:

Fedezd fel önmagad
Miután már nemcsak sejted, hanem tudod is, hogy nem szeretnéd tovább végezni a jelenlegi munkád, talád ki, hogy mi az, amihez kedved van. Ehhez adj időt magadnak, nehogy elhamarkodott lépést tegyél. Sokan a hobbijukat teszik hivatásukká, hogy olyan munkát végezhessenek, amiben örömüket lelik – például a hivatásos gasztrobloggerek sokat msélhetnének erről. Mások megelégszenek azzal, hogy jóval több pénzt és elismerést kapnak, miután új karrierbe kezdtek. Ha nem vagy biztos abban, pontosan mit szeretnél, keress fel egy karriertanácsadót, aki rávezethet, mi lenne neked való.

 

Forrás: JoblineNézz utána, milyen karrierlehetőségek vannak

Miután rájöttél, merre szeretnél elindulni, végezz kutatást, hogyan tudsz elindulni új karrierutadon, milyen tudás és készségek szükségesek hozzá. Nézz utána, hogy az adott területen állásokat hirdető cégek milyen elvárásokat támasztanak a jelöltekkel kapcsolatban. Valószínűleg azt fogod találni, hogy vannak olyan transzferálható készségeid (kommunikáció, vezetés, tervezés stb), amelyeket fejlesztve nagyszerűen helyt tudsz majd állni új hivatásodban.

Itt nézheted meg, hogy az egyes területeken mely cégek milyen állásokat kínálnak és mit várnak el a jelentkezőktől:

Adminisztráció
Értékesítés/Kereskedelem
Gyártás, termelés és műszaki terület
Humán Erőforrás
IT
Logisztika és beszerzés
Marketing, PR és média
Pénzügy és számvitel
SSC
Szakmunka
Ügyfélszolgálat
Vendéglátás

Tanulj
Már megvan, hogy mit szeretnél. Most kezdj el tanulni. Iratkozz be szakirányú tanfolyamokra, amelyek kellően elismert képesítést adnak (tehát messze kerüld el a kamuakadémiákat). Tanulás közben nem csak a tudásod gyarapszik majd, hanem az is kiderül, hogy valóban neked való-e az új pálya, vagy korábban délibábos elképzeléseid voltak vele kapcsolatban. 

Networking
Ha eddig nem voltál a hálózatépítés nagy bajnoka, nem kell aggódnod. Van networköd, legfeljebb eddig nem így hívtad. Gondolj a középiskolai és évfolyamtársaidra, azokra, akikkel együtt sportoltál, buliztál, önkénteskedtél, akikkel nyaralás közben barátkoztál össze. Közülük biztosan akadnak, akik hasznos információkkal fognak szogálni az álalad megcélzott területtel kapcsolatban, és ajánlani tudnak olyan embereket, akik segítségedre lehetnek abban, hogy majd állást is találj, amikor eljön az ideje. Mostantól pedig már tudatosan építsd hálózatodat a LinkedInen és a közösségi média más platformjain.

Szerezz tapasztalatokat
Mivel bizonyos értelemben ismét pályakezdő lettél, nem árt, ha tapasztalatokat szerzel a megcélzott területen. Próbálj elhelyezkedni részmunkaidős gyakornokként, távmunkásként, hétvégi beugróként olyan cégnél, amilyennél dolgozni szeretnél, hogy felvértezd magad a szükséges alaptudással, és újabb megerősítést szerezz, hogy utadnak tényleg erre kell vezetnie.

Frissítsd fel az álláskeresési fortélyokat
Amint egyre közelebb kerülsz a váltáshoz, szükséged lesz azokra a fogásokra, amelyeket alkalmazva hatékonyan tudsz állást keresni. Frissítsd fel a következő feladatokkal kapcsolatos tudásodat:

  • a cégek felkutatása,
  • önéletrajz és motivációs levél írása,
  • az állásinterjúval kapcsolatos ismeretek,
  • bértárgyalás.


Töltsd fel az önéletrajzodat, iratkozz fel hírlevelekre
Felkészültél a pályamódosításra, lassan elkezdhetsz tájékozódni, milyen kokrét lehetőségek vannak. Regisztrálj a nagy állásportálokon (például a Jobline-on), és iratkozz fel hírlevelekre. Add meg pontosan a keresés paramétereit, hogy minden reggel friss állásajánlatok várjanak a postafiókodban.


Légy rugalmas és türelmes
Pályát váltani nem egyszerű feladat. Rögös úton indulsz el, csalódások érhetnek, ami frusztrációt szül, ezért türelmesnek kell lenned. Készülj fel a kisebb-nagyobb kudarcokra és arra, hogy lehet, ezek nyomán módosítanod kell majd a kijelölt célokat, pontosítanod az irányt.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen