8 jó tanács, hogy megkapd az előléptetést

szerző: Jobline
2015 június 29.

Eldöntötted, hogy ennél a cégnél szeretnéd építeni a karrieredet. Ha nem akarod egyre türelmetlenebbül várni, mikor léptetnek elő, össze kell szedned magad és neked kell tenned valamit érte

Gondolkozhatsz úgy is, hogy az évek során szerzett tapasztalatodnak és megbízható színvonalú teljesítményednek köszönhetően előbb-utóbb automatikusan magasabb pozícióba kerülsz. De nagyon el fogsz csodálkozni, ha valaki mást szemelnek ki helyetted. Összeesküvés áldozata lettél? Nem valószínű, csupán az a másvalaki alighanem szem előtt tartotta azt a 8 dolgot, amelyet Kevin Delaney HR-szakember ajánl azoknak, akik belátható időn belól szeretnének feljebb lépni.

 1. Vedd körül magad a megfelelő emberekkel
  Ha intelligensebb szeretnél lenni, barátkozz intelligens emberekkel. Ha nagyszerű termékmenedzserré akarsz fejlődni, vegyülj el nagyszerű termékmenedzserek között. Ha előléptetésre vágysz, tölts minél több időt azokkal, akiket már előléptettek. Ők ugyanis tudnak valamit, és a szokások átragadnak másokra. Ha mindig a legjobbak társaságát keresed, egy idő után olyanná válsz, mint ők.
 2. Hanyagold azokat, akik lehúznának a saját szintjükre
  A fenti tanács ellenkezője is az alapszabályok közé tartozik. Ha olyanokkal barátkozol, akik folyton nyavalyognak, negatívan állnak mindenhez, te is elsajátítod ezt az áldozati mentalitást, és megrekedsz ott, ahonnan annyira szeretnél kitörni.
 3. A hozzáállás minden
  Lehetsz a cég legjobb ügyfélkapcsolati menedzsere, marketingese vagy programozója, ha képtelenség veled rendesen együtt dolgozni, mert össszeférhetetlen vagy, nehezen fog összejönni az előléptetés. Ehhez ugyanis az kell, hogy a csapat elismert tagja legyél, akit a többiek támogatnak az előmenetelben. Egy arrogáns, zsémbes, mindig ideges kollégát azonban általában nem szeretnek és nincs tekintélye, ezért a főnökség kétszer is meggondolja, érdemes-e felelősebb pozícióba helyezni.


  Forrás: Jobline

 4. Kommunikálj
  Hiába hozod ki magadból a maximumot, ha a vezetőid erről nem tudnak, mert nem állhatnak egész nap melletted. A stílusuknak megfelelő és hatékony kommunikációs módszert kell kialakítanod annak érdekében, hogy értesüljenek szakmai eredményeidről. Írásban, tömören. Jó és egyszerű módszerű, ha a munkahét végén pontokba szedve összefoglalod, mit végeztél az elmúlt napokban. Ne várd meg, amíg kérik a heti vagy havi jelentést, menj elébe a feladatnak.
 5. A részvétel erősen ajánlott (vagyis kötelező)
  Ha azt akarod, hogy észrevegyenek, jelen kell lenned minden fontos színtéren, és aktívan részt venni a közös munkában. Szólalj fel az értekezleteken, rendszeresen kommunikálj a csapat többi tagjával. Ha ezt nem teszed, könnyen úgy vehetik, hogy nincs mit hozzátenned a közös munkához, csak elvagy a langyos vízben, így aztán az előléptetés is elmarad. Ilyen szempontból még az is jobb, ha nem mész el egy értekezletre, mint ha elmész, és meg sem mukkansz. Ha tényleg nincs mit mondanod, kérezd meg magadtól, miért mész egyáltalán.
 6. Ne légy láthatatlan
  Az előléptetési folyamat során a vezetők megbeszélik a teendőket és összehasonlítják a dolgozók teljesítményét. Ha a vezetőd előléptetésre javasol, de a többi menedzsernek fogalma sincs arról, ki vagy és hogyan dolgozol, nehéz lesz megfelelő támogatást szerezni. Ismerkedj össze a szervezet többi vezetőjével a különböző osztályoknál, részlegeknél. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ha egy vezetői értekezleten szóba kerül a neved, mindenki tudja, kiről van szó és az illető milyen nagyszerű munkát végez.
 7. Ne váljon a mániáddá
  Az előléptetés néha annyira foglalkoztatja az alkalmazottat, hogy szinte semmi másra nem tud gondolni. Pedig a dolog ritkán kerül terítékre, talán évente egyszer-kétszer, de semmiképpen nem havonta. Ha a dolgozó folyton felveti az előléptetés témáját, a vezető előbb-utóbb elunja, és elzárkózik a kérdés elől, mert úgy gondolja, az állandóan könyörgő munkatárs nem elég érett a változásra. Kuncsorgás helyett a munkára kell koncentrálni, bizonyítva, alkalmas vagy arra, hogy szintet lépj.
 8. Haladj az árral
  A cégeknél általában kidolgozott rendszer szerint folynak az előléptetések, például az éves teljesítményértékelésekkel összehangolva vagy félévente. Ha előléptetést szeretnél, érdemes ezekhez a ciklusokhoz alkalmazkodni. Igaz, előfordulnak rendkívüli előléptetések is, de sokkal könnyebb része lenni a szabálynak, mint kivételt képezni. Így jóval nagyobb az esély, mint fölösleges kockázatot válallva rossz időben vetni fel a kérdést.        

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

    

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen