„Tíz év múlva már szeretnék egy kisebb csapat vezetője lenni” – interjú egy fiatal szoftvermérnökkel

szerző: Jobline
2014 augusztus 06.

Három hónapja dolgozik az Ericssonnál Karácsonyi Györgyi szoftverfejlesztő mérnök. Hamarosan megszerzi mesterfokozatú diplomáját. Tapasztalatairól és a szakmai perspektívákról kérdeztük.

Miért választotta ezt a pályát?

Reál beállítottságú vagyok, a gimnáziumban ez már kiderült. A matek mindig is jól ment, a fizikát a gimnáziumi tanárom szerettette meg velem, nagyon jó kísérleteket végeztünk. Hamar kialakult bennem, hogy a mérnöki pálya felé szeretnék elindulni. Sokat gondolkoztunk a családban, melyik mérnöki hivatás lenne leginkább hozzám illő. Nagypapám például építészmérnök volt, de nem örököltem a kézügyességét. Az anyukám mesélte, hogy a villamosmérnököknek milyen kiváló lehetőségeik vannak, a legjobb cégeknél tudnak elhelyezkedni. Utánanéztem, és megtetszett a dolog.
  
Amikor környezete számára kiderült, hogy mérnöknek készül, illetve később, a tanulmányai során találkozott-e bármilyen negatív visszajelzéssel? Például hogy „ez a szakma nem lányoknak való”?

Ez nem volt jellemző, bár arra felhívták a figyelmemet, hogy készüljek fel: nagyon nehéz lesz. Az egyetemen a leendő villamosmérnökök fele kibukik az első év után, mert szigorúak a feltételek, rengeteget kell tanulni. Anyukámék azt is mondták, ne csodálkozzam majd, ha egy-két idősebb tanár nem szívesen fog látni az órán, de szerencsére ilyen tapasztalatom nem volt.

Miért az Ericssont választotta első munkahelyéül?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a tanulmányaimat végeztem, itt van két percnyi sétára az Ericsson impozáns 
kutatás-fejlesztési központjától, és öt éven át naponta elmentem mellette. Ami feltűnt: a teraszon kávézó ericssonosok mind jókedvű, elégedett emberek benyomását keltették. Látszott rajtuk, hogy nagyon jó dolguk van, sugárzott róluk, hogy szeretik a munkahelyüket. Utánanéztem, hogy milyen ez a cég, és kiderült, hogy a világ egyik vezető vállalatáról van szó, amely minden téren a legmagasabb színvonalat képviseli. Az egyetem végefelé jelentkeztem hathetes szakmai gyakorlatra, de nem azért, hogy ezt a penzumot kipipálhassam, hanem mert már tudtam, hogy ennél a cégnél szeretnék dolgozni. Most már a mesterképzés végén tartok, hamarosan megkapom a diplomámat. 

Forrás: Ericsson/Karácsonyi Györgyi


Hogyan készült fel, miután az állásra jelentkezett?

Először egy tesztre hívtak be, amire nem tanultam nagyon sokat, mert az egyetemen alaposan felkészítettek arra, hogy ilyenkor szakmailag mit vizsgálnak. Az interjúra már jobban készültem. Kicsit izgulós vagyok, de ha úgy érzem, nagyjából mindent tudok, amit kell, akkor nyugodtabban futok neki.   

Milyennek találta a felvételi interjút?

Kifejezetten kellemes hangulatú beszélgetés volt, két perc után el is múlt az idegességem. Próbálták felmérni, hogy szakmailag hogyan állok, mennyire tudok angolul, és a személyiségemre is kíváncsiak voltak.

Milyen benyomásokat szerzett az első napokban, amikor munkába állt?

Azonnal éreztették, hogy az Ericsson-csapat teljes jogú tagja vagyok, mindenki roppant segítőkész volt. Rögtön olyan érzésem volt, mintha hazajöttem volna.

Pontosan mivel foglalkozik?

Szoftverfejlesztő vagyok. Az ügyfél speciális igényei alapján írjuk meg a programokat. Nagyon izgalmas kitalálni, hogy az új elemeket hogyan tudjuk beilleszteni egy már létező szoftverbe, hogy a lehető legjobb legyen. Ehhez rengeteg kreativitás és tudás kell.

A munkahelyén érez-e bármilyen – akár pozitív, akár negatív – megkülönböztetést azért, mert nő?

Semmi ilyesmi nem fordul elő. Habár egy dolog mégis van: udvariasan kinyitják előttem az ajtót. Az egyik barátnőmnek egy másik cégnél azonban volt negatív tapasztalata. Egy csoportos állásinterjún közölték vele: legyen tudatában, hogy nőként nemigen fog érvényesülni. Ez nagyon meglepett minket, mert sem az egyetemen nem tapasztaltunk ilyet, sem más cégekről nem hallottunk, ahol így viszonyultak volna a kérdéshez.

Forrás: Ericsson/Karácsonyi Györgyi

 
Mik munkájának a legizgalmasabb, illetve a legunalmasabb részei?

A legizgalmasabb az, hogy az
Ericsson hatalmas világcég, és csapatmunkában dolgozunk, sok külföldivel. Nagyon érdekes más véleményeket, nézőpontokat megismerni. Rengeteget lehet abból tanulni, hogy valaki másképp gondolkozik, miközben nagyjából ugyanazt a munkát végzi. A cégnek összesen 114 ezer alkalmazottja van a világ különböző országaiban, ez 114 ezer egyéni perspektívát jelent. Hihetetlen potenciál. 
Ami pedig az itt töltött idő legunalmasabb részét illeti, legfeljebb azt tudom említeni, hogy nehezen bírom, ha az ebédnél sokáig kell sorban állni.

Milyennek képzeli magát tíz év múlva?

Itt fogok dolgozni az Ericssonnál, az biztos. Addigra már szeretnék egy kisebb csapat vezetője lenni, és remélem, akkorra már több külföldi kiküldetés is a hátam mögött lesz.

Hová menne legszívesebben?

Nagyon sok helyre! Bármelyik országba küldenek, szívesen megyek, hogy minél több tapasztalatot szerezhessek. 

Egy pályaválasztónak hogyan ajánlaná a mérnöki hivatást?

Ha reál beállítottságú, és szeretne a világ legjobb cégeinél érdekes projekten dolgozni, jó hangulatú munkahelyen, akkor válassza ezt a hivatást.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 
 
 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen