7 dolog, amit ne csinálj, hogy sikeres és boldog ember lehess

szerző: Jobline
2014 szeptember 03. Szóljon hozzá

A rögzült szokások rabjai vagyunk, ez meghatározza mindennapjainkat. Pedig ha kiszakadnánk a jól bejáratott, ezért kényelmesnek és otthonosnak tűnő taposómalomból, boldogabban és sikeresebben élhetnénk, nagyobb eredményeket érhetnénk el és büszkébbek lehetnénk magunkra. Néhány dolog, amiről érdemes leszokni.

1. Ne hibáztass folyton másokat
Az emberekkel mindig baj van. A taxis kerülőútvonalon visz, hogy egy kicsit több pénzt szakíthasson áfamentesen, fásult kollégánk nem végzi el rendesen a feladatát, és nekünk kell utána tüzet oltanunk, a pincér elfelejti, hogy tejfölös uborkasalátát is kértünk a pörkölthöz, de a számlán azért persze ott díszeleg a tétel. Ilyen dolgok miatt kár fölhúznod magad, mert csak elrontod a napodat. A kellemetlen dolgokat engedd el, azon viszont érdemes elgondolkoznod, hogyan tudnád kiküszöbölni az ilyen bosszantó baleseteket. Például ha a munkatársaddal megbeszéled, hogy egy ideig segítesz neki rendesen elvégezni a feladatát, már egy körrel beljebb vagy. A taxissal, a pincérrel meg a többiekkel pedig ne foglalkozz, reménytelen a próbálkozás, ilyenek az emberek.

2. Ne babráld mindig az okostelefonodat
Mindig jön egy baráti üzenet, egy szelfi, egy látszólag fontos hír vagy egy kihagyhatatlan ajánlat egy csomagküldő cégtől, egy brókertől vagy bárkitől, aki teljesen fölösleges dolgokat akar rád sózni jó drágán. Könnyű telefonfüggővé válni, ami tönkreteheti a mindennapi kommunikációnkat: ahelyett, hogy rendesen odafigyelnénk arra, akivel éppen beszélgetünk, egyre csak az alattomos kis fluoreszkáló készüléket vizslatjuk, mi jelenik meg éppen a képernyőjén. Nem egyszerű feladat, de bele lehet jönni: határozd el, hogy csak óránként egyszer veszed elő a telefont, lezavarod a tényleg fontos ügyleteket, a többit pedig törlöd. Emberi kapcsolatokat építs, ne a géppel kommunikálj!

3. Ne szakítsd félbe a másikat
Fárasztó, ha a beszélgetőpartnerünk csak mondja-mondja a szövegét, és nem látszik, hol lesz a vége – mégsem ildomos félbeszakítani, és nem csak udvariassági okok folytán. A türelmes hallgatással sokkal többet nyerhetünk, mintha szigorúan megpóbálnánk véget vetni a szóáradatnak. Ha figyelmes hallgatóságnak bizonyulunk, elnyerhetjük a másik rokonszenvét, és ha kollégáról van szó, még akár olyan feladatok elvégzésére is rávehetjük, amelyeket magától nem vállalna szívesen. A pár percnyi dögunalmas tiráda meghallgatása ennek fényében igazán megtérülő befektetésnek tűnik.

4. Ne foglalkozz negatív emberekkel
Vannak fontos emberek az életedben, mint a szeretteid, a barátaid és a kedvelt kollégáid, akikkel szívesen vagy együtt és számítasz a szeretetükre és a megértésükre.

Forrás: Jobline


Aztán van egy csomó egyéb úgynevezett emberi lény, akik láttán kiver a víz, és eleve rosszul vagy, ha eszedbe jutnak. Na, őket felejtsd el azonnal! Csak arra jók, hogy leszívják az energiádat és kiborítsanak. Tölts minél több időt azokkal, akiket igazán szeretsz, a többieket meg bátran utáld tiszta szívből, és lehetőleg kerüld el.

5. Ne nyavalyogjál
Ha folyton csak panaszkodsz, nem csupán a környezeted számára válsz rendkívül bosszantóvá, hanem saját magadnak is rosszat teszel. A negatív attitűd bevonzza a kudarcot, ezért ne mantrázd egyfolytában, hogy milyen nyomorult egy véglény vagy, akinek sem egy normális párkapcsolat, sem egy rendes munka nem jön össze, és ez már biztosan így lesz az idők végezetéig. Szedd össze magad: ne azzal foglalkozz, ami nem sikerült, hanem tűzz ki magad elé reális célokat, és törekedj a megvalósításukra. Hidd el, menni fog, ha nem nyavalyogsz egyfolytában.

6. Szakíts a múlttal
Bárkivel előfordulhat, hogy hibázik, mert rossz döntéseket hozott vagy a sanyarú körülmények súlyos ballépésekre kényszerítették. Ezen viszont nem szabad rágódni! Lépj túl rajta, tanulságként hasznosítsd, amit lehet, a többit pedig felejtsd el. Egy régi kínai példázat azt tanácsolja, hogy a rossz dolgokat szimbolikusan helyezzük el egy dobozban, amit temessünk el egy fa alá, alaposan tapossuk meg a helyet, aztán felejtsük el, hogy valaha is ott jártunk. Van benne bölcsesség.

7. Ne mondj igent, ha igazából nem akarsz
Mindenkiben ott van a késztetés, hogy örömet szerezzen másoknak (ha nincs, az komoly pszichiátriai problémára utalhat), ezért legtöbbünk számára nehéz nemet mondani, legyen szó szakmai vagy magánéleti szituációról. Pedig néha muszáj! Ne menj bele olyan dolgokba, amiket igazából nem szeretnél, mert olyan szövevényes helyzetekbe gabalyodhatsz, ahonnan esetleg nehezen találod a kiutat. A jó hír az, hogy a NEM hallatán az emberek többsége nem sértődik vérig, hanem tudomásul veszi, hogy most hiába próbálkozott. A helyzet pár másodpercig kényelmetlen lehet, de megéri vállalni, hiszen potenciális katasztrófákat kerülhetünk el ily módon.           

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Érdekel a HR világa? Olvasd rendszeresen a HVG HR Center szakmai cikkeit!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)