Önéletrajz: ettől akad ki a HR-es igazán

szerző: Jobline
2015 február 20.

Minden toborzónak, karriertanácsadónak, coach-nak kicsit más a véleménye a tökéletes önéletrajzról, de van pár dolog, ami valamennyiüknek ugyanannyira fáj.

Néhány alapszabályt hiába ismételnek a szakértők végtelenszer, az álláskeresők hajlamosak újra és újra ugyanazokat a hibákat elkövetni. Louise Kursmark karriertanácsadó a LinkedInen foglalta össze, szerinte mire kell mindenkinek mindenképpen odafigyelni.

Túl sok információ
Ha az önéletrajz hosszabb két oldalnál, valószínűleg sikerült túlírni. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Tényleg 12 sorban kell taglalni, mit dolgoztál 10 évvel ezelőtt?
  • Úgy kell összefoglalni a pályafutásodat, hogy kitöltse az első oldal kétharmadát, ami miatt a lényeg áttolódik a második oldalra?
  • Kell-e bármit is mondani az egyetemi tanulmányokról azon kívül, hogy melyik intézmény volt és milyen diplomát sikerült szerezni?

Valószínűleg nem – ez a válasz mindhárom fenti kérdésre.

Forrás: Jobline


Kusza a szöveg

Mielőtt nekiállsz megírni az önéletrajzot, döntsd el, miről fog szólni. Képzeld magad elé a közönséget (a céget, ahová jelentkezel, közelebbről a vállalat kiválasztási szakemberét), és gondold végig, hogy azt kell előadnod, ami a leginkább érdekli. Felejtsd el azokat a részleteket, amelyek csak összezavarják az olvasót vagy nemkívánatos irányba terelik a figyelmét. Világosan és érthetően az alábbi dolgokat kell összefoglalni:

  • Ki vagy?
  • Hol fordultál meg eddig?
  • Mit csináltál?
  • Mit tehetsz a cég boldogulása érdekében?

Sűrű betűtenger
Az a szomorú helyzet, hogy az összezsúfolt sorok és a passzírozott felsorolás arra késztetik az olvasót, hogy átugorja az egész bekezdést. Az önéletrajz azért születik, hogy elolvassák, tehát mindent meg kell tenni ennek érdekében.

Fontos tudni, hogy az önéletrajzot ráadásul nem is elolvassák, hanem csak átfutják. Tehát szellősen kell odarakni a pontos információkat, hogy könnyen és gyorsan befogadhassák őket.

Teljesítménynek álcázott tevékenység
Alighanem mindenki tisztában van azzal, hogy az önéletrajzban a teljesítményeket és az elért sikereket kell felsorolni, hogy megyőzzük a HR-est, mi vagyunk az ő embere. Sokan azonban a tevékenységet adják elő kimagasló teljesítményként.

Például:
Új ügyfélszolgálati központot állítottam fel a globális ügyféltámogató rendszer részeként.

Ez pusztán a tevékenység leírása, nem derül ki belőle, mit sikerült elérni, miben alkotott kimagaslót a jelentkező. Vagyis azt kell kommunikálni, milyen pozitív eredménye lett a mondott tevékenységnek.

Például:
Sikerült 47 százalékkal csökkenteni a várakozási időt és 74 százalékkal nagyobb forgalmat generálni annak köszönhetően, hogy új ügyfélszolgálati központot állítottam fel a globális ügyféltámogató rendszer részeként.

Ügyetlen formázás
Nem követelmény, hogy az önéletrajz külalakilag valóságos műalkotás legyen, de azt azért mindenhol elvárják, hogy rendezett benyomást keltsen, jólessen a szemnek, amikor olvassák. Ezért figyelj oda, hogy az egyes részek jól elkülönüljenek egymástól, a fontos információk felhívják magukra a figyelmet, és olyan formázásokat alkalmazz, amelyeknek köszönhetően a szöveg nem hull atomjaira, ha netán a program más verziójában nyitják meg.

Önéletrajz-halandzsa
Nem vagy te politikus, hogy nehézkesen és magyartalanul fogalmazz, ezért ne írj olyasmit az önéletrajzodba, hogy „irányításomnak köszönhetően szisztematikus változások kerültek bevezetésre a vállalat úgy alsó, mint középső szintjein egyaránt, amelynek folytán sikerült kiszélesítenünk ügyfélkapcsolati horizontunkat a hazai kis- és középvállalatok tekintetében”. Igyekezz tömören és világosan fogalmazni, mert a példamondathoz hasonló szörnyszülöttnek már a közepénél rácsap a HR-es a delete gombra.      
 

Jó lenne, ha egy helyen több mint 100 cég karrierlehetőségeivel ismerkedhetnél meg? Segítene a céljaid elérésében, ha szakértői segítséggel állíthatnád össze CV-d? Ha igen a válaszod, akkor már most írd be a naptáradba a HVG Állásbörzét!

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen