4 frappáns válasz a sablonkérdésre: miért akar nálunk dolgozni?

szerző: Jobline
2015 március 09.

Az állásinterjún van néhány sablonkérdés, amelyekre kötelező jól válaszolni, éppen azért, mert várható, hogy elhangzanak majd. Most a „Miért akar nálunk dolgozni?” kerül terítékre.

A sablonkérdésre nem szabad tucatválaszt adni, meg kell ragadni a lehetőséget, hogy kitűnj az átlagból. Lily Zhang a LinkedInen négy szempontot ajánl ehhez.

1. Különleges cég
A fenti kérdésre olyasmiket szoktak válaszolni, hogy "szeretek tehetséges emberek között dolgozni" meg "szeretnék osztozni a cég sikereiben", ez azonban kevés: az ilyen általános lózungok bármely vállalat állásinterjúján elhangozhatnak. Aki így felel, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nem végezte el rendesen a házifeladatot, azaz nem készült fel alaposan az adott cégből. Az általános válasz helyett rá kell tapintani arra, amiben a cég különleges: amitől piacvezető, amiért át tudta vészelni a válságot, amiért a szervezeti kultúrája eltér az átlagtól vagy mert van egy rendkívüli tulajdonsága, aminek köszönhetően különösen közel áll a szívedhez. A lényeg: lelkesen bizonyítsd be, hogy tisztában vagy azzal, az általad választott munkahely néhány specifikus dolog miatt úgyszólván neked van kitalálva.


2. Vissza a kezdetekhez

Mindig meggyőző, ha a jelölt sokat tud a leendő munkahelyéről, és néhány különleges sajátosságot is ki tud emelni, de néha nem sikerül érdekes dolgokat kideríteni az adott cégről. Ilyenkor olyan stratégiához érdemes folyamodni, hogy elmeséled, már jóval az előtt hallottál a cégről, hogy az állást meghirdették volna, és már akkor felkeltette a figyelmedet mint potenciális munkahely. Ha meggyőzően elő tudod adni, hogy egy bizonyos időn át végigkísérted a vállalat és a hozzá köthető márka fejlődését, hogy aztán az első adandó alkalommal jeletkezz egy meghirdetett állásra, megnyered magadnak az interjúztatót.

Forrás: Jobline

 
3. Gondolj a jövőre
Jó módszer, ha elmélyülsz a vállalat múltjában, de hasonlóan kedvező megoldás az is, hogy egy kicsit előre gondolkodsz. Milyen területeken, milyen irányban tud fejlődni a cég, és ehhez hogyan tudsz hozzájárulni? Ecseteld, milyen sokat tudsz hozzátenni a cég növekedéséhez, mennyi tehetséget és energiát leszel képes befektetni a közös munkába.
Ezzel a módszerrel azt bizonyítod, hogy nem áll távol tőled a stratégiai gondolkodás, az interneten és máshol hozzáférhető adatok mögé tudsz tekinteni, és még az előtt megjelent előtted a cég lehetséges jövője, hogy megkaptad volna az állást. Ráadásul nem csupán a vállalat perspektíváit vagy képes felvázolni, de azt is pontosan látod, neked hol van a helyed ebben a jövőképben.

4. Pengess személyes húrokat
Ha a fenti három megoldás valamilyen okból nem játszik, egy ütőkártyád még mindig marad: próbálj valamilyen személyes dolgot megemlíteni. Ez lehet akár olyan apróság, hogy a leendő munkatársak láttán fellelkesedtél, mert szemlátomást csupa vidám és elégedett ember dolgozik a cégnél. (Itt ne ess abba a hibába, hogy ellenpéldát említesz, mondván, bezzeg a mostani munkahelyeden mindenki lógatja az orrát.) Mindig hatásos, ha az interjúztató pozitív személyes dolgot hall a saját cégéről, elősegíti, hogy már téged is az ottani munkavállalók között lásson.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen