3 fontos és egyszerű dolog, amiről mégis sokan megfeledkeznek az állásinterjú előtt

szerző: Jobline
2015 november 18.

A legtöbben idegesek az állásinterjún, néhányan egyenesen pánikolnak, ami érthető, hiszen ez az egyik legkiélezettebb vizsgaszituáció. Lényegesen csökkenthető a feszültség, ha lépésről lépésre végiggondolod, mire számíthasz, és ennek megfelelően készülsz fel.

Jól teszed, ha minél több cikket elolvasol az állásinterjúkról és a HR-esek módszereiről, hátsó gondolatairól, de van még három dolog, amivel növelheted az esélyeidet.

1. Bontsd kérdésekre az álláshirdetés elvárásait
Ismerni kell a leggyakoribb interjúkérdéseket, a trükkösöket is beleértve, és jól be kell gyakorolni a rájuk adott válaszokat. (De annyira jól azért nem, hogy robotként mondd fel a bemagolt szöveget.) Van azonban egy hatékony módszer, amellyel nem általában, hanem célzottan készülhetsz fel az interjúra. Az álláshirdetés lényegi elemeiből készíts kérdéseket, és találd ki rájuk a válaszokat. Például ha így szól a hirdetés: „nagy munkabírású, terhelhető, csapatban és önállóan egyaránt hatékonyan dolgozó értékesítési munkatársat keresünk”, mindjárt három kérdést gyárthatsz, amelyek valószínűleg előkerülnek majd valamilyen formában az állásinterjún. Mondjuk így: „Meséljen el egy olyan esetet, amikor szűk határidővel kellett a szokásosnál többet dolgoznia, és a stressz ellenére kiválóan elvégezte a feladatot.” „Hogyan old meg egy konfliktust, amelyet a csapat egyik tagja szükségtelenül gerjesztett?” „Milyen önálló eredményeire büszke?” Az így generált kérdéseket írd össze, szerkeszd meg a válaszokat, és valakivel gyakorold be őket.

2. Legyen sok releváns példa és sztori a tarsolyodban
Nagyon népszerűek az állásinterjún a viselkedésközpontú kérdések, mert ezek összetett módon világítják meg a jelölt képességeit és tulajdonságait. Érdemes tehát felkészülni rájuk, amihez releváns példákra és érdekes sztorikra van szükség. Itt is az elvárásokból kell kiindulni, és olyan kis anekdotákat érdemes összegyűjteni, amelyekből kiviláglik, hogy a legtöbb fontos elvárásnak meg tudsz felelni.

Hat alapsztori van, ezek figyelembevételével válassz az emlékeid közül vagy szerkessz (igen, a fantáziádat is szabadon lehet engedni egy kicsit, de tényleg csak kicsit) olyan érdekes és tanulságos történetet, amely lenyűgözi HR-est:

* Amikor megoldottál egy problémát.
* Amikor meg tudtál felelni egy kihívásnak.
* Amikor hibáztál és sokat tanultál belőle.
* Amikor vezetőként kiválóan teljesítettél.
* Amikor csapattagként kiválóan teljesítettél.
* Amikor valamilyen érdekes/izgalmas dolgot csináltál, amire büszke vagy.

 

 

Ne csupán a korábbi munkáiddal kapcsolatos esetekre gondolj, az is remek sztori, ha elmeséled, milyen jól sikerült a vállalati karácsonyi buli, amit te szerveztél, vagy mekkora elégedettséggel töltött el, amikor a helyi civilekkel önkéntesnek jelentkeztetek egy alapítványnál, és a hipermarketben 350 kiló tartós élelmiszert gyűjtöttetek karácsony előtt a rászorulóknak. Derüljön ki a sztoridból, hogy jó ember vagy. A cégek alapvetően jó embereket keresnek; a szakmai fortélyokat rövid idő alatt el lehet sajátítani, de valaki vagy jó ember, vagy nem.

Ügyelj arra, hogy a történet fedje az elvárások és szükséges készségek többségét. Így nem 25 sztorit kell megjegyezned, hanem csak négyet-ötöt.

3. Készülj okos kérdésekkel az interjú végére
Sok jelölt nem tud értelmes kérdéseket feltenni az interjú végén, pedig ez remek alkalom arra, hogy 1. bizonyítsd rátermettségedet, 2. fontos információkhoz juss. Az álláshirdetés, a céges honlap és egy kis Google-keresés révén sok mindent megtudhatsz a betöltendő posztról és a cégről – amit mégsem, arra kérdezz rá az interjú végén. Ilyenkor akár olyan turpisságok is kiderülhetnek, amelyek ismeretében mégsem szeretnél a cégnél dolgozni. Az interjú vége jó arra is, hogy utólag rákérdezz olyan részletekre, amelyek a beszélgetés közben elhangzottak, és bővebb kifejtésre tarthatnak számot. Meg is tudod fordítani a szerepeket, ha azt kérdezed a HR-estől, hogyan ajánlaná valakinek ezt a munkahelyet.

Lily Zhang cikke nyomán.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen