Rettegsz a kompetenciaalapú interjútól? Így készülj fel rá!

szerző: Jobline
2018 november 21.

Ha ez megnyugtat, ez olyan kemény feladat, ahol a HR-es sincs könnyű helyzetben.

A kompetenciaalapú (más néven szituációs) interjúkérdések mára nagyon elterjedtek a kiválasztási gyakorlatban, nemcsak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, hanem hazánkban is. Tőlünk nyugatra ezt az interjúfajtát használják a legnagyobb százalékban a HR-esek. Nem is csoda: a kompetenciaalapú kiválasztás jobban meg tudja jósolni, beválnak-e a pályázók, mint például egy önéletrajz alapú interjú. A kompetencia alapú kérdések során a kérdező konkrét példát vár egy-egy korábbi tapasztalatoddal kapcsolatban, hogy kiderüljön számára, hogyan viselkedsz bizonyos helyzetekben. Válaszaidat minden kompetencia esetén külön-külön értékeli, így tud hiteles képet kapni negatív és pozitív tulajdonságaidról, és meggyőződni arról, rendelkezel-e azokkal a kompetenciákkal, melyek az adott álláshoz szükségesek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A kompetenciaalapú kérdezés két szakaszra oszlik: OPEN it up (TÁRD fel), és BACK it up (TÁMASZD alá). Az első szakaszban azt derítik ki, hogy a tapasztalataid milyen összefüggésbe hozhatóak az adott kompetenciával, a második lépésben pedig arra kíváncsiak, hogy az adott viselkedés mennyire volt sikeres. Például, ha megkérdezik, milyen lehetőségeid voltak a projekt megtervezésében, a következő kérdésben arról fognak érdeklődni, hogy a folyamat során mit csináltál a legjobban, miben kell esetleg fejlődnöd, milyen visszajelzéseket kaptál…stb. Az interjúztató aztán eldönti, hogy a válaszaid melyik kompetenciához tartoznak, majd értékeli, milyen szinten állsz a vizsgált kompetenciában.

Amint láthatod, kompetenciaalapú interjút levezényelni korántsem könnyű feladat. Ahogy válaszolni sem egyszerű a kérdésekre, bármennyire is tűnne egyszerűnek pusztán elmesélni egy-egy múltbeli szituációt. Ugyanis ahhoz, hogy sikeresen vedd az akadályokat, fel kell építened a válaszodat, és ügyelned kell arra, hogy kellően demonstráld pozitív tulajdonságaidat. Az alábbi három tipp ehhez nyújt segítséget.

 

 


1. Építsd fel helyesen a válaszodat
Hogy a legmegfelelőbb választ add, az úgynevezett STAR módszer alapján építsd fel a válaszodat a következőképp:

S – (Situation) Szituáció – Milyen szituációval néztél te vagy a munkáltató szembe?

T – (Task) Feladat – Milyen feladatokban vettél részt ebben a helyzetben?

A – (Action) Akció – Milyen intézkedéseket hajtottál végre?

R – (Result) Eredmény – Mik voltak ezek eredményei?

Egy kis gyakorlással egyre könnyebb lesz e módszer alapján felépítened a válaszodat. Csak igen kevés ember képes arra, hogy összeszedett választ adjon az ilyen jellegű kérdésekre, ezért ne aggódj, ha időt kíván, amíg rutinos leszel.

2. Röviden válaszolj
Mindig légy tudatában, hogy a kompetenciaalapú kérdésekre tömören kell válaszolnod. Nyomás alatt különösen hajlamosak vagyunk sokat beszélni, esetleg olyanról is, ami alig-alig kapcsolódik az eredeti témához. Ezért próbálj megnyugodni, és tudatosítsd magadban, hogy az interjúztató alapos, ám rövid választ vár tőled. Jó ötlet, ha vizualizálod, hogyan nézne ki a válaszod, ha leírnád egy papírra.

3.  Légy „önző”
Mit is jelenthet ez pontosan? A válaszaidat mindig helyezd személyes kontextusba, és részletezd, hogy a tapasztalataid milyen hatással voltak rád. Tartózkodj a többes szám használatától, vagyis sose mondd azt, hogy „mi”, még akkor sem, ha csapatban dolgoztál. Mindig gondold át előre azokat a helyzeteket, melyekben a legjobban érvényre juthattak erősségeid.

Plusz egy fontos tipp: Amikor kompetencialapú kérdésekre készülsz, nézz utána, hogy a megpályázott pozícióhoz milyen készségekre, kompetenciákra van szükség. A munkáltatók leggyakrabban az alábbi tulajdonságokat keresik a jelöltekben: másokkal való együttműködés, elemzés, problémamegoldás, tervezés és szervezés, irányítás, döntéshozatal, kommunikáció. Gondold át, milyen saját tapasztalatodból származó, valódi példákat tudod alátámasztani, hogy megvan benned a keresett tulajdonság.


Careerealism cikke alapján


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen