Miért olyan iszonyú a kiválasztási folyamat az Amazonnál?

szerző: Jobline
2014 december 01. Szóljon hozzá

Az Amazon kiválasztási folyamatáról legendák keringenek, mert az a cég filozófiája, hogy minden egyes új alkalmazottnak hozzá kell járulnia a munka színvonalának emeléséhez. A náluk folyó interjúztatás emiatt az álláskeresők rémálma.

Mint arról a Business Insider beszámol, az irányvonalat a cég alapító vezérigazgatója, Jeff Bezos jelölte ki, amikor a kezdetek kezdetén kijelentette: „Inkább interjúztatok 50 álláskeresőt, és aztán nem veszek fel senkit, mintsem egy rosszat válasszak.”

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

E filozófia jegyében az Amazon különleges kiválasztási stratégiát dolgozott ki. A jelöltek ötkörös (!) interjúztatásában úgynevezett „mérlegel
ők” vesznek részt: ők az Amazon alkalmazottai különböző területekről és osztályokról. A mérlegelőnek vétójoga van a jelölttel kapcsolatban akkor is, ha a cégnél végzett munkájának semmi köze ahhoz a területhez, ahová az álláskereső jelentkezett. (Tehát például a pénzügyes mérlegelő beleszólhat abba, hogy kit vegyenek fel marketingesnek.)
Mérlegel
őnek lenni nagy megtiszteltetés az Amazonnál, ugyanakkor súlyos teher is. Külön díjazás nem jár érte, miközben átlagosan heti tíz jelöltet kell értékelni. Álláskeresőnként ez két-háromórás elfoglaltságot jelent (vagyis összesen heti 20-30 óra), amiben benne van az interjú és a papírmunka, emellett az alkalmazottnak kifogástalanul el kell látnia normális feladatait is.

Bezos még 1998-ban a részvényeseknek írott levelében így foglalta össze az Amazon jövőjéről alkotott vízióját: „Történelmet írni nem könnyű dolog. A kiválasztásnál nagyon magasra emeljük a mércét, ez volt és marad az Amazon sikerének legfontosabb eleme.”

Bezos szerint ez a módszer kiválóan alkalmas arra, hogy kiszűrjék a cégkultúrába nem passzoló jelölteket. A mérlegelő, mivel más részlegtől érkezett, objektív tud lenni, és nincs rajta nyomás, hogy minél előbb fel kell venni valakit, mert emberhiány van az osztályon. (A raktári munkásokat nem vegzálják ilyen szigorúan, ők a hagyományos kiválasztási folyamaton esnek át.)

Forrás: Jobline

 

Lássunk néhány példát, milyen kérdésekkel kénytelenek megküzdeni azok, akik jól fizető munkát szeretnének kapni a világ legnagyobb internetes áruházánál:

* Tudja, ki nálunk a vezérigazgató? Hogy ejtik a nevét?
* Ha marslakó lenne, hogyan oldana meg problémákat?
* Mesélje el, miért kellett legutóbb bocsánatot kérnie.
* Mi volt eddig a legnagyobb probléma az életében? Hogyan oldotta meg?
* Ki volt a legnehezebb ügyfele?
* Üzletkötő az Amazonnál, és a Samsung 10 ezer Samsung Galaxy S3-at ajánl 34 százalékos árengedménnyel. Ez jó üzlet?
* Mi volt élete legnagyobb tévedése?
* Mit tenne, ha rájönne, hogy a munkahelyén lop a legjobb barátja?
* Ha a közvetlen főnöke olyan utasítást adna, amivel nem ért egyet, mit tenne?
* Magyarázza el, mit jelent önnek a HR.
* Mit tenne, ha valamiért rossz helyre küldene 10 ezer terméket?
* Hogyan magyarázná el egy vásárlónak, hogy mi a wi-fi?
* Mit gondol, eljuthat egy olyan pontra, amikor kirohan innen, és nem jön vissza?

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!    

hr  •  állásinterjú  •  Amazon  •  interjúkérdések
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)