Kik keresnek külföldi munkát Magyarországról és miért?

szerző: Jobline
2014 június 16. Szóljon hozzá

Egyre több magyar tartósan szeretne külföldre települni, és nem a legfiatalabbak. Mely szakmák képviselői és milyen okokból keresnek munkát Magyarországról az Unióban? Erről is kérdeztük Tanay Marcellt, az Euwork Állásközvetítő Iroda ügyvezetőjét.

A minap álhír jelent meg az intereneten, mely szerint meghaladta az egymilliót az Angliában munkát vállaló magyarok száma. Több portál átvette, ami arra utal, hogy már ekkora túlzás sem tűnik hihetetlennek. Önök milyen tendenciákat tapasztalnak a magyarok külföldi munkavállalási kedvét illetően? Fiatalok mennek kalandvágyból, vagy idősebbek gazdasági menekültként? Politikai okok mennyire játszanak szerepet a kiáramlásban?

Természetesen az egymillió túlzás. Sőt a korábbi 5-600 000 fő is túlzás. Az könnyen lehet, hogy EU csatlakozásunk óta összesen ennyien vállaltak munkát külföldön. Közülük azonban nagyon sokan már újra itthon vannak, hisz a legtöbb ember 1-2 évet tervez külföldön tölteni. E téren viszont történt változás az utóbb években. Míg korábban jellemzően 1-2 éves külföldi munkavállalásban gondolkodtak az Euworknél jelentkezők, utóbbi években megjelentek azok, akik tartósan szeretnének kivándorolni. Gyakran a politikai kilátástalanságot nevezik meg egyik fő motivációjukként.

A hírekben hallható információkkal ellentétben nem a legfiatalabbak hagyják el az országot. Ez régen is így volt, és most sem változott. A benyomásainkat most egy statisztikai kutatással is meg tudtuk erősíteni. E szerint egy 25-34 év között fiatal kétszer nagyobb valószínűséggel érdeklődik egy külföldi munka hirdetésre, mint egy 18-24 éves korú fiatal. A leginkább mobilis és motivált korosztály tehát ez, a 25-34 év közöttiek. Viszont fontos információ, hogy még náluk is kétszer akkora eséllyel kattint egy külföldi álláshirdetésre a 35-50 közötti korosztály, elsősorban a férfiak. Azonban a nyelvtudás hiánya miatt végül viszonylag kevesen jutnak valóban külföldi munkaviszonyhoz ebből az idősebb korosztályból. Ezenfelül tavaly a sikeresen elhelyezett ügyfeleink 5%-a 50 év feletti volt. Összességében tehát minden korosztály érdeklődik.

Milyen képzettséggel, nyelvtudással vágnak neki a magyarok a világnak?

A legkülönbözőbb végzettségekkel vágnak neki a külföldi munkavállalásnak. A szaktudással rendelkezők közül kiemelkedik az építőipar és az egészségügy. Előbbi a munkanélküliség miatt, az utóbbi pedig azért, mert az egészségügyben a legnagyobb a különbség a magyar és nyugat-európai fizetések között (kb. 6-szoros). A másik nagy réteg a diplomásoknak az a része, akik itthon nem tudnak elhelyezkedni végzettségüknek megfelelően. Bölcsészek, szociológusok, nyelvészek, pszichiáterek, közgazdászok, hr-esek, marketingesek, művelődésszervezők, kommunikáció szakon végzettek.

Az itthon is keresett szakmákban, mint amilyen a gépészmérnök és informatikus, már jóval kisebb az elvándorlási igény. Ennek az az oka, hogy ezek a szakemberek könnyedén találnak munkát és itthon is jól keresnek: az itthoni fizetésük és a nyugat-európai bérek között „csak” két-háromszoros a különbség. Projektmunkák tekintetében azonban az Euworknél még informatikusok számára is tudunk attraktív ajánlatokkal előállni.

Június 21-én rendezik meg az Euwork Nyílt Napot. Kiknek ajánlja ezt az eseményt?

Azoknak szervezzük, akik nem konkrétan egy állás iránt érdeklődnek, hiszen ők teljes tájékoztatást kapnak róla az állásinterjún. Inkább azoknak szól, akik még bizonytalanok, hogy melyik állás lenne nekik megfelelő, nem tudják, kimenjenek-e külföldre, ezért általános tájékoztatásra kíváncsiak az európai munkalehetőségekről és elvárásokról. Szintén ajánljuk a Nyílt Napot mindazoknak, akiket nem csak a munkák részletei érdekelnek, de a jogi szabályozás, a hivatalos ügyek intézése, a tébé és a nyugdíj, a szociális támogatások, illetve az óvodába, iskolába való beiratkozás is, tehát átfogó képet szeretnének kapni a külföldön való tartós életről is. Az előző (és első) Nyílt Napunk igen sikeres volt, most ezt szeretnénk megismételni egy-két újabb témával.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)